Udland

Har belgisk provinsby fundet løsningen? - Man er ikke terrorist imod sit eget samfund

I den belgiske provinsby Mechelen har man 138 forskellige nationaliteter og en kur mod radikalisering.

- Det, der er så svært for alle andre at få til at fungere, virker så nemt her i byen.

Ordene kommer fra Margrethe Vestager. TV 2 er taget med den danske EU-kommissær til Mechelen, en provinsby i den belgiske region Flandern med 86.000 indbyggere.

Margrethe Vestager er i Mechelen, hvis borgmester siden 2001 har vendt en særdeles multietnisk problemby til en integrations-succeshistorie. Video: Thomas Delrive

På den ene side er Mechelen så flamsk, som det kan blive. I den gamle bymidte cykler folk rundt langs kanalen eller drikker en øl på torvet lige for foden af byens ikoniske katedral.

På den anden side skiller Mechelen sig ud fra mængden, og det skyldes ikke mindst byens borgmester gennem 17 år, Bart Somers, og den forvandling han har stået i spidsen for.

- For 20 år siden var dette en by, som havde mistet håbet. Det var en beskidt by med megen kriminalitet og fattigdom og med en middelklasse, der flyttede væk. Men vi har givet byen en total makeover, siger borgmesteren.

Byen uden syrienkrigere

Siden årtusindeskiftet er Mechelen gået fra at være en skamplet til en national stolthed. Adskillige udenlandske medier er valfartet til byen, alle med det samme spørgsmål: Hvordan det er lykkedes at integrere en multietnisk befolkning og samtidig holde radikaliseringen fra døren.

Belgien er det land i Europa, som har fostret flest syrienkrigere i forhold til indbyggertallet, og flere hundrede unge mennesker fra Mechelens nabobyer har meldt sig under fanerne hos terrorgruppen Islamisk Stat i Syrien.

Men ikke en eneste er taget afsted her fra byen, og det på trods af at her bor næsten 20.000 muslimer, og at Mechelen i forhold til sit indbyggertal har Belgiens største marokkanske mindretal.

Heller ikke højreekstremismen har for alvor fået tag i Mechelen, og byen er i top, når det kommer til målinger af borgernes tillid til kommunen såvel som stolthed over deres by.

Stoltheden mærkes allerede hos den første person, vi taler med i Mechelen. En taxachauffør af marokkansk afstamning, som har boet i byen i 16 år. Det bedste ved byen er, ifølge ham, at der er trygt, og at man kan færdes i sikkerhed. Tidligere boede han i Bruxelles, men der har han bestemt ikke tænkt sig at flytte til igen.

- Bare se, hvor rent der er her, udbryder han og peger på fortovet, mens vi kører.

Verdens bedste borgmester

I 2017 blev Bart Somers kåret til verdens bedste borgmester af City Mayors Foundation. En titel, han blev givet netop på grund af hans arbejde med integration. Og ifølge borgmesteren selv er der to faktorer, som har gjort, at han og byen har haft så stor succes.

Den ene del er sikkerheden, hvilket handler om, at der er videoovervågning og politifolk i bybilledet. Den anden del er, at byens borgere er blevet inddraget, taget alvorligt og – simpelthen – integreret.

Kommunen har investeret massivt i integration de seneste årtier, for eksempel ved at blande alle kommunens skoleelever på tværs af baggrund.

Der er også blevet oprettet et program, som parrer nye udenlandske borgere i byen med én, som har boet der længe og kan sproget.

Det er blandt andet kommet nepalesiske Baburam Sharma til gode.

Han kendte ingen, da han først kom til Mechelen. Derfor fik han en såkaldt buddy, Corinne Huybers, og de to og deres respektive familier er siden blevet gode venner:

- Selv min familie i Nepal kender hende nu, og jeg kender hendes familie. Hvis man gjorde det med alle migranter, så ville det være lettere for dem at falde til. For mig har det været meget lettere at komme hertil, siger Baburam Sharma.

Rekruttér folk før ekstremisterne gør det

For borgmester Bart Somers hænger integration og antiradikalisering uløseligt sammen. Byens indbyggere skal føle sig respekterede og føle, at de er en del af samfundet. Tale med dem i stedet for at tale om dem.

- Vi rekrutterer mennesker til vores samfund, så ekstremisterne ikke kan rekruttere dem til deres totalitære tankegang, siger han.

Bart Somers har været borgmester i den belgiske by Mechelen siden 2001. Han er blevet kåret som verdens bedste borgmester for sit yderst succesfulde arbejde med at integrere den lille bys 138 nationaliteter. Video: Thomas Delrive

- Man vil jo aldrig begå terror mod sit eget samfund. Man vil begå terror mod et samfund, hvor man ikke føler, man hører til. Derfor tror jeg, at den bedste måde at forebygge radikalisering på er ved at gøre folk til borgere.

Margrethe Vestager er blevet inviteret til Mechelen, fordi hun og borgmesteren er kolleger i det europæiske liberale parti ALDE, og den danske kommissær mener godt, vi kan lære noget af tilgangen i den flamske provinsby.

Hun er enig med Bart Somers i, at en inkluderende tilgang fungerer bedst, når det kommer til at dæmme op for radikalisering.

- Det paradoksale er jo, at Islamisk Stat rekrutterer folk på denne her bløde måde. Ved at lytte til folks problemer, siger hun.

Lyt til de unge

Mødet med borgmesteren finder sted i en ungdomsklub ved navn ROJM, hvor det netop er meningen, at de unge skal føle, at de bliver lyttet til.

- Vi er et sted, hvor de unge kan komme og lufte deres frustrationer, siger lederen af ROJM, Sahd Jaballah.

Han nævner et eksempel, hvor mange unge følte, at de blev stoppet mistænkeligt ofte af politiet. Dette blev videregivet til borgmesteren og resulterede i, at politiet nu har pligt til at give en lille seddel med en forklaring, hver gang de stopper nogen.

Kan succesen overføres?

I Mechelen har hvert andet barn under 12 år indvandrerbaggrund, hvilket uden tvivl gør byen mere multikulturel end de fleste.

Ikke desto mindre kan man godt få den idé, at integration er nemmere at få til at lykkes i en by som Mechelen, som kun er en anelse større end Esbjerg.

Men ifølge Bart Somers kan succesen sagtens overføres til større byer som Bruxelles og København, fordi det handler om den lokale forankring i bydelen eller kvarteret.

- I de store byer er problemerne selvfølgelig større, men det er pengene og mulighederne også, så jeg tror virkelig, at vores model kan fungere som inspiration, siger borgmesteren.