Nordkoreas atomcenter kan være ødelagt

De nye oplysninger sætter nordkoreanske meldinger om nedrustning i et nyt lys.

Efter seks atomprøvesprængninger er det område, som Nordkorea primært bruger til sine atomforsøg, kollapset og kan muligvis ikke længere bruges. Det peger kinesiske geologer på i en ny undersøgelse.

I weekenden annoncerede Kim Jong-un, at Nordkorea vil sætte landets atomprogram på pause og indstille prøveaffyringer af ballistiske missiler. 

Det skyldtes ifølge det statslige nyhedsbureau KCNA, at landet nu er så langt i udviklingen, at der ikke er behov for at teste yderligere.

Men at det skulle være årsagen, bliver nu betvivlet, efter at undersøgelsen fra Kinas videnskabelige og teknologiske universitet er blevet offentliggjort.

Testområde kollapset og muligvis forurenet

Siden 2006 har Punggye-ri i det nordøstlige Nordkorea dannet rammen om de atomprøvesprængninger, der har udløst vrede og sanktioner fra blandt andre USA og FN.

Men de kinesiske undersøgelser peger nu på, at bjerget Mount Montap, der indeholder testtunnelerne, er kollapset og at området muligvis er forurenet af radioaktivt materiale.

Derfor burde det ifølge forskerne ikke være muligt fortsat at bruge stedet.

- På baggrund af de undersøgelsesresultater, der viser, at den nordkoreanske atomprøvefacilitet ved Mount Mantap er styrtet sammen, er det nødvendigt løbende at overvåge, om der forekommer udslip af radioaktivt materiale som følge af sammenstyrtningen, skriver folkene bag undersøgelsen, ifølge den engelske avis The Guardian. 

Analyser fra tænketanken 38 Grader Nord peger dog på, at atomcenteret stadigvæk virker. Satellitbilleder viser ifølge dem, at der er aktivitet i området. 

Rekordsprængning i september

De kinesiske forskere indsamlede deres data til undersøgelsen efter Nordkoreas hidtil største prøvesprængning i september. Sprængningen var 10 gange kraftigere end de hidtidige tests.

Den kontrollerede eksplosion fik ifølge forskerne bjerget til at kollapse hen imod testcentret og har gjort området ustabilt. 

Området ligger kun 100 kilometer fra den kinesiske grænse, og derfor følger de kinesiske myndigheder atomprøvesprængningerne tæt. Sprængninger har tidligere udløst rystelser i kinesiske grænsebyer.   

Offentliggørelse kort tid før topmøde

Rapporten kommer få dage før et stort anlagt topmøde mellem Kim Jong-un og Sydkoreas præsident Moon Jae-in. Mødet fredag er det første af sin slags i mere end 10 år.

Øverst på dagsordenen er nedrustning på den koreanske halvø i kølvandet på Nordkoreas udmeldinger.

Men årsagen til udmeldingerne kan altså nu betvivles.