For første gang i 65 år sætter en nordkoreansk leder sine fødder i Sydkorea
Kim Jong-un bliver den første nordkoreanske leder, der krydser grænsen til Sydkorea siden Koreakrigen.
Ikke siden Koreakrigens afslutning med en våbenhvile i 1953 har en nordkoreansk leder befundet sig på sydkoreansk territorium.
Men det bliver der ændret på fredag, når Kim Jong-un krydser den demilitariserede zone mellem de to lande for at mødes med Sydkoreas præsident Moon Jae-in.
Det er første gang i mere end et årti, at ledere fra de to lande overhovedet mødes, og mødet er blot det tredje af sin art siden Koreakrigen.
Derfor bliver der bliver set frem mod mødet med spænding, fortæller TV 2s korrespondent, Rasmus Tantholdt, der befinder sig i Sydkorea.
- Alle gransker, hvad Kim Jong-uns motiv er. Opblødningen er kommet ud af det blå efter en periode, hvor mange troede, at vi var på randen af en atomkrig.
Nedrustning på programmet
Efter flere år med stigende spændinger på den koreanske halvø, sagde Kim Jong-un i weekenden, at Nordkorea vil sætte deres atomprogram på pause og indstille prøver af ballistiske missiler.
Netop nedrustning på den koreanske halvø er øverst på dagsordenen til fredagens møde.
Men selvom weekendens udmelding fra Kim Jong-un er blevet kaldt et gennembrud i forhold til afspænding, så er optimismen stadig afdæmpet i Sydkorea.
- Det svære er på hvilket niveau, de to ledere bliver i stand til at nå en aftale i forhold til deres vilje til at atomafruste, siger den sydkoreanske præsidenttalsmand, Im Jong-seok, ifølge det britiske medie BBC.
Program for dagen
Præsident Moon Jae-in vil efter planen møde Kim Jong-un og hans delegation ved grænsen.
Derefter vil de blive eskorteret til en velkomstceremoni i Panmunjom. En landsby midt i den demilitariserede zone mellem de to lande.
De første samtaler mellem de to ledere vil derefter begynde kl. 10.30 lokal tid i det såkaldte 'Fredshus' i Panmunjom.
De to ledere vil derefter spise frokost hver for sig. Kim Jong-un med delegation vil spise på den nordkoreanske side af grænsen.
Efter frokostpausen vil de to ledere plante et fyrretræ med jord og vand fra begge lande. Derefter vil samtalerne blive genoptaget.
Mødet skal efter planen munde ud i en form for underskrevet aftale mellem de to ledere og en fælles udtalelse.
Derefter vil en banket blive afholdt på den sydkoreanske side, før Kim Jong-un krydser grænsen hjem til Nordkorea.
OL åbnede døren
Mødet er kommet i stand efter en periode, hvor forholdet mellem Nordkorea og Sydkorea gradvist er blevet bedre.
Det begyndte med Nordkoreas deltagelse ved vinter-OL i Sydkorea i februar. I tiden op til legene begyndte de to lande at føre samtaler i grænsebyen Panmunjom, hvor fredagens møde også skal afholdes.
Før det havde der ikke været officielle samtaler mellem de to lande i mere end to år.
Til indgangsceremonien endte de to lande med at gå ind sammen under fælles flag.
- Siden er det gået utroligt stærkt. Alle førende eksperter har set måbende til på sidelinjen, mens forholdet har udviklet sig til det bedre, fortæller Rasmus Tantholdt.
Baner vejen for møde med Trump
Fredagens møde mellem de to koreanske lande kan også bane vejen for, at et møde mellem Kim Jong-un og USA’s præsident Donald Trump kan blive en realitet.
- Fredagens møde har ekstrem stor betydning. Sydkorea fungerer som mægler mellem USA og Nordkorea. Mødet skal bruges til at finde ud af, hvad Nordkorea overhovedet er villig til, og hvad deres krav og motiver for et møde er, fortæller Rasmus Tantholdt.
For nyligt mødtes Kim Jong-un med CIA-chef Mike Pompeo. Et møde, der efter sigende gik godt. Trump skrev efterfølgende på Twitter:
- Mødet gik fint, og der blev bygget et godt forhold. Detaljerne for mødet er nu under udarbejdelse.
Planen er, at Trump og Kim Jong-un skal mødes i slutningen af maj eller begyndelsen af juni. Men det er endnu uklart præcist hvor og hvornår, mødet skal foregå.