Udland

Bill Cosby og Roman Polanski smidt ud af Oscar-akademiet

Bill Cosby blev den 26. april kendt skyldig i at have bedøvet og seksuelt misbrugt en kvinde tilbage i 2004. Pool New / Ritzau Scanpix

Det er kun sket to gange tidligere, at medlemmer er blevet smidt ud af organisationen. Senest da Harvey Weinstein røg ud i oktober.

Det amerikanske Oscar-akademi har valgt at smide skuespiller og komiker Bill Cosby samt filminstruktør Roman Polanski ud. 

Det oplyser The Academy of Motion Picture Arts and Sciences torsdag, ifølge flere udenlandske medier.

Udsmidningen sker, efter at Oscar-akademiets bestyrelse mødtes tirsdag nat og stemte om de to skandaleramte berømtheder i henhold til akademiets adfærdskodeks.

- Bestyrelsen fortsætter med at opfordre til etiske standarder, som kræver, at medlemmerne efterlever Akademiets værdier om respekt for menneskelig værdighed, lyder det i meddelelsen fra Oscar-akademiet ifølge Vanity Fair.

I oktober valgte organisationen, der hvert år arrangerer Oscar-prisuddelingen, også at bortvise filmproducenten Harvey Weinstein.

Før dét havde der, ifølge nyhedsbureauet AP, kun været et enkelt tidligere tilfælde, hvor en person var blevet smidt ud. Det var skuespilleren Carmine Caridi, der blev sendt ud i kulden i 2004, efter han havde udlånt dvd'er med Oscar-kandiderende film, hvorefter filmene endte på ulovlige hjemmesider.

Cosby kendt skyldig i sexovergreb

Den 80-årige komiker Bill Cosby var i en årrække en folkekær skikkelse i USA, blandt andet takket være hans rolle som familieoverhovedet i tv-serien 'The Cosby Show'.

Men billedet af den rare familiefar er krakeleret, efter adskillige kvinder har anklaget ham for seksuelle overgreb begået over flere årtier.

I slutningen af april blev Cosby af et nævningeting dømt skyldig i at have forgrebet sig seksuelt på en af kvinderne i 2004, efter han havde bedøvet hende, og han risikerer derved 30 års fængsel. Cosby har undervejs nægtet sig skyldig og hævder, at der var givet samtykke fra den pågældende kvinde.

- Vi er meget skuffede over dommen. Vi mener ikke, at Bill Cosby er skyldig i noget. Kampen er ikke forbi, lød det fra hans advokat, Tom Masereau, efter dommen.

Flygtede fra USA efter sex med mindreårig

Den fransk-polske instruktør Roman Polanski, som vandt en Oscar for bedste instruktør i 2002 for filmen 'The Pianist', indrømmede i 1978, at han havde haft sex med en mindreårig.

Han var i den forbindelse varetægtsfængslet i 42 dage og flygtede derefter ud af USA. Siden har instruktøren, der også har kendt for film som 'Chinatown', holdt sig væk fra USA.

Myndighederne i USA har adskillige gange forsøgt at få Polanski udleveret - uden held. Den 84-årige instruktør bor i dag i Frankrig og har i årevis forsøgt at forhandle sig frem til et forlig med de amerikanske myndigheder.

Sidste år anmodede offeret, Samantha Geimer, under en høring i Los Angeles retten om at skrinlægge sagen, da hun med egne ord for længst har tilgivet Polanski.

Da den omstridte filmproducer Harvey Weinstein blev bortvist fra Oscar-akademiet i efteråret, blev det kaldt en symbolsk beslutning, da andre kontroversielle medlemmer som netop Cosby og Polanski fik lov at blive. 

65-årige Weinstein blev smidt ud på grund af de anklager om voldtægt og sexchikane, der er kommet frem. Selv nægter Weinstein sig skyldig i anklagerne.