Udland

Melania Trump træder ud af sin mands skygge: - Sociale medier kan bruges negativt

Melania Trump vil kæmpe for børns vilkår. En sag, som er ufarlig, men også viser, at hun træder ud af sin mands skygge, lyder det fra USA-analytiker.

'Be best' - vær bedst - stod der på et skilt foran den amerikanske førstedame, Melania Trump, da hun i dag præsenterede en række initiativer, hun vil arbejde for de næste år. 

De to ord er navnet på hendes kampagne, som vil sætte fokus på børn og unges helbred i amerikansk politik - både gennem arbejde med omgangstonen på sociale medier, fysisk sundhed og en indsats mod stofmisbrug blandt unge.  

- Jeg mener bestemt, at vi som voksne kan og bør være de bedste til at uddanne vores børn i, hvor vigtigt det er at have et sundt og balanceret liv, sagde hun fra talerstolen i Rose Garden, som normalt huser pressemøder ved Det Hvide Hus. 

Præsidentfruen har før givet udtryk for, at børn er hendes mærkesag, så dagens udmelding er ingen overraskelse. Alligevel er det et tegn på, at hun træder i karakter og måske vil involvere sig mere, mener USA-analytiker Mirco Reimer-Elster.

Lever op til sin rolle

Det er meget typisk, at den amerikanske præsidents kone arbejder for en sag. Hvor Barack Obamas kone, Michelle, arbejdede for, at børn og unge skulle have sundere kost- og motionsvaner, arbejdede hendes forgænger, Laura Bush - George Bush' kone - for bedre læsefærdigheder.

- Det, hun kaster sig over, er meget efter bogen. Det er typisk det en præsidentfrue vil arbejde med, fordi det er et 'blødt' emne og noget, der er svært at være uenig i, siger Mirco Reimer-Elster.

Det atypiske ved dagens arrangement, hvor også præsidenten selv deltog, er, at det kommer så sent.

Melania Trump har ifølge analytikeren ikke for alvor trådt ind i rollen, fordi hun har fokuseret mere på parrets søn, 12-årige Barron Trump, og derfor har boet i New York, hvor han gik i skole. 

- Historierne går på, at hun altid har været lidt uinteresseret i livet som førstedame. Man kan godt forstå det: Hun har et barn, som skulle hives op med rode, hvis hun skulle flytte til Washington og Det Hvide Hus. Hun har været den beskyttende mor, som ville passe sønnen og holde ham fra kontroverserne med farmand, siger han.

- Hun har prøvet at finde sin egen rolle og er også blevet mobbet ret meget. Kritikere har brugt hendes lidt atypiske baggrund som immigrant til at beskylde hende for, at hun holder hånden over sin mand og hans nedværdigende behandling af kvinder. Forsvaret har aldrig været, at hun har holdt sig i baggrunden for at beskytte deres søn.

Derfor viser det nye initiativ, at hun nu for alvor træder ind i rollen som førstedame - og ud af sin mands skygge.  

Kan vække latterliggørelse

Mærkesagerne, som Melania Trump præsenterede i en 10 minutter lang tale ved dagens arrangement, handlede om nogle emner, som hun dog allerede har vist interesse for offentligt. 

Stofmisbrug og det, at mange børn i USA fødes med abstinenser, fordi deres forældre er afhængige af opioder, er også blandt præsidentens fokusområder og så sent som i marts mødtes Melania Trump med repræsentanter fra flere sociale medier i Det Hvide Hus for at diskutere, hvordan de kan komme cyber-mobning og problemer med datasikkerhed til livs. 

- Som vi alle ved, så kan sociale medier både påvirke vores børn positivt og negativt, men alt for ofte bliver det brugt på en dårlig måde, sagde hun i dagens tale. 

- Når børn lærer positiv opførsel tidligt, så kan sociale medier blive brugt produktiv og medføre gode forandringer. 

Netop denne sag forudser Mirco Reimer-Elster dog vil medføre kritiske røster. 

- Da hun først luftede ideerne om at gøre noget ved mobning på nettet, så lød svaret fra kritikerne: 'Det er fint, at du vil noget, men gør først noget ved din mand', siger han med henvisning til, at Donald Trump ofte er blevet beskyldt for en hård tone på det sociale medie Twitter - en platform, som han bruger flittigt.

Børn og unge vil kunne mærke det

Uanset hvordan den amerikanske befolkning tager imod hendes initiativer, så vil det få indflydelse på området, mener USA-analytikeren. 

- Man kan sige, at det ikke kommer til at betyde noget for storpolitikken, men det betyder noget for de mennesker, det involverer. Men ikke noget, der tager overskrifter.

Det kan være meget lunefuldt, hvor hvor omfattende kritikken bliver, mener Mirco Reimer-Elster. For eksempel oplevede Michelle Obama, at hendes initiativer for børns sundhed affødte kritik fra den amerikanske højrefløj, der mente, at det var helt udenfor hendes beføjelser at fortælle om børneopdragelse. 

- Børn er en sikker vinder. Der er ingen, der kan få ondt over. Alligevel er børn også en ret stor kampplads, så der er altid en risiko for, at folk ikke mener, at en præsidentfrue skal blande sig, siger han.

Til sidst på dagens møde, underskrev præsident Trump erklæringen om, at Melania vil arbejde for 'Be best' de næste år og udnævnte samtidig den 7. marts til officiel 'Be best'-dag.