Koreanske ledere mødes til historisk håndtryk før topmøde

Det er første gang i 65 år, at en nordkoreansk leder møder en sydkoreansk præsident uden for Nordkorea.

Nordkoreas leder, Kim Jong-un, er ankommet til den demilitariserede zone, hvor han tages imod af Sydkoreas præsident, Moon Jae-in, før et historisk topmøde.

Det er første gang i 65 år, at en nordkoreansk leder møder en sydkoreansk præsident uden for Nordkorea.

På tv-billederne kunne man se de to ledere mødes på midten, hvor de gav hinanden hånden, inden Kim Jong-un krydsede skillelinjen i den demilitariserede zone og trådte ind på den sydkoreanske side

Her udvekslede de endnu et håndtryk, inden de med hinanden i hånden også trådte sammen ind på den nordkoreanske side.

Kim Jong-un fortalte ved mødets begyndelse, at han er klar til "hjertelige, oprigtige og ærlige" samtaler med sin sydkoreanske kollega.

Han skulle samtidig have gjort det klart, at de to lande ikke må gentage fortiden, hvor de har været "ude af stand til at leve op til deres aftaler", rapporterer nyhedsbureauet Reuters.

 - Vi står ved startlinjen i dag, hvor vi skriver en ny historie om fred, velstand og interkoreanske relationer, lød det fra Kim Jong-un.

Cirka klokken 5 fredag morgen dansk tid kunne nyhedsbureauet Associated Press (AP) oplyse, at den første runde af samtaler mellem Kim Jong-un og den sydkoreanske præsident var overstået, og at Kim Jong-un var kørt nordpå i en limousine for at spise frokost - ledsaget af joggende sikkerhedsvagter. 

Under mødet skal Kim Jong-un ifølge et nyhedsbureau have lovet at stoppe test af missiler.

Nyhedsbureauet Associated Press (AP) skriver, at Kim Jong-un har sagt til den sydkoreanske leder - med henvisning til test af missiler - at han "ikke vil forstyrre din tidlige morgensøvn længere".

Topmødet holdes i landsbyen Panmunjom på selve grænsen mellem de to lande. Det var netop her, at den våbenhvileaftale, som afsluttede Koreakrigen, blev underskrevet i 1953.

Det er blot det tredje topmøde mellem Nord- og Sydkorea siden våbenhvilen, og de to lande er teknisk set stadig i krig, da der aldrig er indgået en officiel fredsaftale.

Skal drøfte varig fred

På mødet, der bliver holdt i det såkaldte fredshus, vil muligheden for varig fred mellem Syd- og Nordkorea formentlig blive drøftet. Det samme vil muligheden for, at Nordkorea indstiller sine forsøg med atomvåben og langtrækkende raketter.

- Kim Jong-un vil åbenhjertigt diskutere emner med Moon Jae-in, der kan forbedre de interkoreanske relationer og opnå fred, velstand og genforening af den koreanske halvø, rapporterede det nordkoreanske nyhedsbureau KCNA tidligt fredag morgen lokal tid, da Kim Jong-un forlod Pyongyang.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Skal plante træ og spise middag

I Kim Jong-uns delegation er blandt andre hans søster Kim Yo-jong, der også var til stede under vinter-OL i Sydkorea i februar.

Efter den første runde af samtaler rejser nordkoreanerne efter planen tilbage over skillelinjen for at spise frokost. Senere vil Kim Jong-un og Moon Jae-in sammen plante et fyrretræ, der symboliserer fred og velstand.

Derefter skal de to mødes til anden runde af drøftelserne, før det er meningen, at de to skal udarbejde en fælles erklæring.

Dagen afsluttes med en middag.

USA er håbefuld om fredsdrøftelser

USA er håbefuld omkring topmødet og udtrykker tiltro til, at de to koreanske ledere vil gøre fremskridt i retning mod at opnå fred og velstand på den koreanske halvø. 

Det skriver Det Hvide Hus i en erklæring, efter at Kim Jong-un og Moon Jae-in har indledt deres møde. 

- USA sætter pris på den tætte koordinering med vores allierede Sydkorea og ser frem til at fortsætte vores solide samtaler som forberedelse på det planlagte møde mellem præsident Donald J. Trump og Kim Jong-un i de kommende uger, står der i erklæringen.