Udland

Ulovlige kemikalier solgt fra Belgien til Syrien - kan bruges til nervegas

Det belgiske toldvæsen har set passivt til, mens tonsvis af ulovlige kemikalier er blevet eksporteret fra Belgien til Syrien.

Tre belgiske virksomheder har ulovligt eksporteret flere hundrede tons kemikalier til Syrien i perioden 2014-2016.

Det skriver den tyske NGO, Syrian Archive, i samarbejde med det belgiske magasin Knack onsdag.

Virksomhederne trækkes nu i retten, da det siden 2013 i EU har været ulovligt at eksportere kemikalier, der potentielt kan bruges til produktionen af kemiske våben i Syrien.

Ét af de eksporterede kemikalier, isopropanol, er en komponent i nervegassen sarin, som i april 2017 slog mindst 80 mennesker ihjel i den syriske by Khan Sheikhoun.

Ulovlige kemikalier sluppet igennem den belgiske told

Ifølge Francis Adyns, talsmand for det belgiske finansministerium, som det belgiske toldvæsen hører under, har de tre virksomheder aldrig anmodet om tilladelse til eksporten, og de vil derfor nu blive trukket i retten.

Han tilføjer, at der dog intet bevis er for, at den eksporterede isopropanol, som typisk bruges som opløsningsmiddel i maling og rengøringsprodukter, er blevet brugt til produktion af sarin:

- Toldvæsenet har ingen information om anden brug (af isopropanol, red.) end til maling-industrien. Eksporten har fundet sted i et årti til de samme kunder, siger han til Syrian Archive og Knack.

Virksomhederne hævder, at de ikke var klar over, at eksporten af en række kemikalier siden 2013 krævede en særlig tilladelse. Belgien er således det eneste EU-land, som har eksporteret isopropanol til Syrien, siden EU-sanktionerne blev indført.

De udtaler til Knack, at det belgiske toldvæsen har registreret og kontrolleret alle eksporterne til Syrien, men på intet tidspunkt har forsøgt at stoppe en last eller gøre virksomhederne opmærksomme på de ændrede regler.

- Vi var ikke klar over, at en eksporttilladelse var nødvendig. Toldvæsenet havde fuldt kendskab til vores eksporter, og alle dokumenter var i orden, udtaler virksomheden A.A.E. Chemie til den belgiske tv-station RTL.

Til belgisk Radio 1 siger den belgiske finansminister, Johan Van Overtveldt, at sagen er ”utrolig”, og at en intern undersøgelse af toldvæsenet har afsløret ”uregelmæssigheder”.

Retssagen mod de tre virksomheder samt en administrerende direktør og en leder begynder i Antwerpen den 15. maj.

Syrien genopfylder sine kemikalielagre

Syrian Archive og Knack skriver desuden, at de tre virksomheder i perioden maj 2014 til december 2016 eksporterede sammenlagt 96 tons isopropanol til Syrien.

Det syriske regime tillod ellers i 2013 ødelæggelsen af 133 tons isopropanol, som led i at Syrien tilsluttede sig Konventionen for Kemiske Våben.

Ifølge Syrian Archive og Knack har det franske udenrigsministerium senere fundet beviser for, at det syriske regime siden 2014 har forsøgt at genopfylde sine lagre af kemikaliet. Det er dog uvist, om importen fra Belgien har bidraget til dette.

Det seneste kemiske angreb i Syrien skete den 7. april 2018 i byen Douma og kostede mere end 40 mennesker livet.