Udland

Højst mulige straf til terrorist: - Det er en god dom

Salah Abdeslam, en af nyere tids mest omtalte terrorister, idømmes 20 års fængsel for drabsforsøg på betjente. Talsmanden for ofrene er tilfreds.

- Det er en god dom. Den kan hjælpe os til at komme videre.

Sådan lyder det mandag foran retten i Bruxelles fra Philippe Vansteenkiste, hvis søster var en af de mange mennesker, der mistede livet ved det store terrorangreb i Bruxelles i 2016.

Salah Abdeslam blev mandag idømt 20 års fængsel. Video: Mads Therkildsen

Han er direktør for organisationen V-Europe, der varetager terrorofrenes interesser i Belgien. Hans søster blev dræbt i lufthavnen i Bruxelles blot fire dage efter, at Salah Abdeslam og hans medsammensvorne, Sofiane Ayari, blev fanget i Bruxelles-bydelen Molenbeek.

Maksimumstraf

Begge to fik mandag maksimumstraffen for drabsforsøg på flere betjente i forbindelse med en flugt få dage, inden de blev anholdt. 20 års fængsel og en bøde på 12.000 euro.

Årsagen, til at de to får maksimumstraf, er, at deres hensigt overordnet set var terror, fastslår dommeren. Og det er netop denne sammenhæng, som giver ofrene en form for ro i sindet.

- Det hjælper os at få sandheden at vide. Så det er tilfredsstillende, at dommeren ikke sætter spørgsmålstegn ved, at man skal se på også denne sag som en terrorsag, siger Philippe Vansteenkiste.

Forsvarerne har ellers i retten gentagne gange forsøgt at slå fast, at sagen kun handlede om flugt – ikke drabsforsøg.

Og at de to nu dømte hverken havde til hensigt at begå terror eller at dræbe de betjente, som ved en rutinemæssig ransagning af en lejlighed i Bruxelles-bydelen Forest kom i skudveksling med Abdeslam, Ayari og en tredje mand ved navn Mohamed Belkaid, der efter adskillige skudvekslinger blev dræbt af politiet – mens de to andre flygtede ad køkkenvinduet henover hustagene.

Den eneste overlevende

Salah Abdeslam er formentlig den eneste overlevende bag angrebene i Paris den 13. november 2015, da en flok ekstremister dræbte 130 mennesker.

Abdeslams storebror, Brahim, var en af terroristerne ved angrebet og sprængte sig selv i luften foran en café i Paris. Salah var også til stede i Paris, men hans selvmordsbælte blev senere fundet defekt i en skraldespand.

Sofiane Ayaris tilknytning til Paris-angrebet er uvis, men han havde altså tæt kontakt til Abdeslam, og ifølge flere medier var han også aktiv i planlægningen af endnu et terrorangreb i Schiphol-lufthavnen i Amsterdam, som ikke nåede at blive til noget.

Sagen, der nu er fældet dom i, betragtes som en forløber for den store retssag i Paris, hvor Abdeslam også er på anklagebænken.

Han er endnu ikke tiltalt for at have haft forbindelse til terrorangrebet i Bruxelles, men det er kommet frem i efterforskningen, at terrorangrebet i Bruxelles formentlig blev fremskyndet netop på grund af tilfangetagelsen af Abdeslam.

Og præcis derfor er formanden for offerforeningen så lettet over dagens dom:

- Det er positivt, at retfærdigheden er sket fyldest. Der er i dag skabt en forbindelse mellem de forskellige angreb, og det er vigtigt, siger Vansteenkiste.

Abdeslam: - Min tavshed gør mig ikke skyldig

Om han får ret i den antagelse, bliver vi klogere på, når de store retssager i henholdsvis Paris og Bruxelles skal køre. Og det sker formentlig først engang i løbet af 2019 eller 2020.

Hverken Abdeslam eller den medtiltalte Ayari var til stede i retten mandag. Men ved det første af retsmøderne i februar måned, var de begge mødt op under skarp overvågning af specialbetjente.

Ayari svarede sporadisk på spørgsmålene, mens Abdeslam var meget lidt samarbejdsvillig – udover denne ene kommentar:

- Jeg er tavs, det er min ret. Min tavshed gør mig ikke skyldig eller kriminel. Det er mit forsvar... Jeg konstaterer, at muslimer bliver dømt og behandlet på den værste måde, nådesløst... Der er ingen anden Gud end Allah. Døm mig, gør med mig, hvad I vil. Jeg sætter min lid til Allah, sagde han.

Ved Paris-angrebet i 2015 mistede 130 personer livet og over 400 blev såret, mens 32 døde og over 300 blev såret ved angrebet i Bruxelles i 2016.