Udland

Anders Samuelsen: - Jeg beklager den amerikanske beslutning

Nyheden om, at Donald Trump vil trække USA fra atomaftale med Iran, får straks den danske udenrigsminister til at reagere.

- Dagens melding fra USA ændrer ikke på, at vi fra dansk side og europæisk side fortsat bakker op om atomaftalen.

Sådan lød det i en pressemeddelelse fra den danske udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA), oven på nyheden om, at USA trækker sig fra den atomaftale, som er indgået mellem Iran og FN's Sikkerhedsråd, da Barack Obama var præsident.  

Atomaftalen

Atomaftalen er indgået mellem Iran, de fem permanente medlemmer af FN's Sikkerhedsråd, EU og Tyskland. 

Iran forpligter sig til at begrænse landets atomprogram til civil brug. 

Til gengæld har Iran fået adgang til de omkring 100 milliarder dollars, som var indefrosset i banker i udlandet.

Den amerikanske præsident skal jævnligt bekræfte, at Iran overholder vilkårene i aftalen. 

Hvis aftalen bliver brudt, bliver sanktionerne genindført. 

- Derfor beklager jeg den amerikanske beslutning, fortsætter han.  

Også statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) understreger, at Danmark fortsætter sin støtte til atomaftalen med Iran. Det skriver han på Twitter.

Aftalen forpligter Iran til at begrænse sit atomprogram, mod at FN har ophævet en række sanktioner mod landet.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, meddelte under et pressemøde i Det Hvide Hus tirsdag, at han ikke mener, at Iran har levet op til sine forpligtelser.

EU vil arbejde for at bevare aftalen

Kort tid forinden stod også Federica Mogherini, EU's højeststående repræsentant for udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik, frem med beskeden om, at EU er fast besluttet at bevare aftalen med Iran og nu vil begynde det diplomatiske arbejde, så aftalen kan fortsætte uden USA.

EU har, siden aftalen blev indgået, haft fuld tillid til, at Iran har overholdt aftalen, og EU er dermed helt uenig med den amerikanske præsident.

- Lad ikke nogen ødelægge denne aftale. Det er noget af det største, vi har opnået med diplomati. Den har leveret, og vi har bygget det sammen, sagde hun henvendt til Iran.

USA’s præsident, Donald Trump, offentliggør, at USA fjerner sin støtte fra atomaftalen med Iran.

Sikkerheden kompromitteres

Donald Trump har tidligere været kritisk overfor aftalen, men med beskeden gør han klart, at USA vil indføre nye sanktioner mod Iran, som vi dog endnu ikke kender til detaljerne i, men ifølge Federica Mogherini, så er det også et spørgsmål om sikkerheden i verden.

- Jeg er særligt bekymret for beskeden om nye sanktioner, og jeg vil konsultere mine partnere de næste timer og dage for at se på konsekvenserne, siger hun. 

Det samme mener Anders Samuelsen, som nævner, at Det Internationale Atomenergiagentur, siden aftalen blev indgået, har vurderet, at Iran efterlever aftalen. 

- Aftalen har sikret gennemgribende overvågning og inspektioner af Irans civile atomprogram og er central for vores sikkerhed, siger han.

USA?s præsident, Donald Trump, offentliggør, at USA fjerner sin støtte fra atomaftalen med Iran.

Trumps udmelding var ventet

USA's tidligere præsident Barack Obama kalder præsident Donald Trumps beslutning om at trække sig fra atomaftalen med Iran for "vildledt" og en "seriøs fejl", skriver nyhedsbureauet Reuters.

Det var Obama, der i sin tid indgik aftalen, men allerede inden han gik af som præsident, havde Donald Trump nævnt, at han ikke var tilfreds med den.

Det er et meget, meget negativt skridt, Donald Trump har taget

Michael Aastrup Jensen, Venstres udenrigsordfører

Derfor er det heller ikke overraskende, at udmeldingen kommer nu, mener Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen.

- Jeg er desværre ikke overrasket, og jeg siger "desværre", fordi jeg synes, at det er et meget, meget negativt skridt, Donald Trump har taget.

- Vi vidste, at han gik til valg på at bryde den her aftale, og samtidig har han haft et kraftigt baglandspres fra det republikanske parti, som synes, at han skulle bryde aftalen, siger han.

- Jeg mener reelt, at Mellemøsten her til aften er blevet et markant mere ustabilt og potentielt også markant mere farligt sted, end det var bare i går. Hvis ikke EU kan opretholde aftalen, så har vi potentielt en situation, hvor Iran nu vil gå i gang med at udvikle atomvåben igen, og det er ikke noget, som skaber stabilitet i Mellemøsten.

Donald Trump mener dog modsat, at man løber en større risiko ved at bevare aftalen. Han udtalte i sin tale, at de lande, som fortsat vil handle med Iran, er med til at støtte, at Iran kan udvikle atomvåben.