Udland

Macron regner med amerikansk farvel til atomaftale med Iran

Donald Trump vil sandsynligvis trække USA ud af en atomaftale med Iran, vurderer Frankrigs præsident.

Hvis Donald Trump vælger at trække USA ud af atomaftalen med Iran, vil det ikke komme som overraskelse for den franske præsident Emmanuel Macron.

- Jeg tror, at han af indenrigspolitiske årsager vil skille sig af med denne aftale, sagde Macron onsdag på et pressemøde ifølge tv-stationen ABC.

Macron baserer sin vurdering om et amerikansk farvel på tidligere udtalelser fra Trump om atomaftalen, der blev indgået i 2015.

Talte med store bogstaver til Trump

Den franske statsleder har under sit tre dage lange besøg i USA opfordret Trump til at blive i aftalen.

- Det 21. århundrede har budt på en række nye trusler og nye udfordringer, som vore forfædre nok aldrig havde forudset, sagde Macron, da han onsdag holdt tale for USA's kongres, skriver CNN.

- Det kræver mere end nogensinde, at USA involverer sig, for jeres rolle var afgørende for at skabe og beskytte denne frie verden. USA opfandt multilateralisme og er den, der nu skal hjælpe med at bevare og genopfinde det, sagde den franske præsident.

Macron forklarede, at Frankrig ingen planer har om at droppe aftalen med Iran, "fordi vi har underskrevet den".

- Vi bør ikke opgive den, hvis vi ikke har noget bedre i stedet for. Det er min mening. Jeres land og jeres præsident... skal selv tage ansvar, hvad det her angår, sagde han.

- Vores mål er klart. Iran skal aldrig komme i besiddelse af atomvåben. Hverken nu, om fem år, om 10 år, aldrig.

"Den værste aftale nogensinde"

USA's kongres vil den 12. maj afgøre, om USA skal blive eller træde ud af aftalen med Iran. Den er indgået sammen med EU, Kina, Rusland, Frankrig, Storbritannien og Tyskland.

Trump har kaldt den eksisterende aftale for både "vanvittig" og "den værste aftale nogensinde", skriver Bloomberg. Men som del af aftalen ophævede USA sine mangeårige sanktioner mod Iran. 

Tirsdag antydede de to præsidenter på et fælles pressemøde, at de vil søge en ny atomaftale med Iran.

- Der er ingen planet B

I løbet af sin tale tog Macron chancen og stak til endnu en aftale, som Donald Trump er utilfreds med.

Det drejer sig om den globale aftale, der kom ud af FN's klimakonference i Paris i december 2015, som den amerikanske præsident har meddelt, at USA trækker sig ud af.

- Jeg er sikker på, at USA vender tilbage en dag og tilslutter sig Parisaftalen, sagde Macron og tilføjede let.

- Lad os se det i øjnene: Der er ingen planet B.

Macrons tale til kongressen kom, efter at de to havde tilbragt to dage sammen med blandt andet at drøfte atomaftalen Iran, de voldsomme kampe i Syrien, klimaforandringer, terrorisme og Rusland.

Før besøget i USA mødtes Macron med den tyske kansler, Angela Merkel, som besøger hovedstaden Washington fredag.