Udland

Abe taber sag om ophavsret til verdensberømt selfie

Makakaben Naruto kan ikke gøre krav på ophavsretten til det billede af sig selv, den tog i 2011. Det har en domstol i USA netop afgjort.

Da den syv år gamle makakabe Naruto stjal et kamera og fotograferede sig selv i Indonesien 2011, var der nok ikke ret mange, der kunne forudse, at der syv år senere stadig ville køre retssager om, hvem der har ophavsretten.

Men det gør der.

I går afgjorde en domstol i San Fransisco, at dyr ikke kan lægge sag an, hvis nogen krænker ophavsretten til de kunstværker, dyrene måtte frembringe.

Afgørelsen bakker op om et forlig fra 2016, der gav ejeren af kameraet, fotografen David Slater, en del af rettighederne, mens 25 procent af indtægterne skal gå til aberne i Indonesien.

Dyrerettighedsorganisationen PETA mente imidlertid, at aben Naruto skulle have alle indtægter fra billedet.

Men det var retten ikke enig i. Den slog fast, at dyr ikke kan anlægge sager om ophavsret.

PETA har nu udsendt en meddelelse, hvor organisationen beklager afgørelsen.

- Han blev diskrimineret, fordi han er et ikke-menneskeligt dyr, lyder det i meddelelsen.

Organisationen hæfter sig imidlertid ved, at dommen kun handler om ophavsretssager. PETA mener, at dommen åbner for, at dyr kan anlægge sager i andre sammenhænge.

Aben Naruto tog bilederne af sig selv i et vildtreservat i Indonesien i 2011, da fotografen David Slater efterlod sit kamera uden opsyn. I en bog med billeder af aben indrømmede han, at billederne var taget af aben selv - og så brød et juridisk helvede løs.

David Slater indledte det sådan set selv, for han anlagde sag mod Wikipedia, der i 2011 lagde billedet ud til frit brug. En sag, som han tabte, da det blev besluttet, at aben havde lige så meget ret til billedet som ham selv.

Men så lagde dyrevennerne sag an - og retssagerne har kørt lige siden.

Det juridiske slagsmål er muligvis slut nu - i hvert fald er dommeren Randy Smith klar i mælet.

I afgørelsen kalder han PETA's sagsanlæg for "pjattet".

- Dyr kan ikke kommunikere på vores sprog, så hvem skal repræsentere dem i retten? hedder det i afgørelsen.