Udland

Hash og sexarbejdere signalerer nye tider i Zimbabwe

Efter over 30 år med diktatoren Mugabe lyder der nye toner fra det forpinte land.

Det er ikke godt at vide, hvad han tænker, Robert Mugabe. Han hører uden tvivl til dem, der trods alt synes, at nu går det lidt for stærkt med reformerne i Zimbabwe.

Den nye præsident buldrer frem og tilbyder frihedsrettigheder, som ikke før er set, skriver nyhedsbureauet AP.

Eller også er det, som nogle kritikere siger, bare spil for galleriet før valget til august. Men man kommer ikke udenom, at præsident Emmerson Mnangagwa har gang i noget.

Han lovede demokratiske reformer, da han kom til magten efter et ublodigt kup, hvor den endog meget stædige diktator Robert Mugabe langt om længe så skriften på væggen og gik af.

Folk skal lære om sikker sex

Hvor det før var helt almindeligt, at aktivister og oppositionsfolk rutinemæssigt blev anholdt, så er det nu mere undtagelsen. Oppositionen kan holde møder uden indblanding. AP skriver, at ytringsfriheden er forbedret markant, folk kan kritisere regeringen uden frygt for repressalier - især i byerne.

Den gik ikke under Mugabe.

"Krokodillen", som præsident Emmerson Mnangagwa kaldes, lancerer det nye manifest for Zimbabwes udvikling på et møde i hovedstaden Harare den 4. maj.

Mnangagwa har oven i købet selv kritiseret sit parti Zanu-PF for at opstille politi ved partiets interne opstillingsvalg, så de kunne kontrollere, hvem vælgerne stemte på.

Og så kommer vi til det med marihuana og sexarbejdere. For regeringen har gjort det lovligt at dyrke marihuana til medicinsk og videnskabelig brug. Det er ikke hverdagskost i Afrika.

Det koster ganske vist 50.000 dollars at få lov til at dyrke det, men samtidig er fængselsstraffen for at handle med hash blevet sat ned.

Oveni hatten gav regeringen sexarbejdere lov til at have en stand på messen ”Zimbabwe International Trade Fair”, så folk kunne lære om deres arbejde og få noget at vide om sikker sex. Det skete, selv om prostitution formelt er forbudt.

Flere hundrede millioner kondomer er blevet uddelt i Zimbabwe for at kommer den store udbredelse af HIV til livs.

Det går lige hurtigt nok for nogen

Det hele under parolen ”Zimbabwe is open for business”, som præsidenten siger - men også for meget for nogen. Oppositionsleder Joice Mujuru mener, at det med hash og sexarbejdere er den sikre vej til at ødelægge de unge og familien som en bærende struktur.

”Krokodillen”, som præsidenten kaldes, har planer om, at Zimbabwe skal være et middelindkomstland i 2030. Han lancerede valgprogrammet forleden. Det overordnede budskab er, at omverden skal have tiltro til landet og investere i det. Det er tiltrængt.

Ifølge avisen The Herald sagde præsidenten, at det ikke længere skal være politik, politik og politik, men politik og økonomi. Målet er en økonomisk vækst på seks procent om året de næste fem år.

Manifestet lyder: ”Stå sammen, bekæmp korruption, udvikling, engagement og jobskabelse”.

Der bliver brug for det hele og lidt til. Forgængeren kørte landet totalt i sænk. Økonomien ligger i ruiner efter et misregimente, der fuldstændigt mistede grebet om Zimbabwes udvikling med hyperinflation, fattigdom og arbejdsløshed til følge.

Glade indbyggere i Harare tager selfies med soldater i de spændende - og festlige - dage i november sidste år op til Robert Mugabes afgang efter mere end 30 år ved magten.

Folk skal have deres værdighed tilbage

Det vil Emmerson Mnangagwa lave om på. Siger han. Folk skal have deres værdighed tilbage, står der i manifestet. Det kræver ikke kun turbo på økonomien, men også et opgør med den totale undertrykkelse, som folk har lidt under med Robert Mugabe som diktator.

Menneskerettighederne skal respekteres, og selv om oppositionen har fået friere tøjler, så er der et stykke vej endnu.

Mnangagwa har ikke megen tid til at sætte handling bag ordene i partimanifestet, for der er valg den 21. august, så med mindre det allerede er besluttet, at det skal Zanu-PF vinde med alle midler, lovlige såvel som ulovlige, så skal der fart på reformprocessen, hvis vælgerne skal overbevises.

”Præsidenten er populist”

Den afsatte Mugabe, der er 94 år gammel, kan følge det hele lidt på afstand fra The Blue Roof, som præsidentpaladset hedder i folkemunde. Han fik lov til at beholde paladset som en del af en meget generøs aftrædelsesordning. Navnet har stedet fået, fordi folk kun kan skimte det blå tag på afstand.

Der sidder han med sin kone Grace, som han gerne havde set som sin efterfølger. Men hæren og veteranerne fra frihedskampen mod de hvide ville det anderledes. Det ville flertallet af befolkningen også. Nu venter de på, at der sker noget.

- Mnangagwa er populist. De vigtige områder er der ikke rørt ved, og ægte politiske reformer er stadig bare en luftspejling, siger Phillip Pasirayi, der er leder af Center for Community Development in Zimbabwe til AP.