ANALYSE: DR Congo er måske Afrikas allerværste 'shithole'

Hver dag flygter 5500 congolesere fra deres hjem på grund af krig, der er den værste siden 2. verdenskrig

- Omfanget af krisen er ufattelig.

Så kortfattet kunne Ulrike Blom sige det, da hun skulle beskrive situationen i Den Demokratiske Republik Congo, DRC.

Ulrike Blom er leder af Congo-afdelingen i Norsk Flygtningehjælp.

 - Det er en mega krise. Den er større end kriserne i Syrien, Yemen og Irak, siger hun.

Men vi hører sjældent om situationen i det østlige DRC, hvor konflikterne er værst. Landet har ingen strategisk betydning (som Syrien og Yemen). Der er ikke mange korrespondenter til at rapportere derfra, fordi det er for farligt. Så congoleserne får lov til at sejle deres egen sø.

Hvad er problemet?

Indimellem er der perioder med relativ ro, men der har i årtier været kæmpet i det østlige Congo. På et tidspunkt talte man om en lille verdenskrig, fordi ikke færre end syv nationer var involveret.

Det handler om etnicitet, altså stammeforhold, men først og fremmest handler det om alle de rigdomme, som landet har så ufatteligt mange af: Guld, diamanter, kobber, coltan (til mobiltelefoner), sjældne jordarter og mineraler. Der er nok til, at alle kunne have det godt.

Det anslås, at over 100 militser kæmper om rigdommene, og det foregår i en del af landet, hvor regeringen i hovedstaden Kinshasa ikke har meget at skulle have sagt. DRC er enormt, på størrelse med Vesteuropa, og infrastrukturen er mildest talt beskeden.

Hvis vi skal låne fra den amerikanske præsident Donald Trumps udtalelser, er det ikke for meget at sige, at det østlige Congo i sandhed er et shithole. Måske det værste - konkurrencen er desværre stor. Hver dag flygter 5500 mennesker fra deres hjem i DRC.

De fleste af dem tager til andre dele af landet, mens mange andre ender i eksempelvis nabolandet Uganda (der i forvejen er overbebyrdet af flygtninge fra Sydsudan).

De søger ikke mod Europa

Det er altså ikke congolesiske flygtninge, der står og banker på porten til Europa. De bliver i Afrika, nok mest fordi de ikke har råd til rejsen og menneskesmuglerne.

De mange militser nøjes ikke med at bekrige hinanden, de går også efter de civile. Deres metoder er grusomme, folk hakkes ned med macheter, landsbyer brændes af, og kvinder og børn voldtages.

Jeg var i den østlige del af DRC for nogle år siden, hvor jeg blandt andet besøgte et hospital. Det specielle ved hospitalet var, at alle patienterne var kvinder, der var blevet voldtaget. Ikke bare kvinder – også børn, fordi nogle mænd lever i den overtroiske vildfarelse, at hvis man er HIV-positiv, så kan man helbrede sig ved at have sex med et barn.

Børn er gode i krig

Voldtægt bruges som våben til at svække fjenden, til at demoralisere ham. Det foregår på en nærmest industriel skala.

Apropos børn: Børnesoldater (og børnearbejdere for den sags skyld) er et helt almindeligt fænomen. Dem kan man manipulere og hjernevaske til at foretage de mest sindsoprivende ting, som for eksempel at slå deres egne forældre ihjel.

En tidligere børnesoldat fortalte mig, hvordan de også blev tvunget til at spise indvoldene af de fjender, de havde slået ihjel. Det hed sig, at så blev de usårlige.

For et par dage siden skulle der have været en FN-konference i Geneve, hvor der skulle kradses over 10 milliarder kroner ind til ofrene for volden i DRC. Men i sidste øjeblik trak DRC sig fra konferencen med den begrundelse, at FN’s tal var alt for høje. 

Flest døde siden 2. verdenskrig

Men det er der – big time. Og den er spidset til. Der er jævnlige rapporter om massakrer og flere folk på flugt.

Krisen er ikke blevet mindre af, at præsident Joseph Kabila er et af de dårlige eksempler på afrikanske ledere, der nægter at gå af, selv om han skulle have gjort det for længst. Hans to præsidentperioder udløb i november sidste år. Det har givet masser af uro og protester.

Fem millioner mennesker er døde i DRC gennem de sidste par årtier på grund af krige. Enten som direkte ofre for krige eller som indirekte ofre på flugt uden mad og beskyttelse.

Konflikten i Den Demokratiske Republik Congo er den med flest døde siden 2. verdenskrig.