Udland

I virkelighedens Skam koster en 'russebus' to millioner kroner: - Det er ren og skær galskab!

​I disse dage bruger norske unge millioner på at fejre deres studentertid, men nu er festen blevet så vild nogen steder, at de unge siger stop.

- Det er jo sygt!

- Helt sygt!

- .... men det er virkelig sjovt!

18-årige Malin Horvli og veninden Marte Furulund fra Hamar Katedralskole sidder på taget af en bus og kigger ud over de tusindvis af unge nordmænd, som fester rundt om dem. Alle er klædt i røde og blå heldragter med tuschskrevne hilsner, klistermærker og glitter.

Snart er de studenter. Men inden eksamenerne skal der traditionen tro festes, og det er unge i hele Norge netop nu i gang med. Fuldstændig som i den populære norske tv-serie 'Skam'.

Fejringen startede den 17. april og fortsætter helt ind til Norges nationaldag den 17. maj. Derefter skal de studerende skynde sig at sove ud, for få dage senere skal de til den første ud af mange eksamener.

- Vi fester en måned i streg, og jeg er dødtræt allerede, selvom det kun er dag fem eller sådan noget, griner Malin Horvli, som har sagt ja til at filme en dag som ”russ” (kommende student, red.) på sin mobiltelefon.

Malin Horvli laver videodagbog fra et "russetræf". Video: Sofie Synnøve Herschend

Modsat mange af de andre fra gymnasieklassen har Malin Horvli valgt ikke at køre i ”russebus”, som er Norges svar på den danske studentervogn - bare mere 'pimpet'.

Udenpå er den typisk malet efter et særligt tema, og indeni er den indrettet som et slags rullende diskotek med bar, lounge og dansegulv. Det er især i Oslo og i byerne omkring den norske hovedstad, at de studerende sparer op i årevis for at gøre deres bus så flot som mulig.

Men nu har det taget overhånd, mener Malin Horvli.

- Vores bus har kostet to millioner kroner. To millioner! Det er jo sygt. Derfor har jeg meldt mig ud, siger hun.

18-årige Malin Horvli mener, at studenterfejringen i Norge har taget overhånd. Video: Sofie Synnøve Herschend

Ingen penge, ingen fest

To millioner norske kroner svarer til halvanden million danske, og fordelt på Malin Horvlis 24 klassekammerater betyder det, at de unge har betalt 62.500 kroner hver for at være med på bussen.

Ifølge norske medier betaler nogle endda langt mere, og det gør, at russefejringen ifølge forskere er en fejring for de privilegerede, og derfor er der flere og flere, der står udenfor.

- Jo flere ressourcer, de unge har hjemme, jo mere slutter de op om russetiden, siger Patrick Lie Andersen, som er en af tre forskere, der har studeret russefejringen i Oslo.

Ifølge Malin Horvli er det typisk forældrene, der betaler, men nogle fra hendes klasse har også arbejdet hårdt for at tjene penge til bussen, og de har forhåbninger om at kunne sælge bussen videre efter fejringen, så regnskabet går i nul:

- Det er jo ren og skær galskab, at man bruger så mange penge, men det er også let for mig at sige det; for det er jo sjovt, og alle er med på det!

- Jeg er så heldig, at næsten alle mine venner er på en russebus, så jeg kan få lov til at være med, når jeg vil. Hvis du ikke har råd, og ikke har venner på en bus, er det ikke sikkert, du kan være med til at feste hver dag, så det er ikke særlig inkluderende… Men sådan er det, siger hun.

Unge går mod strømmen og melder sig ud

Ifølge Finans Norge, som er hovedorganisation for den finansielle sektor i Norge, bruger de studerende flere og flere penge på russefejringen, fordi næste års ”russ” altid forsøger at overgå dette års.

Men for første gang ser man nu en modreaktion, siger Hilde Johansen, som er fagchef i Finans Norge.

- De seneste år er der blevet brugt virkelig mange penge på fejringen, og i nogle miljøer er det gået over stregen. Flere steder synes de unge nu, at det er blevet alt for dyrt, og derfor melder de sig ud, siger hun og understreger, at overforbruget særligt foregår i og omkring Oslo, og at langt de fleste unge faktisk ser ud til at have styr på økonomien.

De norske studerende bruger op mod 70.000 kroner på russefejringen. Video: Sofie Synnøve Herschend

Ifølge Malin Horvli går pengene blandt andet til bus, logo, billetter til festerne, tøj og til at få sangere til at skrive sange til busserne. Sangene kan koste op mod 100.000 kroner, hvis du får en populær ”russeartist” til at lave den, siger hun.

690 anmeldelser på en måned

Men det er ikke bare pengene, der skaber bekymring. Det er også selve festen, som bliver vildere og vildere.

Russefejringen skaber blandt andet altid travlhed hos lægevagten i Oslo, fordi mange unge får alkoholforgiftning af de mange timers fest. Dertil kommer anmeldelser om overfald og voldtægter.

Vi ødelægger eksamenerne, men jeg er jo selv med på det, og det er virkelig sjovt

Malin Horvli, studerende på Hamar Katedralskole

Sidste år fik Oslo Politi 650 anmeldelser, der omhandlede russefejringen, og de måtte rykke ud 290 gange alene på grund af fejringen i Oslo og Akershus, skriver NRK.

Det skyldes blandt andet, at busserne rivaliserer hinanden, og at det fører til slagsmål.

Sex i rundkørsel har fået international opmærksomhed

I år har fejringen dog fået international opmærksomhed på grund af nogle særlige regler.

I Oslo er der således 100 ting, de studerende kan gøre for at få billeder, hakker og bidemærker i deres længe ventede studenterhue. De fleste regler er humoristiske, men nogle af dem er direkte farlige, mener Terje Moe Gustavsen, som er direktør for vejdirektoratet i Norge.

Han har læst alle 100 regler, og advarer kraftigt mod tre af dem - blandt andet den, der handler om, at de studerende kan få et billede i studenterhuen af statens nye ’Miljøgade’, hvis de dyrker beskyttet sex i gadens tre rundkørsler. Men han er også bekymret over den regel, der opfordrer studerende til at løbe nøgne over en motorvejsbro.

- Alle ved, at det er farligt at færdes ved en rundkørsel. Men det kan også være farligt at løbe over en motorvejsbro uden tøj på, da bilisterne kan blive overrasket over at se de nøgne kroppe på broen, og derfor glemmer at køre bil, skriver Terje Moe Gustavsen i en pressemeddelelse.

Historien om de studerendes regler er nået langt ud over Norges grænser – blandt andet til The New York Times. Af samme årsag har flere norske gymnasier nu valgt at fjerne reglen om sex i rundkørsler.

Du kan se Oslos 100 regler her.

10 af de 100 regler i Oslo

  1. 48 timer uden søvn
  2. Tag vacine mod hjernehindebetændelse
  3. Deltag på en humanitær aktion
  4. Drik en kasse 0,33-liter øl/cider på 24 timer
  5. Test dig selv for seksuelt overførbare infektioner hos Sex og Samfund
  6. Gå med brød som sko en hel skoledag
  7. Bad udendørs før 1. maj
  8. Del "russekort" ud på en børneafdeling i ædru tilstand.
  9. Spis 2 bananer, og skyl det ned med 1,5 l. Sprite. 
  10. Hav sikker sex udendørs

Kilde: Russens Hovedstyre

Svært at passe skolen

Selvom Malin Horvli mener, at økonomien har taget overhånd, vil hun ikke undvære russefejringen, som hun har set frem til længe.

Det handler om at fejre 13 års skolegang med gode venner – og heldigvis kan det gøres for mindre end to millioner kroner, siger hun:

- Jeg har længe fortrudt, det valg jeg tog i 1.g om ikke at være med på en russebus, men nu, hvor vi er kommet til russetiden, ser jeg, at det går fint. For jeg kan jo være med alligevel, fordi jeg har venner på busserne, men selvfølgelig ville jeg ønske, at det havde været billigere.

Hvis du ikke har råd, og ikke har venner på en bus, er det ikke sikkert, du kan være med til at feste hver dag

Malin Horvli, studerende på Hamar Katedralskole

Malin Horvlis venner har arbejdet flere timer hver eneste uge, siden de startede på gymnasiet for at gøre deres bus klar, og ofte går det ud over skolegangen, siger hun.

- De fleste går flere karakterer ned i russetiden, så det er jo mærkeligt, at vi bruger så meget tid på den ene måned, hvor vi skal feste. Vi ødelægger eksamenerne, men jeg er jo selv med på den, og det er virkelig sjovt.

18-årige Malin Horvli er i syv sind omkring russefejringen. Video: Sofie Synnøve Herschend