Udland

Kæmpestore grønne højtalere har larmet fra Sydkorea i to år - nu slukkes de

Sydkoreanske soldater opstiller højtalere til at sende propaganda ind over den nordkoreanske grænse Kim Jae-hwan / Scanpix Denmark

Højtalerne skulle få nordkoreanere til at tvivle på styret og drømme om et bedre liv i Sydkorea.  

Koreansk popmusik - også kaldet K-pop – radiodramaer, kritik af det nordkoreanske styre og lovprisning af demokratiet i Sydkorea. I to år har det døgnet rundt blæst ind over den nordkoreanske grænse fra kæmpestore, grønne højtalere.

Men natten til mandag slukkede Sydkorea for propagandaen. Det sker få dage før et topmøde mellem Nordkorea og Sydkorea, der afholdes på fredag.

En sydkoreansk talsmand har ifølge BBC udtalt, at det skal være med til at gøde jorden for et vellykket møde mellem de to lande. 

- Beslutningen fører forhåbentlig til, at Sydkorea og Nordkorea indstiller den gensidige kritik og propagandaen imod hinanden og i stedet bidrager til at skabe fred og en ny start, sagde Choi Hoi-hyun, talsmand for den sydkoreanske regering.

Nordkorea har ligeledes højtalere langs grænsen, der kritiserer Seoul og Sydkoreas allierede. Endnu er der ingen meldinger om, hvorvidt Nordkorea også vil slukke for deres højtalere.

Tændt igen efter test af brintbombe

Højtalerne har sendt propaganda henover grænsen med jævne mellemrum siden Koreakrigen.    

Efter en pause på 11 år tændte Sydkorea for højtalerne igen i august 2015.

Det skete efter, at to sydkoreanske soldater blev såret af nordkoreanske landminer i den demilitariserede zone mellem de to lande.

Højtalerne blev derefter kortvarigt slukket, men tændt igen, da Nordkorea begyndte at teste brintbomber i 2016.

Afspænding på den koreanske halvø

I weekenden annoncerede Kim Jong-un, at Nordkorea vil sætte deres atomprogram på pause og indstille de testaffyringer af ballistiske missiler, der har udløst vrede og sanktioner anført af USA og FN.  

Kim Jong-un begrundede, ifølge det statslige nyhedsbureau KCNA, beslutningen med, at Nordkorea var kommet tilpas langt i udviklingen af atomvåben.

Sydkoreas præsident Moon Jae-in har kaldt beslutningen ”et vigtigt skridt imod en fuldstændig atomafrustning af Den Koreanske Halvø”.

Det er første gang i over et årti, at lederne af Nordkorea og Sydkorea mødes. Der også planer om et møde mellem USA’s præsident Donald Trump og Nordkoreas Kim Jong-Un i juni.

Hvis mødet bliver en realitet, vil det være første gang nogensinde at en siddende amerikansk præsident mødes med lederen af Nordkorea.  

Det er endnu uvist, om Sydkorea har planer om at genoptage propagandaen over højtalerne efter topmødet fredag.