Udland

De stemte alle på Trump, men nu kan præsidentens udfald mod Kina give dem problemer

En handelskrig med Kina vil ramme mange amerikanske bønder, der stemte på Trump ved præsidentvalget. TV 2 har mødt flere af dem i delstaten Iowa.

Rick Kimberly lader den sorte muld glide gennem fingrene.

- Det er vigtigt for mig at passe på denne her jord, siger han, mens han kigger udover markerne, der strækker sig, så langt øjet rækker.

Brug ikke mad som våben. Begge sider vil tabe på det.

Grant Kimberly

Hans søn, Grant Kimberly, står ved siden af og nikker.

Far og søn er 5. og 6. generation i familien Kimberly, der lever af at plante sojabønner i byen Maxwell i delstaten Iowa. Det er første dag i marken, og nu skal årets sojabønner plantes.

- Vi har dyrket denne her jord, siden mine forfædre kom hertil fra Europa. Det er vi meget stolte af, siger Rick Kimberly.

Men nu trues familiens levebrød af en mulig handelskrig med Kina. Landet i øst er nemlig familien Kimberlys vigtigste handelspartner, og kineserne vil svare igen med straftold på sojabønner, hvis handelskrigen bryder ud i morgen.

- Vi er meget bekymrede. For det vil uden tvivl mindske efterspørgslen på vores sojabønner og få priserne til at falde, siger Grant Kimberly. 

Deadline udløber i morgen

I marts meddelte præsident Donald Trump, at USA vil indføre straftold på kinesiske varer på op til 60 milliarder dollars, blandt andet fordi USA har et stort handelsunderskud med Kina.

Kineserne har svaret igen ved at øge tolden med tre milliarder dollars på blandt andet sojabønner og svinekød.

Finder USA og Kina ikke en løsning inden tirsdag den 1. maj, vil straftolden træde i kraft og handelskrigen bryde ud.

Og det vil være katastrofalt for bønderne i flere amerikanske landbrugsstater, deriblandt Iowa, hvor Kina er det vigtigste marked for sojabønner.  

Et ganske særligt forhold til præsident Xi

Den lille Iowa-familie har et forhold til Kina – og ikke mindst den kinesiske præsident Xi Jinping – der er lidt ud over det sædvanlige.

I 2012 besøgte Xi Jingping, der dengang var vicepræsident, deres gård i Iowa for at hente inspiration fra amerikansk landbrug.

I dag er væggene i den ældre Rick Kimberlys hjem prydet af flere store billeder af mødet med præsidenten, som han stolt viser frem til TV 2.

- Vi sad lige her i stuen. Der var fyldt med presse fra Kina, siger han og viser et billede frem, hvor præsident Xi sidder i familiens sofa.

På gårdspladsen står der desuden en ganske særlig traktor med et stort billede foran. Det forestiller præsident Xi og Rick Kimberly, der sidder sammen i traktorens styrerum under præsidentens besøg på gården. 

- Han ville meget gerne op og se den, og jeg sagde selvfølgelig ja, griner Rick Kimberly.

Nu kommer kinesiske turister langvejs fra for at se traktoren og gå i deres præsidents fodspor.

Og netop kontakten til kineserne er noget, familien Kimberly gør meget for at pleje. Flere gange hvert år besøger far og søn Kina for at holde deres forretningsforbindelser ved lige. Og derfor håber de også, at præsident Trump tænker sig om en ekstra gang, før han udløser en handelskrig med kineserne.

- Vi har bygget de her venskaber og forhold op over tid. Vi ønsker ikke, de skal blive ødelagt, siger Rick Kimberly.

Truer Trumps egne vælgere

Hvis ikke USA og Kina finder en løsning inden den tirsdag 1. maj, vil straftolden træde i kraft og handelskrigen bryde ud.

Det vil ramme flere af præsident Trumps egne vælgere på deres levebrød.

Ligesom størstedelen af bønderne i det landlige Iowa stemte både Rick og Grant Kimberly på Donald Trump ved præsidentvalget.

Det samme gjorde griseavler Dave Struthers, der bor få kilometer fra familien Kimberly, hvor han har drevet sit landbrug i 36 år.

Han har stemt republikansk hele livet, fortæller han grinende og peger på et Bush-Cheney logo, der sidder på hans truck.

- Jeg bryder mig ikke om, at regeringen blander sig i mit liv, som han siger.

I 2016 satte Dave Struthers derfor krydset ved Donald Trump, i håbet om at han ville fortsætte den republikanske linje og støtte amerikansk erhvervsliv.

- Trump er forretningsmand, så jeg håbede, han ville forstå, hvad vi har brug for for at få tingene til at løbe rundt, siger han, da han viser TV 2 rundt på gården.  

Men nu taber han penge på grund af præsidentens politik. Selvom handelskrigen endnu ikke for alvor er brudt ud, er priserne på svinekød allerede faldet. Og fortsætter det, må Dave Struthers dreje nøglen om og sige farvel til den forretning, han har bygget op over 36 år.

- Det her er mere end bare et arbejde for mig. Det er en livsstil og en livslang investering. Det gør mig rigtig ked af det, at det måske skal slutte, siger han.

Står stadig bag Trump

Alligevel står Dave Struthers, ligesom de fleste andre TV 2 møder i Iowa, stadig bag præsidenten.

- Jeg håber, han gør det rigtige. Lad os se, hvordan det her ender. Så vil jeg lade dét afgøre, om jeg stemmer på ham igen om to år, siger han.

Den samme holdning har Grant og Rick Kimberly.

- Jeg støtter hans politik på handelsområdet. Der er ting, kineserne skal ændre i deres handelspolitik. Jeg ville bare ønske, taktikken var anderledes, og at han ville dæmpe retorikken, siger Grant Kimberly.  

Han håber dog stadig, at USA og Kina vil finde en fredelig løsning inden.

- Hvis de ikke gør det, frygter jeg for konsekvenserne. Det kan virkelig blive skadeligt for os bønder, siger han.

Og så har han en generel opsang til politikerne på begge sider af Atlanten:

- Brug ikke mad som våben. Begge sider vil tabe på det, siger han.