Udland

Det kommer til at tage måneder at rense engelsk by for nervegift

Angrebet med nervegiften Novichok mod en russisk eks-spion og hans datter har sat spor over store dele af den lille britiske by.

Flere steder i den britiske by Salisbury er forurenet med nervegiften Novichok og skal derfor forsegles bag høje afspærringer og gøres rent af specialister.

Det sker efter nervegiftangrebet mod den russiske eks-spion Sergej Skripal og hans datter den 4. marts, hvor de blev fundet på en bænk i en af byens parker.

- Vi forventer, at det tager flere måneder, før alle stederne kan genåbnes, skriver Storbritanniens regering i en pressemeddelelse.

Spredt i byen af forurenede personer

I alt ni steder i Salisbury skal renses op af specialister.

Blandt dem er bænken, de to blev fundet på, og selv græs og småsten, der viser spor af Novichok, skal fragtes bort og brændes af. 

Derudover skal en pub og den restaurant, de spiste på, renses.

Ved et pressemøde på rådhuset i Salisbury blev det tirsdag afsløret, at nervegiften blev smurt på håndtaget på Skripals hoveddør i flydende form og er blevet spredt rundt i byen af forurenede personer. 

Men regeringen beroliger de nervøse indbyggere, der for eksempel har besøgt pubben efter angrebet.

- Denne type nervegas danner hverken damp eller gas i signifikant omfang og kan kun overføres mellem steder ved en direkte overførsel fra en forurenet person eller genstand, siger Ian Boyd fra ministeriet for miljø, fødevarer og landdistrikter, der leder oprensningen, ifølge the Independent.

Nervegift forsvinder ikke af sig selv

Men Novichok er en nervegift, der "ikke bare forsvinder", og derfor skal den fjernes med specielle kemikalier fra alle de steder, den er spor af den.

- Takket være de mange detaljer, som vi har indsamlet i efterforskningen, og vores videnskabelige viden om, hvordan nervegiften virker og spreder sig, har vi kunnet kategorisere den sandsynlige forureningsgrad hvert sted og er ved at udarbejde skræddersyede planer, siger Ian Boyd.

Regeringen har lovet, at stederne senest vil være renset op og genåbnet i juni 2019.

- Det her er ikke et "quick fix". Det er en ordentlig oprensning, og det bør berolige, siger Alistair Cunningham, der leder den gruppe, som koordinerer oprensningen, til the Indenpendent.

Op mod 200 medarbejdere fra det britiske militær er sat på opgaven, og arbejdet forventes at gå i gang inden for få dage.

Over 100 måske udsat for Novichok

Politiet har udpeget 131 personer, som kan have været i kontakt med nervegiften.

Men kun Sergej Skripal og hans datter, Julia, betjenten Nick Bailey, der var den første til at hjælpe de to og en unavngiven betjent har haft behov for behandling.

- Vi er ret overbeviste om, at dette var et ubehageligt, men meget målrettet angreb, siger Alistair Cunningham til the Guardian.

Sergej Skripals tilstand er stadig alvorlig, og Julia Skripal har stadig mén af nervegiften, selv om hun har forladt hospitalet.

Begge har dog overlevet angrebet.

Efterforskning i fuld gang

Det er nu halvanden måned siden, at forgiftningen af den russiske eks-spion og hans datter satte den britiske by Salisbury på verdenskortet - og satte gang i en international diplomatisk krise.

Russerne har gentagne gange afvist at stå bag, selv om både briterne og en rapport fra den organisation, der holder øje med kemiske våben verden over, OPCW, har konstateret, at der blev anvendt Novichok, som er en nervegift udviklet af russerne.

De mener i stedet, at Storbritannien selv står bag.

Efterforskningen er stadig i fuld gang, og det kommer til at kunne ses i Salisburys gader en rum tid endnu.