Udland

FBI-direktør offentliggør egne notater fra samtaler med Trump

James Comey har netop offentliggjort sine notater. Det sker for at retfærdiggøre sit udfald mod præsident Donald Trump, siger han selv.

Den fyrede FBI-direktør James B. Comey var selv klar over, at han kunne komme på kollisionskurs med USA's præsident Donald Trump.

Det er i hvert fald Comeys egen forklaring på, at han allerede tidligt i samarbejdet med Donald Trump begyndte at føre meget detaljerede notater om, hvad der blev sagt og gjort mellem de to.

- Jeg vidste, der kunne komme en dag, hvor jeg kunne få brug for noget bevis på, hvad der skete. Ikke bare for at forsvare mig selv, men for at forsvare FBI og vores integritet som institution med en uafhængig funktion, siger Comey til CNN. 

Trump var på vagt overfor sikkerhedsrådgiver

Nu har James B Comey selv offentliggjort 15 tætskrevne sider med meget detaljerede notater via CNN. Det meste af indholdet har James B. Comey allerede publiceret i sin aktuelle bestseller 'A Higher Loyalty', hvor han indgående fortæller om forholdet til Donald Trump og den amerikanske præsidents forvaltning af sit embede.

Comey blev fyret i maj 2017. Og han er blot én i en meget lang række af centralt placerede skikkelser i den amerikanske centraladministration, som er blevet fyret eller selv er gået af i den tid, Trump har præsideret i Det hvide hus.

Den nu forhenværende FBI-direktør oplevede ifølge sine notater, hvordan Donald Trump var på vagt overfor sin nationale sikkerhedsrådgiver Michael Flynn. Det skete allerede kort inde i 2017.

- Den fyr har alvorlige problemer med sin dømmekraft, skulle Trump havde sagt om Flynn, der blev fyret få uger senere.

På det tidspunkt var Comey og FBI i gang med en efterforskning for at undersøge Michael Flynns kontakt til den russiske ambassadør Sergei Kislyak. Og netop forbindelserne mellem Trump og Rusland i forbindelse med valgkampen i 2016 er et af de spørgsmål, der stadig nager og knager i amerikansk politik.

Russisk forbindelse og seksuelle orgier

For øjeblikket ligger efterforskningen om Trumps russiske forbindelse, der også inkluderer en kulørt historie om seksuelle orgier, i hænderne på den særlige anklager Robert Mueller, som tidligere har stået i spidsen for FBI.

Det store spørgsmål er, om James B. Comeys åbenhjertige stil vil kaste mere lys over de mere dulgte dele af magtens korridorer i amerikansk politik, eller om han i virkeligheden mudrer billedet.

Donald Trump var vanen tro ikke sen til at reagere på Twitter, da Comey sendte sine personlige notater i cirkulation fredag.

Ifølge USA-analytiker, Mirco Reimer-Elster, kan James B. Comey ikke længere flage med den objektivitet og uafhængighed, man per definition forbinder med den øverstbefalende i det føderale politi.

- Vidnet Comey er endegyldigt blevet en politisk aktør – og det ved han udmærket godt. Dermed gør Comey den særlige anklager Robert Mueller og alle, der er interesseret i, at der hersker så lidt tvivl som muligt om Ruslandsundersøgelsens upartiskhed og fremtidige konklusioner, en bjørnetjeneste, skrev Mirco Reimer-Elster i forbindelse med lanceringen af James B. Comeys bog 'A Higher Loyalty'.

- Jeg tror folk med mine notater vil kunne se, at jeg har været konsistent siden begyndelsen, umiddelbart efter mine første møder med Donald Trump. Og den gennemsigtighed vil man kunne læse i min bog også, siger Comey selv.