Udland

BLOG: Katastrofeberedskab i Det Hvide Hus

Det er Macrons og Merkels uge i USA - de står i kø for at blive taget alvorligt af præsident Trump

Præsident Donald Trump har i denne uge besøg af to europæiske toppolitikere af den type, som han normalt fyrer. Det er to superrealister, Frankrigs Emmanuel Macron og Tysklands Angela Merkel. Begge to imponerer med deres evne til at se bort fra personlig sympati og koncentrere sig om nationens interesse og verdens overlevelse.

Ingen af dem ville have overlevet en måned som ansatte i Trumps Hvide Hus. Men de er yderst forskellige, og de har udviklet hver deres metode over for Donald Trump.

Både Macron og Merkel har én hovedopgave og et bijob. Det er Irans atomaftale, og det er faren for en handelskrig mellem USA og EU. I begge tilfælde skal de overbevise Trump om at gøre det bedste for USA's nationale interesse.

Præsident Emmanuel Macron satser på charmen og et energisk forsøg på at bevare det personlige forhold til Trump, som han fik etableret under Trumps besøg ved den franske nationaldag sidste sommer.

Men til trods for deres flere minutter lange håndtryk og militæropvisningen på Champs Elysée har Macron endnu intet resultat at vise frem. Han oplever i disse dage en strålende modtagelse i Washington D.C. Men han mangler det, der tæller, nemlig at få den amerikanske præsident til at skifte mening – både når det gælder atomaftalen med Iran, Paris-aftalen om klimaet og Trumps trusler om straffetold på jern og aluminium fra EU.

Mangel på resultater

Hjemme i Paris minder analytikerne om, at Macron endnu intet har fået ud af Trumps håndtryk. Det understreger USA-eksperten hos det franske institut for international forhold, Laurence Nardon. Det giver måske tyngde, siger hun. Men de manglende resultater udstiller den franske præsident. 

Derfor løber både Macron og Merkel en stor politisk risiko ved at komme til Washington. Men de har ikke noget valg. De skal undgå, at Trump den 12. maj afbryder atom-aftalen med Iran.

De to europæere kommer nu i sidste øjeblik. Det kan alle se. Men Trump omgiver sig med mere og mere krigeriske rådgivere, anført af den nye sikkerhedsrådgiver John Bolton. Så de har påtaget sig opgaven for at forhindre det atomkapløb i Mellemøsten, der truer, hvis USA afbryder aftalen, som har fået Iran til at standse udvikling af atomvåben.

Macron selv har opbygget sin internationale karriere ved at udøse respekt og hyldest over centrale magthavere – lige fra Donald Trump i USA til Angela Merkel i Tyskland og Benjamin Netanyahu i Israel. Sympati er derimod ikke nogen forudsætning.

Her har den franske præsident vist, at han har lært af den tyske kansler. Angela Merkel har påtaget sig nogen af de mest ubehagelige og personligt nedværdigende møder i sit liv for at holde på freden over for Rusland og holde på flygtningeaftalen med Tyrkiet.

Angela Merkel har holdt gode miner under møde med Ruslands præsident Putin, selv om Putin medbragte sin nærgående vagthund, og selv om Merkel afskyr hunde. Putin ville blot demonstrere, hvor ubehagelig han er som person.

Merkel har også fundet sig i at sidde i guldbelagt tronstol ved siden af Tyrkiets præsident Erdogan i hans nybyggede palads, selv om tv-billederne gjorde hende til grin hjemme i Tyskland.  

Det er denne lære, som både Macron og Merkel nu skal gøre brug af i deres møder med præsident Trump. Resultatet betyder mere end noget andet. Og europæerne vil gøre alt for at sikre Iran-aftalen. Med Macrons ord til Fox News: ”Der er ikke nogen Plan B”.

Samarbejdet er på spil

Ifølge The New York Times er udsigterne ringe. Det understreger tidligere præsident Obamas Iran-forhandler, Wendy R. Sherman, i avisen.

Men den franske præsident har ét væsentligt argument, der burde gøre indtryk – nemlig at samarbejdet mellem USA og europæerne også er på spil, når det gælder Iran. Og Macron har netop stillet sig på Trumps side i missilangrebene på Syrien.

Så Frankrig satser på at blive anerkendt som Trumps nærmeste medspiller, når det gælder militært samarbejde med Vesteuropa. Normalt ville det være Storbritannien, der havde den rolle. Men med Brexit er der nu sået tvivl om briterne. Og det vil Macron ikke forsømme at minde Trump om.

Når Macron har holdt sin tale til den amerikanske kongres og er vendt tilbage til Paris, så kommer Angela Merkel til Washington på fredag. Tyskerne ses i USA som en tungere spiller end Frankrig. Men Merkel har ikke et aggressivt militær i baghånden. Derimod vejer Tyskland også tungt i både Kina og i Rusland. Og både Moskva og Beijing går klart imod ændringer af Iran-aftalen.

Alle – både Kina, Rusland, Tyskland og Frankrig – vil gøre opmærksom på endnu et argument, nemlig at det vil spænde ben for en aftale med Nordkorea, hvis Donald Trump løber fra atom-aftalen med Iran. Så det er et klart budskab, Angela Merkel kommer med på fredag.

Derfor er Det Hvide Hus i denne uge verdens centrum. Med Macron, der kommer med charmen og uendelige håndtryk. Med Merkel, der viser, at europæerne repræsenterer en større økonomi end USAs, når der skal tales om Trumps trusler om handelskrig. Spørgsmålet er, om Trump lytter på dem.