Udland

Avicii er død - blev 28 år gammel

Manden bag hits som 'Wake Me Up', 'Hey Brother' og 'Levels' er gået bort.

Den verdenskendte svenske DJ Avicii er død. Det bekræfter hans pressekontakt ifølge det svenske medie Dagens Nyheter.

- Det er med stor sorg, at vi må meddele, at Tim Bergling, kendt som kunstneren Avicii, er død. Han var i Muscat, Oman og er fundet død fredag eftermiddag lokal tid.

- Familien er knust, og vi beder om at vise respekt og lade dem være alene i denne vanskelige tid. Der vil ikke komme flere kommentarer, skriver hans pressekontakt Ebba Lindqvist fredag aften.

Den svenske udlændingeservice skriver ifølge svenske Expressen, at de kender til dødsfaldet.

- Vi har oplysninger om, at en svensk mand i 30-årsalderen er død i Oman. Vi kan ikke sige mere end det, hans familie er informeret, siger Rasmus Eljanskog i en pressemeddelelse.

Avicii havde det borgerlige navn Tim Bergling og blev 28 år gammel.

Han blev kendt over hele verden som DJ, remixer og musikproducent. Magasinet DJ Mag har i mange år bedømt Avicii som en af verdens førende DJ's.

I 2016 pensionerede Avicii sig selv fra at optræde live på grund af sundhedsmæssige årsager. Han havde i flere år lidt af dårligt helbred herunder kronisk betændelse i bugspytkirtlen. Dette skyldes til dels overdreven druk, skriver det amerikanske medie Variety 

I 2014 fik han fjernet sin galdeblære.

Ikke bare en DJ

Den danske musikproducer og radiovært Henrik Milling er ikke i tvivl om, at det er et rigtig stort musiknavn, som verden har mistet.

- Når han var bedst, så var han i en klasse for sig. Han havde den der sjældne gave for at lave dance-produktioner, som var større end bare en dance-produktion. Han hævede det op på et nyt produktionsniveau, siger Henrik Milling til TV 2.

Netop derfor er det også meget sigende, at Avicii's muligvis største hit hedder 'Levels', mener radioværten, der selv har et godt forhold til lige netop det nummer.

- Jeg tager selv ud og dj’er en gang imellem, og når man står foran en sal, der koger og tænker, at nu kan det ikke blive vildere, så sætter man 'Levels' på, og så går det helt amok, siger Henrik Milling.

Hør nogle af Aviciis sange i videoen herunder:

Wake Me Up, Hey Brother og Levels. Video: Anders Masannek Jørgensen

Ifølge ham var Avicii ikke bare en DJ og producer, han var en rigtig komponist. Selvfølgelig er hans sangskrivning meget enkel, og det er ikke noget, man skal sammenligne med for eksempel en mand som Paul McCartney. 

Alligevel synes Henrik Milling oprigtigt, det er ærgerligt, at den svenske DJ er gået bort.

- Der findes så mange producere, og de kan mere eller mindre det samme. Avicii kom et sted ud med sin lyd, hvor de andre bare ikke kunne følge med. Han havde et ekstra gear, og det respekterer jeg ham rigtig meget for.

Strømmer ind med kondolencer

Den svenske DJ var nomineret til den amerikanske musikpris Grammy to gange dog uden at vinde. 

Samtidig har han samarbejdet med flere store artister heriblandt Madonna, Rita Ora, Ellie Goulding, Leona Lewis og Coldplay.

Og det kan måske lyde underligt, at så store navne i andre musikgenrer har villet arbejde med en svensk DJ - dog ikke, hvis man spørger Henrik Milling.

- Hvis man havde Avicii på sit nummer, så gik det ikke galt, siger radioværten.

Flere musikere har også allerede sagt farvel til den svenske DJ på det sociale medie Twitter.

Blandt andet hans britiske kollega Calvin Harris:

- Forfærdelige nyheder om Avicii, en smuk sjæl, lidenskabelig og yderst talentfuld med så meget mere at gøre. Mit hjerte går ud til hans familie. Gud velsigne dig Tim, skriver Calvin Harris på Twitter.

Flere andre personligheder i DJ-miljøet som for eksempel Deadmau5 og Craig David er strøget til det sociale medie med kondolencer.

Fortsatte med musikken

Selvom han havde trukket sig tilbage fra at optræde, offentliggjorde Avicii i 2017 på sin hjemmeside, at han ikke var stoppet helt med at lave musik.

- Vi når alle et punkt i vores liv og karriere, hvor vi forstår, hvad der betyder mest for os. For mig er det at lave musik. Det er det, jeg lever for, og hvad jeg føler, jeg var født til at gøre.

- Sidste år holdt jeg op med at optræde live, og mange af jer troede, det var et punktum. Men at stoppe med at optræde live betød aldrig slutningen på Avicii eller min musik. I stedet gik jeg tilbage til det sted, hvor det hele gav mening - studiet.

- Næste fase handler om min kærlighed til at lave musik til jer. Det er begyndelsen på noget nyt. 

- Håber I vil nyde det lige så meget, som jeg gør, skrev Avicii.

Hotellet Muscat Hills Resort i Oman, hvor Avicii havde indlogeret sig, lagde dette billede på Instagram for bare tre dage siden: