Udland

Avicii slog selv ABBA og Roxette - men smerter og angst fulgte med

DJ-stjernen Avicii er fundet død i Oman. Han blev 28 år. Kondolencerne strømmer ind fra hele verden.

- So wake me up, when it's all over. When I'm wiser, and I'm older. All this time I was finding myself, and I didn't know, I was lost. 

Sådan lyder teksten i den svenske DJ og producer Aviciis hit 'Wake me up'. Et nummer, der blandede elementer fra folk- og countrymusik med dance og house - og strøg til tops på hitlisterne i mere end 40 lande, da det udkom i 2013. 

Nu er Avicii, som i virkeligheden hed Tim Bergling, fundet død. Han blev blot 28 år. Avicii befandt sig på en rejse i Oman på den Arabiske Halvø med svenske venner, da han døde.

Dødsårsagen er endnu ikke offentliggjort, men politiet i Oman siger til svenske medier, at de ved, hvad der er sket, og at de ikke mistænker, at der er sket en forbrydelse

Musik på drengeværelset

Tim Bergling blev født i Stockholm den 8. september 1989. 

På sit drengeværelse begyndte Bergling som teenager at lave musik på sin computer. Han hentede sit kunstnernavn fra den buddhistiske term for helvede, avīci, og tænkte først, at musikken skulle være en hobby. Men en dag i 2008 blev han kontaktet af klubbarrangøren Ash Pournouri, som havde hørt nogle af Aviciis tidlige skæringer på nettet. 

De to mødtes på en café i Östermalm-kvarteret i Stockholm og indledte straks et produktivt samarbejde. I 2011 udsendte Avicii sit første store hit, singlen 'Levels', som med det samme gjorde ham til bannerfører inden for genren EDM (electronic dance music).

Aviciis ørehænger kom nemlig ud samtidig med, at dance-musikken bragede gennem USA, og da han først var blevet opdaget på den hedengangne musikportal MySpace, blev han nærmest overnight et kæmpenavn på den internationale, elektroniske scene. 

Debutalbummet 'True' strøg i 2013 ind som nummer fem den amerikanske billboard-liste og blev dermed en af de største svenske popsucceser nogensinde. Hverken Europe, Roxette eller ABBA opnåede en lignende placering i USA. I 2014 blev 'Wake me up', hvor den førnævnte tekstlinje blev sunget af sangeren Aloe Blacc, den mest spillede sang i historien på Spotify med 200 millioner afspilninger.

Avicii på scenen i 2015.

Gratis alkohol overalt

Når Avicii optrådte med sine live-set, fik han alverdens festdeltagere til at løfte deres hænder i vejret og slippe hæmningerne, mens de dansede i en kollektiv rus. Hans sange, som skabte bro mellem rock, pop og dance-musik, blev med et lydtapetet for en hel generation af unge.

I de følgende år oprettede han en base i Los Angeles i Californien, hvorfra han - i et privatfly - fløj rundt og spillede på festivaler som Ultra Miami, Tomorrowland, og Coachella. Han blev angiveligt betalt flere hundrede tusinde kroner, hver gang han gik på scenen, og som 22-årig indtog han en plads blandt de ti rigeste dj's i verden.

Men der var en bagside af tilværelsen som megastjerne for den unge svensker. 

– Man rejser rundt, lever i en rygsæk, man kommer til steder med gratis alkohol overalt. Det føles mærkeligt, hvis man ikke drikker. Det bliver en vane, eftersom man får selvtillid og bliver opmuntret af alkoholen. Og derefter bliver man afhængig af det, udtalte Tim Bergling til magasinet GQ, da han stod på toppen af karrieren. 

Allerede i 2012 kollapsede han på en scene i Australien og blev indlagt i en uge på et hospital med en kronisk betændelse i bugspytkirtlen. Betændelsen var opstået på grund af for stor indtagelse af alkohol. 

- Det er de værste smerter, man kan forestille sig. Det føles som om, man dolkes i maven og i ryggen samtidig, sagde Bergling om hospitalsindlæggelsen. 

Efterfølgende tog svenskeren smertestillende piller, som han også blev afhængig af. Han aflyste siden en række optrædender på grund af dårligt helbred, og i 2014 fik han fjernet sin galdeblære og sin blindtarm som følge af sygdommen.

En genert stjerne

Avicii var en verdensstjerne, der gik under radaren. Han lod sig sjældent interviewe og førte sig sjældent frem i offentligheden. 

Venner og kollegaer har beskrevet Tim Bergling som en genert dreng, der var mest tryg bag computeren, hvor han producerede sin musik. Han befandt sig ikke godt i rampelyset. 

Midt i succesen og de mange live-optrædender verden over løftede svenskeren i dokumentarfilmen 'True Stories', der kan ses på Netflix, lidt af sløret for, at livet i musikmiljøet tærede på ham. 

- De første fire-fem år var det fantastisk. Jeg fik et kick ud af det, lige som hvis man hopper ud af en flyvemaskine. Man leger med følelsen af næsten at være død. Når jeg står oppe på scenen, leger jeg med følelsen af at være udvalgt. På scenen følte jeg mig accepteret, og her havde jeg en forbindelse med publikum, siger Tim Bergling i dokumentaren.

- Alle, der kender mig, alle, jeg har arbejdet med, ved, hvad jeg har været igennem, og hvordan jeg har haft det. Alle, der kender mig, ved, at jeg har haft panikangst, og at jeg har prøvet at klare den. Jeg havde ikke forventet, at folk ville presse mig til at spille flere shows, når de kunne se, hvor dårligt jeg havde det, fortsætter Bergling. 

Et liv i overhalingsbanen

Sagt med andre ord ville alle have en bid af den svenske DJ-stjerne. Gennem årene samarbejdede han med flere store navne som Madonna, Coldplay, Rita Ora og Ellie Goulding. Han blev også to gange nomineret til den amerikanske musikpris Grammy, dog uden at vinde. 

I 2016 fortalte han, at han året før i gennemsnit havde optrådt live omkring to-tre gange om ugen vidt forskellige steder i verden. 

I august 2016 spillede han sine to sidste sets. Først på 'Tallriken' i Malmö, foran 15.000 tilskuere, og siden på Ibiza.

Avicii i Sydafrika i begyndelsen af 2018.

Derefter meddelte Avicii i et åbent brev på sin hjemmeside, at han ikke længere ville optræde live. Han trak sig i stedet tilbage til sit studie i Los Angeles og gik i gang med at producere ny musik, der skulle følge op på albummet 'Stories' og ep'en 'Avīci', som udkom sidste sommer.

Oveni det tog han på en rejse til Peru, hvor han efter sigende oplevede en slags spirituel genfødsel. 

- Han var i gang med at genopfinde sin karriere, og nu sørger vi over hans død. Han fortalte, at han havde afsluttet et kapitel i sit liv, på en måde som folk normalt taler om noget sådant, når de er i 40'erne, 50'erne, 60'erne. Han havde festet og fået millioner af dollar hver weekend ved at spille i hele verden. Han havde levet et liv i overhalingsbanen, siger redaktør på det amerikanske magasin Rolling Stone, Joe Levy, til CBSN

Død i Omans hovedstad

Alligevel kommer nyheden om Tim Berglings død som et chok. 

Ifølge hans internationale talsperson, Diana Baron, var han i Oman for at hænge ud med nogle af sine venner. 

For fire dage siden boede han på hotellet Muscat Hills Resort i Oman og lod sig her fotografere sammen med en lokal DJ.

I dagene efter har han angiveligt rejst rundt i Oman, før han fredag eftermiddag lokal tid blev fundet død i Omans hovedstad, havnebyen Muscat. Politiet i landet på den Arabiske Halvø har endnu ikke oplyst, hvad Tim Bergling er død af. 

- Familien er knust, og vi beder om at vise respekt og lade dem være alene i denne vanskelige tid. Der vil ikke komme flere kommentarer, skrev hans svenske pr-kontakt Ebba Lindqvist.

Et minuts stilhed på natklubber

Senere fredag aften blev den verdensberømte DJ hyldet på en række natklubber i Stockholm, blandt andre Rose og Fou. Ved midnat slukkede man for musikken og holdt et minuts stilhed til minde om Tim Bergling. Også musikarenaen Globen blev fredag aften oplyst med Aviciis navn. 

- Vi viser vores taknemmelighed for det, Tim har lavet. For hele Stockholm, hele Sverige og hele verdens klubmiljø. Vi lader hele Stockholm stoppe med at danse for Avicii. Han har skabt hele EDM-genren, som vi andre i dag arbejder med, og som gør, at jeg og mange af mine kollegaer har et job i det hele taget, siger Tim Berglings svenske DJ-kollega Kim Bauer til Aftonbladet.

I alt er Aviciis numre blevet spillet over en milliard gange på Spotify. 

Både i Sverige og uden for landets grænser har et utal af mennesker det seneste døgn sendt deres tanker til Aviciis efterladte.

- Det er med stor sorg, at vi har modtaget beskeden om, at Tim Bergling er gået bort. Vi er taknemmelige for, at vi lærte ham at kende og beundrede ham som artist og som den fine person, han var. Han gjorde vores bryllup uforglemmelig med sin fantastiske musik. Vores varmeste tanker går til hans familie, udtaler den svenske prins Carl Philip og prinsesse Sofia til Expressen.

Derudover sender blandt andre statsminister Stefan Löfven, DJ'en Calvin Harris og Madonna deres kondolencer, som kan ses nedenfor her.