Udland

Skotterne indfører minimumspris på alkohol i kampen mod misbrug

I Skotland får et stigende antal dødsfald forårsaget af alkohol nu konsekvenser. Landet har indført en nedre prisgrænse på alkohol.

Skotterne skal fremover grave dybere i lommen, når de skal købe alkohol i det lokale supermarked. Regeringen har indført en minimumspris på 50 pence (4,22 kroner) per centiliter alkohol. Præcis hvor meget dyrere flaskerne bliver, afhænger af hvad de ønsker at hælde i ganen.

Hvis det for eksempel er den populære cider ”Frosty Jack’s”, skal skotterne nu betale over det dobbelte. Cideren er steget fra 4,70 (40 kroner) pund til 11,25 pund (95 kroner).  

Kioskejer Imran Mohammed fortæller til den britiske avis The Guardian, at loven får store konsekvenser for hans forretning.  

- Ingen vil betale det dobbelte i pris, så det kommer til at påvirke mit arbejde. Jeg regner med at gå glip af 500 pund (4225 kroner) om ugen. 

Skotland har en kedelig førsteplads

De forhøjede priser skal være med til at bekæmpe et stigende antal alkoholrelaterede dødsfald og hospitalsindlæggelser.

- Alkoholmisbrug forårsager 22 dødsfald og 700 indlæggelser om ugen. Bag hvert tal er et menneske med en familie, som lever med konsekvenserne af et alkoholmisbrug, udtaler Skotlands førsteminister Nicola Sturgeon til The Guardian.

Næsten dobbelt så mange dør af alkoholrelaterede sygdomme i Skotland som i resten af Storbritannien hvert år. Ifølge det britiske medie Sky News har både Wales og Nordirland planer om at følge det skotske eksempel, imens England afventer at se virkningen i Skotland.

- Vi har et stort problem med vores forhold til alkohol i Skotland, fortæller embedslæge Catherine Calderwood til Sky News og fortsætter:

- Eksperter fortæller os, at det er prisen på alkohol, hvor tilgængelig den er og selvfølgelig afhængigheden, der påvirker folks forbrug. 

Danskerne drikker mere end skotterne

Med kun en halv million flere indbyggere end Skotland er de danske tal markant højere. Ifølge Sundhedsstyrelsen dør 3000 mennesker årligt af alkoholrelaterede årsager i Danmark, hvilket ligger en del over Skotlands 1056 årlige dødsfald.

Lægeforeningen forsøgte sidste år at få staten til at indføre en lignende lov i Danmark med henblik på at bekæmpe unges drukvaner. Lægerne ønskede, som i Skotland, at priserne på alkohol skulle stige. 

Forslaget blev afvist af sundhedsminister Ellen Trane Nørby:

- Politikere skal ikke bestemme, hvad en øl eller en flaske spiritus skal koste, sagde hun til Berlingske.

Anderledes ser det skotske parlament på udfordringerne. De regner med, at den nye lov, som trådte i kraft den 1. maj i år, vil forhindre flere hundrede alkoholrelaterede dødsfald i løbet af de næste fem år.