Udland

Støtte til livstids-truet dansker i Grækenland: - Han gjorde det eneste rigtige

Dansk-irakiske Salam Aldeen risikerer en fængselsstraf på livstid i Grækenland, når han i dag står anklaget for menneskesmugling.

Nikos Koutsouktonis er fårehyrde på den nordlige del af ferieøen Lesbos. Han har med egne øjne set flygtningebåde i havsnød ud for kysten, hvor han bor. Og en dag hvor havet viste tænder med meter høje bølger, hjalp han selv dansk-irakiske Salam Aldeen med at redde flygtninge på havet.

Han er ked af, at Salam Aldeen i dag skal i retten på Lesbos anklaget for menneskesmugling.

- Jeg synes, det er uretfærdigt, at Salam står i den situation i dag, for det, han har gjort, var menneskeligt rigtigt, siger Nikos Koutsouktonis til TV 2.

Ringede selv til kystvagten

Salam Aldeen blev anholdt en januarnat i 2016 sammen med en anden dansker ved navn Mohammed El-Abbassi.

De to var sejlet ud for at hjælpe flere flygtninge, som var ved at synke, fortæller Mohammed El-Abbassi, der er tiltalt for menneskesmugling.

- Vi fik at vide, at en båd var ved at synke. Vi skyndte os derned og hoppede i vores våddragter og redningsveste.

- Vi ringede også til kystvagten undervejs, men de kunne ikke komme, siger han, og fortæller, at de senere fik at vide, at flygtningene var blevet reddet.

På vej tilbage blev de dog stoppet af kystvagten og anholdt, fortæller han.

- Gjorde det eneste rigtige

Fårehyrden Nikos Koutsouktonis synes, at anklagen om menneskesmugling er en skændsel. Han fortæller, at han personligt har overværet, hvordan frivillige har hjulpet flygtninge og migranter, der sejlede fra Tyrkiet til Lesbos. Han anerkender, at det er ulovligt ifølge græsk lov at hjælpe mennesker, der illegalt forsøger at komme til Grækenland, men mener alligevel, at Salam Aldeen har gjort det eneste rigtige.

- Selvfølgelig er det ulovligt at bringe illegale migranter ind på græsk territorium, men det var det eneste rigtige at hjælpe dem. De var hjælpeløse, og på den måde var det en pligt at hjælpe dem, lyder det fra Koutsouktonis.

For de lokale på Lesbos er det en stor byrde med de mange tusinde flygtninge og migranter, der er ankommet til øen. Det er et stort problem, forklarer Koutsouktonis. Men det er ikke migranterne og flygtningenes skyld. De har ikke ansvaret for de problemer, der er der, hvor de kommer fra. De er tvunget til at rejse væk, mener han.

- Vi prøver at gøre verden til et bedre sted

Salam Aldeen oprettede i 2015 organisationen Team Humanity, som hjælper flygtninge. Mohammed El-Abassi var rejst til Grækenland for at arbejde for organisationen, fortæller han.

Fredag rejste Mohammed El-Abassi tilbage til Lesbos for at kunne møde op til retssagen mandag. Den 26-årige dansker er nervøs for udfaldet af sagen.

- Anholdelsen har været så idiotisk, og jeg kan ikke lade være med at tænke på, at det er så uretfærdigt og kynisk at anholde sådan nogle som os. Vi prøver bare at gøre verden til et bedre sted, siger han.

El-Abassi mener, at han er uskyldig i den anklage om menneskesmugling, som den græske anklager har stillet ham over for.

- Vi kan bevise, at vi ikke har været i nærheden af den tyrkiske grænse.

En meget alvorlig sag

Salam Aldeens græske advokat tvivler ikke på, at hans klient vil blive frikendt senere i dag. Han mener ikke, der er skyggen af beviser for anklagerne om, at Salam Aldeen skulle være menneskesmugler. 

– Det er en meget alvorlig sag. En meget alvorlig forbrydelse han står anklaget for, og han risikerer en streng straf, hvis han bliver kendt skyldig. Men jeg har tiltro til det græske retssystem og forventer, at han bliver erklæret uskyldig, siger Fragkiskos Ragkousis, forsvarsadvokat for Salam Aldeen.