Udland

De var samlet for at ære førstedamen - men billedet af dem sammen får opmærksomheden

Trods politiske uenigheder stod familierne Clinton, Obama og Trump sammen med familien Bush for at hylde og mindes Barbara Bush.

Der var tårer, men også smil, da den amerikanske nation lørdag tog afsked med den tidligere førstedame Barbara Bush. 

For selvom splittelsen i verdens mægtigste nation i disse dage er enorm, bragte bisættelsen store personligheder fra begge sider af det politiske spektrum sammen. Og det blev foreviget af den tidligere fotograf for Det Hvide Hus, Paul Morse. 

Således var ikke blot ægtemanden siden 1945, den tidligere præsident George Bush senior til stede, samt Barbara Bush søn, den tidligere præsident George W. Bush og hans kone Laura Bush.

Også det tidligere præsidentpar Bill og Hillary Clinton, Barack og Michelle Obama, samt den nuværende førstedame Melania Trump havde fundet vej til bisættelsen i Houston, Texas. 

De otte stillede op til et sjældent fotografi, som efterfølgende er blevet delt på sociale medier, hvor folk især bider mærke i signalet om sammenhold på trods af politiske uenigheder. 

Én person manglede

Én person glimrede dog ved sit fravær. Den nuværende præsident Donald Trump var ikke til stede ved bisættelsen. I en tidligere udtalelse havde Det Hvide Hus forklaret, at han ikke ønskede at deltage for at undgå den øgede sikkerhed hans tilstedeværelse ville kræve.

Desuden er der heller ikke tradition for, at siddende præsidenter deltager i tidligere førstedamers begravelser. Senest deltog heller ikke Barack Obama ved Nancy Regans bisættelsen i 2016.

Det fortæller USA-analytiker Mirco Reimer-Elster:

- Det er kutyme, at siddende præsidenter ikke deltager i tidligere førstedamers begravelser. Præsident Obama deltog hverken i Betty Fords eller Nancy Reagans begravelser. George W. Bush deltog ikke i Lady Bird Johnsons begravelse, siger han. 

Men Trump undgår ikke kritik, hvilket udstiller en form for hykleri.

- Alligevel bliver det en kæmpehistorie, når Trump gør, som de fleste præsidenter har gjort før ham. Det er en ulidelig dobbeltstandard, medierne anvender her. Trump gjorde det rigtige ved at blive væk, både i forhold til den historiske præcedens, hans forgængere på posten har skabt, og af respekt over for Bush-familien, som han angreb i hårde vendinger under valgkampen, forklarer Mirco Reimer-Elster.

Netop det seneste præsidentvalg i 2016, hvor Donald Trump blev præsident, udstillede den dybe kløft, som ikke blot delte landet, men også det politiske forhold mellem demokrater og republikanere.

Bush stemte på Clinton

Det blev ikke mindst tydeligt, da det kom frem, at George Bush senior, som var republikansk præsident fra 1989 til 1993, ikke havde stemt republikansk ved valget, men i stedet havde sat sit kryds hos demorakraternes Hillary Clinton.

Sønnen George W. Bush, som var præsident i to perioder fra 2001 til 2009 valgte slet ikke at stemme. 

Men under den sidste afsked med den 92-årige Barbara Bush, som både nåede at være gift med en præsident og være mor til en præsident, var stridsøksen begravet for at hylde en stærk kvinde, som trofast havde tjent sit land.