Trump til våbenlobby: Skal vi også forbyde alle lastbiler?

Den amerikanske præsident fastslog i en tale hos våbenlobbyen NRA, at et våbenforbud ikke er vejen frem.

Hvis amerikanerne vil værne om deres ret til bære våben, er det afgørende, at de stemmer republikansk ved midtvejsvalget i november.

Det var budskabet fra præsident Donald Trump, da han fredag talte ved årsmødet for den indflydelsesrige amerikanske våbenorganisation NRA i Dallas, Texas.

- Jeres ret til at bære våben er under angreb. Men den vil aldrig komme under angreb, så længe jeg er præsident, fastslog Donald Trump.

Den amerikanske præsident hævdede i sin tale, at Demokraterne vil forbyde våben, men at det ikke vil løse nogen problemer.

Han henviste til Europa, hvor våbenlovgivningen er langt strengere, men hvor terrorister har slået til adskillige gange de seneste år – blandt andet ved at køre lastbiler ind i en folkemængde.

- Hvis vi skulle lytte til Demokraterne, skulle vi også straks forbyde alle varevogne og lastbiler, for det er deres nye våben, argumenterede Donald Trump.

Nyt skyderi satte våbenlovgivning under pres

Våbenlovgivningen i USA har de seneste måneder været under skarp kritik efter et skoleskyderi i delstaten Florida i februar, hvor 17 personer mistede livet.

Skyderiet medførte landsdækkende protester med krav om strengere våbenlove, og Donald Trump mødtes også med flere af de overlevende fra Florida.

- Da jeg mødtes med ofrene for skoleskyderiet, blev jeg meget rørt af deres historier, og vi skal gøre en forskel, fortalte Trump på NRA-mødet.

Men løsningen er ikke forbud. I stedet gentog han tidligere forslag om at forbedre sikkerheden på skolerne, bedre baggrundstjek og mere fokus på psykisk sygdom, og om at bevæbne lærere og vagter ved skolerne.

Trump: Gerningsmændene er kujoner

Præsidenten begrundede dette med en påstand om, at 98 procent af alle masseskyderier sker på steder, hvor våben ikke er tilladt – eksempelvis på skoleområder.

Det er, ifølge Trump, en åben invitation til gerningsmænd, fordi de dermed ved, at ofrene ikke kan skyde tilbage.

- De er kujoner. De slår kun til, når de ved, at der ikke er våben. Hvis de ved, at deres angreb vil være enden på deres liv, og at det vil ende i fiasko, så holder de sig væk, lød det fra præsidenten.

Overlevende fra skoleskyderi kalder Trump for hyklerisk

En af de mest udtalte kritikere blandt de overlevende fra skoleskyderiet i Florida har været den 18-årige David Hogg.

Han havde allerede før Donald Trumps tale forholdt sig kritisk til præsidentens deltagelse ved våbenorganisationens årsmøde.

- Det er lidt hyklerisk af ham at tage dertil, efter han har snakket om, hvor mange politikere, der bukker og nejer for NRA og er ejet af dem. Det viser bare, at hans hjerte og pengepung er på samme sted, udtalte Hogg ifølge nyhedsbureauet AP.

Han henviser blandt andet til, da Trump på et møde i slutningen af februar beskyldte flere kongresmedlemmer for at ”være bange for NRA”.

NRA har ifølge egne opgørelser fem millioner medlemmer og er kendt for at være en stor bidragsyder til politikere, der vil værne om den liberale våbenlovgivning.