Jamie Oliver vil forbyde tv-reklamer for usund mad

Den britiske stjernekok var tirsdag i parlamentet for at foreslå, hvordan man kan bekæmpe den voldsomme fedmeepidemi blandt børn og unge i England.

Den kendte britiske tv-kok og kogebogsforfatter Jamie Oliver foreslår nu, at reklamer for junk food bliver forbudt før klokken 21 om aftenen i et forsøg på at begrænse epidemien med overvægt blandt børn i Storbritannien.

Tirsdag talte Jamie Oliver i det britiske parlaments sundhedsudvalg, hvor han ogsĂĄ foreslog, at britiske supermarkeder og fødevarebutikker fĂĄr forbud mod at sælge usunde fødevarer og slik i bundter – for eksempel ved at man giver rabat, hvis kunden køber to eller tre af en usund fødevare.

- Indsatsen for stærkt overvægtige børn involverer alt og alle: Hjemmet, erhvervslivet og myndighederne. Hvis planen er klart defineret, modig og ambitiøs, og hvis der er en langsigtet vision, kan det lykkes, sagde Jamie Oliver tirsdag til sundhedsudvalget.

I dag er omkring en tredjedel af de britiske børn overvægtige, når de forlader grundskolen. I nogle bykvarterer og egne af landet er tallet helt oppe på 50 procent.

FAKTA OM BMI

BMI – det såkaldte body mass index – fortæller noget om sammenhængen mellem en persons højde og vægt.

Undervægt: BMI mindre end 18,5

Normalvægt: BMI mellem 18,5 og 24,9

Moderat overvægt: Mellem 25 og 29,9 – helbredsrisikoen er let øget

Svær overvægt også betegnet fedme: Mellem 30 og 34,9 – helbredsrisikoen er middel øget

Svær fedme: Mellem 35 og 39,9 – helbredsrisikoen er kraftigt øget

Ekstrem svær fedme: Over 40 – helbredsrisikoen er ekstrem øget

OBS: BMI er kun gældende hos voksne.

BMI udregnes på følgende måde: vægt (kg) / højde (m) x højde (m)

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Nej til mængderabat

For Jamie Oliver og hans kollega og medkæmper, tv-kokken Hugh Fearley-Whittingstall, er det en skræmmende udvikling. De har i årevis bearbejdet både skoler, forældre, erhvervsliv og politikere for at få stoppet den hæmningsløse spisning af slik, junk food, burgere, fish and chips og cola blandt de britiske skolebørn.

Seneste initiativ fra Jamie Oliver er en underskriftsindsamling, som en række fremtrædende politikere med Labour-leder Jeremy Corbyn i spidsen har underskrevet. Underskriftsindsamlingen skal lægge pres på regeringen, der har varslet et stort sundhedsinitiativ til bekæmpelse af overvægt blandt børn til juni.

Divia Das: Det er en kamp, Jamie Oliver har kæmpet i årevis.

Regeringens lovpakke forventes at indeholde et af Jamie Olivers forslag – nemlig forbuddet mod rabattilbud, der får kunder til at købe flere af en bestemt, usund vare.

- Tilbud, hvor kunden får flere varer for én vares pris, får dig til at købe mere, bruge flere penge, spise mere og smide mere væk. Det er en kendsgerning. Vi elsker idéen om at give rabat på fødevarer, men vi ville også elske – og føle, at det ville være fair og demokratisk – hvis det blev mindst lige så attraktivt at købe friske fødevarer og rigtige fødevarer, sagde Jamie Oliver til britiske BBC tirsdag, før han gik ind for at tale med parlamentets sundhedsudvalg.