Udland

Spansk ferieparadis forbyder privat udlejning af lejligheder

Billede af den velbesøgte strand i Palma de Mallorca. Jaime Reina / Scanpix Denmark

Storstilet privat udlejning af boliger i Palma de Mallorca har ført til klager fra de lokale og en stigning i huslejepriserne på 40 procent.

Nu skal det være slut med at leje sig ind i private spanske hjem.

I hvert fald i det spanske ferieparadis Palma de Mallorca, hvor det til juli vil være forbudt at leje sin bolig ud via tjenester som det populære Airbnb.

Det skriver BBC.

Prisstigninger, larmende turister og dårlig opførsel

Restriktionen kommer i kølvandet på talrige klager fra utilfredse borgere, som mener, at udlejningen af private lejligheder til turister har fået de almene huslejepriser til at stige til et niveau, hvor de lokale ikke kan følge med.

Ifølge BBC er priserne på udlejning steget med 40 procent siden 2013.

Men det er ikke kun prisstigninger, der har ført til modstand fra de lokale. Masseturismen har også ført til klager fra beboere i de mest turistkære områder af byen, hvor turisterne generer med deres larm og dårlig opførsel.

Palma vil være trendsetter

Borgmesteren i byen, Antoni Noguera, siger til BBC, at Palma er en modig by, fordi de – som den første by i Spanien – tør lave denne restriktion.

- Vi tror på, at vi sætter en trend for andre byer, siger han.

Antallet af udenlandske turister, der besøgte Spanien i 2017, var rekordhøjt. Blandt andet Mallorca og Ibiza trak store dele af de 82 millioner turister til landet.

Ifølge Finans.dk forventede rejseselskabet Tui, at 1,3 million danskere ville lægge vejen forbi Spanien i 2017. En stigning på 12 procent fra 2016.

Spansk frontløber - men ikke de første

Mens Palma de Mallorca er frontløber i Spanien, har en række andre byer allerede lavet restriktioner mod de private udlejningstjenester.

I Berlin er det for eksempel ikke tilladt at udleje sin lejlighed ud for en periode kortere end to måneder, og hvis man vælger at udleje et enkelt værelse til en turist, er det et krav, at man selv bor i lejligheden samtidigt.

I Amsterdam må man maksimalt udleje sin lejlighed i 60 dage om året, mens man i Paris må udleje i 120 dage.

I The Big Apple, New York, er det direkte ulovligt at annoncere for udlejning af sin bolig via tjenester som Airbnb, mens det i Barcelona kræves, at man har en forudgående tilladelse.

I en mail til TV 2 skriver kommunikationsrådgiver hos Airbnb Morten Sahl Madsen: 

- Dette er en beslutning mod lokale familier, der deler deres hjem for at få økonomien til at gå op, så de kan blive boende i deres hjem. Airbnb mener, at regler er til for at sprede fordelene ved turisme til lokale familier og lokalsamfund – ikke holde fordelene i hænderne på de få velhavende.