Udland

Nobelprisen i litteratur aflyst

Skandaleramt akademi uddeler ikke litteraturpris i år.

Nobelprisen i litteratur bliver ikke uddelt i år. Det meddeler Det Svenske Akademi i en pressemeddelelse.

Akademiet, som står for at uddele prisen, har den seneste tid været ramt af en skandale, hvor anklager om sexkrænkelser har fået flere medlemmer til at melde sig ud.

Prisuddelingen for i år udskydes i stedet til næste år, hvor der vil blive uddelt to priser. 

- Prisarbejdet er kommet langt og fortsætter i løbet af året som tidligere, men det er nødvendigt, at akademiet får tid til at genoprette sin fulde styrke, engagere et større antal aktive medlemmer og genoprette tilliden til sine aktiviteter, inden den næste modtager af litteraturprisen udnævnes, står der i pressemeddelelsen.

Aflyst syv gang tidligere

Krisen i Det Svenske Akademi er opstået, efter at flere kvinder har rettet anklager om seksuelle overgreb mod Jean-Claude Arnault, der er gift med et nu tidligere medlem af akademiet, Katarina Frostenson.

Arnault er blevet beskyldt for at have brugt sine kone til at sikre store beløb fra akademiet til at drive en litterær klub i Stockholm. Det er også i forbindelse med sin gang i akademiet, at han beskyldes for overgreb mod kvinder.

Han nægter alle anklager, men Det Svenske Akademi har alligevel valgt at skære alle bånd til manden og indstille en økonomisk støtte, som hans virksomhed har modtaget af akademiet. 

Sidenhen har en advokatundersøgelse vist, at der er sket brud på tavshedspligten i akademiet. Syv gange skal navnet på modtageren af Nobels litteraturpris være lækket på forhånd.

Syv gange tidligere har Det Svenske Akademi valgt ikke at uddele Nobelprisen i litteratur. Det skete i 1915, 1919, 1925, 1926, 1927, 1936 og 1949. Fem gange er prisen i stedet blevet uddelt det næste år, ligesom akademiet vil gøre med dette års pris.