Videofortælling:

22 millioner har akut brug for hjælp - baby var så dehydreret, at han græd uden tårer

Videofortælling:

22 millioner har akut brug for hjælp - baby var så dehydreret, at han græd uden tårer

Efter tre års væbnet konflikt har 75 procent af Yemens befolkning - svarende til 22,2 millioner mennesker - ifølge Udenrigsministeriet akut brug for humanitær hjælp.
Det er næsten umuligt at begribe omfanget af de lidelser, som menneskerne i Yemen oplever, lyder det fra udviklingsminister Ulla Tørnæs (V).
- Det er sultne mødre, der prøver at redde deres sultne børn, mens borgerkrigen raser om ørerne på dem, siger hun til Ritzau.
 
 

Fadl blev otte måneder

Så dehydreret at han græder uden tårer

Den kun otte måneder gamle Fadl krydser sine tynde ben over smerten i maven. Han er blevet indlagt på hospitalet på grund af høj feber. Han lider dog ikke af nogen decideret sygdom. Men Fadl mangler i den grad mad og vand. Han er så underernæret, at man uden besvær kan tælle hans 12 par ribben over hans udspilede mave. Han er så dehydreret, at han græder uden tårer.
Selv om hans mor nu har bragt ham på hospitalet, er der ikke meget lægerne kan gøre for ham. 

Læger er hjælpeløse

Har ikke engang en Panodil til at slå feber ned

Selvom lille Fadl var blev bragt på hospitalet, kunne lægerne ikke gøre meget andet end at måle og veje ham. Otte måneder gammel vejede han således kun 2,9 kilogram. En tredjedel af normalvægten. Omkredsen af hans overarm blev målt til 7 centimeter; endnu en indikator på akut stærk underernæring. 
Fadls mor, Fatma Halabi, var ikke i stand til selv at amme ham, da han blev født. Hun gav ham i stedet kamelmælk, men det resulterede i diarré og feber. Til sidst måtte hun låne penge for at kunne betale for at få Fadl indlagt  på hospital i Mokka. 
Men lægerne kunne ikke stille meget op. Der er stor mangel på blandt andet intravenøs væske og medicin.
- Vi har ikke engang Panodil til at slå feberen ned, fortæller lægen Abdel-Rehim Ahmed til nyhedsbureauet AP.
Ifølge Abdel-Rehim Ahmed er forholdene på hospitalet så dårlige, at der ingen forskel er for patienterne, om de er indlagt eller bliver der hjemme.  
Derfor endte det da også med, at Fatma Halabi tog lille Fadl med hjem igen.

Efter tre års borgerkrig:

Næsten tre millioner kvinder og børn er underernæret

Tre års borgerkrig har delt Yemen. Mod nord holder Houthi-oprørene til. Mod syd langs kysten er det den saudiarabisk ledet koalition med støtte fra USA, der regerer. Men i begge lejre hersker underernæring og sult. FN vurderer at i alt er 2,9 millioner kvinder og børn underernæret. Omkring 400.000 børn kæmper lige nu for deres liv. Deres opsvulmede maver er tegn på at deres kroppe "spiser sig selv" i mangel på næringsstoffer og protein.
I byen Abyan fortæller Yahia Hajar, hvordan hun kun har brød og te at give sin fem årige datter Awsaf. Ifølge ernæringseksperter indtager Awsaf blot 800 kalorier om dagen.
En anden kvinde i byen Abyan, Ashwaq Mohammed fortæller til AP, hvordan hendes familie højst får et måltid om dagen. - Men mange har det værre her i området, siger Ashwaq Mohammed.
- Jeg så en stakkels tynd dreng og spurgte ham, hvorfor han ikke legede. "Jeg er sulten", svarede han.

Børnene betaler prisen

Op mod 50.000 børn døde sidste år af sult

På grund af borgerkrigen bliver underernærede børn ikke registreret. Organisationen 'Save the Children' vurderer, at der i 2017 var op mod 50.000 børn, som mistede livet på grund af underernæring. 
- Desværre må vi nu betragte situationen i Yemen som den største humanitære katastrofe i verden, lyder det fra Stephen Anderson, der er leder af World Food Program i Yemen.
Og den fortsatte krig gør det hele værre. Hospitaler mangler især Plumpy'Nut, der er en nærende pasta baseret på peanuts, og de mødre, der kommer ind med deres underernærede børn, er ofte selv underernærede.

Flygtede fra krig, men blev indhentet af sult

Fadl døde i armene på sin bedstemor

Da lægerne ikke kunne stille meget op for den otte måneder gamle Fadl, bar hans mor ham hjem igen til deres interimistiske flygtningelejr. Her fortæller Fatma Halabi, hvordan de før krigen levede et godt liv i landsbyen Mowza. Hendes mand var træskærer. Han tjente, hvad der svarer til fire dollar om dagen, men det var nok til, at de dagligt kunne få fisk og grøntsager. Men så blev landsbyen indtaget af Houthi-oprørerne og rædslerne begyndte.
Sidste år indledte regeringsstyrkerne et luftangreb på byen for at drive oprørerne ud. Det gik hårdt ud over indbyggerne, men det lykkedes den gravide Fatma Halabi at flygte med fire børn og to geder. De gik over 100 kilometer gennem ørken og tornekrat, til de kom til kystbyen Mokka, hvor hun senere blev genforenet med sin mand og hans mor. 
Bag deres skur mellem to træer fødte hun Fadl. Hans liv blev ikke langt. Få dage efter, hun bragte Fadl hjem fra hospitalet, døde han en nat i sin bedstemors arme, mens hans udmattede forældre sov.
Nu vander Fadls far dagligt hans grav for at forhindre støvet i at hvirvle op. Hans forældre har ingen billeder af ham. 
Kun den korte video, optaget af en læge, vidner om Fadls korte og hårde liv. Men hans forældre ejer hverken mobiltelefon eller en skærm.
Sidste måned vedtog den danske regering at sende 70 millioner kroner til Yemen til det, som FN kalder den værste humanitære krise i verden lige nu. 
Det danske bidrag bliver delt i to puljer. Den ene halvdel går til FN’s Fødevareprograms indsats for at afværge hungersnød.
Den anden halvdel går til FN’s Humanitære Landefond i Yemen, der støtter og koordinerer livreddende nødhjælpsindsatser.
Selv på hospitaler i Yemens hovedstad, Sanaa, bliver der indlagt stærkt underernæret børn Foto: Mohammed Huwais / Scanpix Denmark