Storbritannien vil forbyde sugerør og vatpinde

16x9
Theresa May taler til åbningen af topmødet mellem Commonwealth-landene, der begynder torsdag. Foto: Pool / Ritzau Scanpix

53 lande deltager i topmødet i London, der varer flere dage.

Storbritanniens premierminister, Theresa May, blæste i februar måned til kamp mod den massive plastforurening, der præger verdenshavene.

Nu vil hun sætte emnet på dagsordenen, når lederne fra de 53 commonwealth-lande torsdag stikker hovederne sammen på et topmøde i London.

Det skriver BBC.

Vil forbyde sugerør og vatpinde

Theresa May foreslår blandt andet, at man forbyder salg af sugerør og vatpinde og andre engangsprodukter af plastik. I Storbritannien alene bliver der årligt smidt flere milliarder sugerør ud.

- Plastaffald er en af de største miljømæssige udfordringer, som verden står overfor. Derfor er beskyttelse af havmiljøet et af de centrale dele af dagsordenen på Commonwealth-mødet, siger Theresa May forud for mødet, der begyndte klokken 11 dansk tid.

Formålet med topmødet er at styrke handelsrelationerne mellem de 53 commonwealth-lande, der hovedsaligt består af tidligere britiske kolonier forud for Storbritanniens EU-exit til marts næste år.

Vil hjælpe lande med at begrænse plastforurening

Ifølge Reuters vil Storbritannien bidrage med 61,4 millioner pund, som skal bidrage til at udvikle nye måder til at tackle problemet med plastforurening og til at hjælpe Commonwealth-landende med at begrænse hvor meget plastik, der ender i havene.

- Commonwealth er en unik organisation, med en stor diversitet af dyreliv, miljø og kystlinjer. Sammen kan vi skabe forandring, så de fremtidige generationer kan nyde et naturligt miljø, der er sundere end i dag, siger Theresa May.

Theresa May har lovet at udrydde overflødigt plastaffald inden 2042 som en del af en national handlingsplan. En deadline, der er blevet kritiseret på grund af de lange udsigter.

I en erklæring siger Storbritanniens miljøminister, Michael Gove, at man vil lancere en høring senere i år om planen om at forbyde de forskellige plastikartikler. Der er endnu ingen detaljer fremme om, hvem der vil deltage i høringen, skriver Reuters.

Commonwealth-mødet, der finder sted tæt på det britiske kongehus Buckingham Palace, kommer til at vare flere dage.