Giftige gasser og lava sprøjter op fra sprækker i jorden på Hawaii

Sprækker i jorden fungerer som vulkanens sikkerhedsventil for at lette trykket i jordens indre.

Mindst 31 huse er ødelagt efter et udbrud i Kilauea-vulkanen i Puna-distriktet på den største ø i øgruppen Hawaii.

Det sker efter flere dage med vulkansk aktivitet, hvor der er blevet sendt varm damp, sten og giftige gasser op fra større sprækker, der også spyer lava ud. Og fredag begyndte vulkanen så at sende flydende lava mod det evakuerede boligområde Lailani Estastes, hvor der bor cirka 1700 mennesker.

På trods af at lavaen flyder langsomt, har den på få dage spredt sig over et område på 36.000 kvadratmeter.

Det vides endnu ikke, hvornår lavaen vil stoppe med at flyde fra vulkanen, oplyser det geologiske overvågningscenter i SA (USGS).

Udbrud efterfulgt af kraftigt jordskælv

Samme dag som vulkanen gik i udbrud, beordrede myndighederne de mange indbyggere til at forlade deres hjem, mens yderligere 10.000 indbyggere blev opfordret til frivilligt at lade sig evakuere på grund af faren for "potentielt dødelige koncentrationer af svovldioxid-gas" ved udbruddet.

Derudover kan der opstå eksplosioner, som sender store sten og andre vragrester mod de bebyggede områder.

Lava fra en sprække i jorden i boligområdet. Udover udbruddet i vulkanen er der opstået lavaspydende sprækker flere steder.
Lava fra en sprække i jorden i boligområdet. Udover udbruddet i vulkanen er der opstået lavaspydende sprækker flere steder. Foto: Ho / Ritzau Scanpix
En røgsøjle bestående af gasser og røg fra udbrud i selve vulkanen og dannelsen af sprækker i boligområdet Leilani Estates.
En røgsøjle bestående af gasser og røg fra udbrud i selve vulkanen og dannelsen af sprækker i boligområdet Leilani Estates. Foto: Mario Tama / Ritzau Scanpix
En sprække med vulkansk aktivitet er ved at åbne sig. Der er flere sprækker, hvorfra lavaen også flyder i området.
En sprække med vulkansk aktivitet er ved at åbne sig. Der er flere sprækker, hvorfra lavaen også flyder i området. Foto: Handout / Ritzau Scanpix

Søndag morgen var der i området – og ikke fra krateret i vulkanen – ni udbrud i kraft af pludseligt opståede sprækker, der fungerer som en slags sikkerhedsventil for det store tryk i jordens kerne. Selve udbruddet i vulkanen blev desuden efterfulgt af et jordskælv, der blev målt til 6,9 på richterskalaen – det største jordskælv på øen siden 1975, oplyser CNN.

Indbyggere i Puna-distriktet har siden fået tilladelse til at vende tilbage til deres huse, men kun for at hente medicin, kæledyr og andet, der er strengt nødvendigt.

- Min kone græder stadig

Neil Valentine er en af dem, der torsdag aften i hast måtte forlade sit hjem. Han befinder sig nu i et krisecenter oprettet af Amerikansk Røde Kors, hvor han har set en video på de sociale medier med lava, der bobler og sprøjter kun få meter fra sin hoveddør.

- Vi er knuste. Min kone og jeg har været gift i 26 år, og det var stort set vores drømmehus. Bare tanken om, at vi nu ikke har noget hus – min kone græder stadig, siger han til CNN.

I løbet af de seneste tre årtier er Kilauea-vulkanen flere gange gået i udbrud. Igennem tiden har lava fra vulkanen ifølge USGS spredt sig over et område på 125 kvadratkilometer.

Ifølge en af beboerne, der har oplevet flere lavaudbrud, er den vulkanske aktivitet prisen, man betaler for at bo i de smukke omgivelser på øen, men dannelsen af de vulkanske sprækker i jorden denne gang skete meget hurtigt.