Udland

Ulv set i centrum af tysk by - pædagoger bevæbnes med peberspray

Flere ulve er blevet set tæt på mennesker i området omkring den tyske by Bomlitz. Nu forbereder børnehaverne i byen sig på at kunne møde ulve.

Ulve, der lader sig se ved højlys dag og tilsyneladende ikke er bange for mennesker, er ikke længere et særsyn. Slet ikke i den nordtyske delstat Niedersachsen, hvor ulven siden 2015 er rykket talstærkt ind.

I den lille by Bomlitz har en række nylige møder med ulve fået borgmesteren til at tage affære.

Det var en ekstremt stor ulv.

Gernot Fröschle, fåreavler

Ikke langt derfra, i Winsen, blev en ulv fotograferet ved højlys dag, mens den gik forbi en børnehave.

I nabobyen Walsrode blev en ulv set midt inde i byen. Et pizzabud fotograferede ulven, der tilsyneladende var upåvirket af at have forvildet sig helt ind i bymidten.

Og lige uden for Bomlitz fangede en forbipasserende bilist en ulv, der løb langs en af byens indfaldsveje.

Ulvene vækker bekymring hos forældre og pædagoger i Bomlitz.

Den er og bliver et rovdyr.

Michael Lebid, borgmester, Bomlitz

Myndighederne har ikke mulighed for at påvirke ulvebestanden og dens leveområder, da den er beskyttet af internationale konventioner.

Så i stedet har borgmester Michael Lied valgt at undervise børnehavepædagogerne og udstyre dem med peberspray, så børnene trygt kan færdes i skovene omkring byen.

Det er yderst sjældent, at ulve angriber mennesker. Men borgmesteren mener, at risikoen er høj nok, til at han må gøre noget.

- Den er og bliver et rovdyr. Jo højere ulvebestanden bliver i et område, jo højere er risikoen for, at de også angriber et menneske, som er ude at gå tur med små børn, siger borgmesteren.

Ulve er ligesom i Danmark et stort debatemne i Tyskland og har været det længe. Senest i denne uge, da en fåreavler i Sydtyskland opdagede, at en eller flere ulve havde besøgt hans får natten til mandag. 

- Det var en ekstremt stor ulv, siger fåreavler Gernot Fröschle og slår ud med armene.

43 får gik til som følge af ulvens besøg. 16 får blev fundet bidt ihjel, 16 var druknet, og 11 måtte aflives.

- Nu bebrejder man os, at vi ikke havde hegnet dyrene optimalt inde. Men det har fungeret fint i 20 år. Nu er ulven kommet, og så skal alt gøres anderledes, siger han.

Myndighederne kræver nu, at Gernot Fröschle investerer i et elektrisk hegn for at beskytte sine får. Men det er for dyrt, siger fåreavleren. Det er en trussel mod hans levebrød, at ulven kan gå frit omkring i Tyskland.

- Det kan lade sig gøre i Sibirien eller Canada. Men i tætbefolkede områder som i Mellemeuropa går det ikke, siger han.

Det vurderes, at mindst 800 ulve lever vildt i Tyskland. De fleste findes i Østtyskland, men i de senere år er ulvene rykket vestpå og nordpå.

Efter 200 års fravær vendte ulven i 2012 tilbage til Danmark, hvor der er registreret flere af dem og også hvalpe. Det forventes derfor, at ulvebestanden vil vokse de kommende år. 

- Jeg så da helst, at ulven ikke var kommet til Danmark. Vi har klaret os fint i et par hundrede år uden. Men nu er den her, og vi er forpligtet til at beskytte den, og derfor skal vi finde en måde, hvor mennesker og husdyrhold så ikke sættes under hensynet til ulven, siger den nye miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) i sit første interview om den spirende bestand af danske ulve, der sætter sindene i kog herhjemme. 

- Det ulvedrab, som vi så for nylig i Vestjylland, er selvtægt og helt utilstedeligt, og det tager jeg kraftigt afstand fra, siger ministeren om sagen, hvor en 66-årig mand er sigtet for at have skudt en ulv på en mark øst for den jyske by Ulfsborg.