Udland

Danskere frikendt for menneskesmugling

De to mænd stod til livstid, hvis de blev dømt skyldige.

Dansk-irakiske Salam Aldeen og danskeren Mohammed El-Abbassi er blevet frikendt for menneskesmugling på den græske ø Lesbos.

Det fortæller TV 2s reporter Jeppe Krogager fra Grækenland.

- Den kvindelige dommer sagde, at der ikke var foregået noget kriminelt, og derfor valgte hun at frifinde de to danske mænd, siger Jeppe Kroager.

Ifølge TV 2s reporter kan begrundelsen for frifindelsen være længe undervejs i det græske retssystem. Der kan nemlig gå helt op til et par måneder, før den skriftlige forklaring fra dommeren til forsvarsadvokaten og de anklagede ligger klar.

De to danskere risikerede en straf på livstid, efter de i januar 2016 blev anholdt for menneskesmugling.

Afgørende betydning for humanitært arbejde

- Jeg er meget lettet. Jeg troede, jeg skulle i fængsel, men det gik rigtig godt, fortæller en af de to hovedpersoner, Salam Aldeen til TV 2.

Han har været tilbageholdt i Grækenland det seneste år og otte måneder, men mistede ikke håbet af den grund.

- Jeg har mistet alt, hvad jeg havde. Men jeg mistede ikke min menneskelighed, siger Salam Aldeen.

Frikendt for menneskesmugling: - Jeg er meget lettet Video: Hans-Henrik Busk Stie

Rettens afgørelse vil have stor betydning for alle dem, der laver humanitært arbejde, ifølge dansk-irakeren.

- Det er ikke ulovligt at redde mennesker, der er i nød. Så det er et stort signal, der er kommet i dag, mener Salam Aldeen, som fortæller, at han vil fortsætte med at lave humanitært arbejde for Team Humanity.

Sejlede ud for at hjælpe flygtninge

Salam Aldeen var med til at stifte Team Humanity i 2015, hvor han arbejdede sammen med Mohammed El-Abbassi.

For Team Humanity udførte de to mænd nødhjælpsarbejde på den lille græske ø Lesbos, hvor de fleste flygtninge ankommer med båd fra Tyrkiet.

Salam Aldeen og Mohammed El-Abbassi blev anholdt en januarnat i 2016, hvor de to mænd var sejlet ud for at hjælpe flere flygtninge, som var ved at synke i en båd.

Anholdt af kystvagten

Mændene var i kontakt med den græske kystvagt, som dog valgte ikke at hjælpe flygtningene i båden, der var ved at kæntre.

- Vi ringede til kystvagten undervejs, men de kunne ikke komme, har Salam Aldeen tidligere udtalt.

Efter noget tid fik Salem Aldeen og Mohammed El-Abbassi en melding om, at flygtningene var reddet af nogle andre, og de sejlede tilbage.

Her blev de anholdt af den græske kystvagt og sigtet for menneskesmugling af den græske stat.

Efter nogle dage i fængsel blev de to danskere løsladt mod kaution, men Salam Aldeen blev dog nægtet udrejse af Grækenland.

Tvivlede ikke på frifindelse

- Anholdelsen har været så idiotisk, og jeg kan ikke lade være med at tænke på, at det er så uretfærdigt og kynisk at anholde sådan nogle som os. Vi prøver bare at gøre verden til et bedre sted, har Mohammed El-Abbassi tidligere udtalt om sagen.

Ifølge græsk lov er det ulovligt at hjælpe mennesker, der illegalt forsøger at komme til Grækenland, men Salam Aldeens græske advokat har ikke tvivlet på, at hans klient ville blive frikendt.

- Jeg har tiltro til det græske retssystem og forventer, at han bliver erklæret uskyldig, har Fragkiskos Ragkousis, forsvarsadvokat for Salam Aldeen, sagt.

Foruden de to danskere var tre spanske brandmænd også tiltalt i sagen, men de blev ligeledes frifundet.