Udland

Tantholdt besøger luksuriøst spøgelseshotel i Nordkorea: - Vi er de eneste gæster

Rasmus Tantholdt er på reportagetur i Nordkorea og beretter om overdådig luksus, som står tæt på ubenyttet hen. Se billederne her i artiklen.

Vi har ikke set en bil de seneste 20 kilometer.

Vi har forladt hovedvejen og kører nu ad små bumlede bjergveje et par timer nord for hovedstaden Pyongyang.

Fra vinduerne i vores kinesisk fremstillede bus af mærket Golden Dragon, nærmer sig et femten etagers stort gråt hotel. Ensomt midt i ingenting.

Det er ikke svært at finde en parkeringsplads til bussen. Alle pladser er ledige

Rasmus Tantholdt, korrespondent, TV 2 Nyhederne

Vi har fået at vide, at det er det mest luksuriøse hotel i hele Nordkorea. Fem stjerner og med spa-faciliteter, fitnesscenter, 25 meter lang swimmingpool, natklub i kælderen og værelser til priser på mellem 2100 kroner per nat for det billigste værelse og 9000 kroner for den dyreste suite. En nordkoreaner tjener i gennemsnit godt 12.000 kroner om året.

Det er her på hotellet, vi skal sove i nat.

Se billederne fra hotellet her:

Talstærkt personalet står klar

Parkeringspladsen foran hotellet er klar til gæsterne i de 228 værelser.

Det er ikke svært at finde en parkeringsplads til bussen. Alle pladser er ledige.

I lobbyen er alt personale klar til at tage imod os. En piccolo åbner døren for os, en anden tager bagagen. To receptionister udleverer nøglekort, og i både kaffebaren og i vinbaren står personale klar til at servere.

Vi ankommer en gruppe på otte mediefolk, to nordkoreanske guider, en mand fra Informationministeriet og en buschauffør.

Vi er de eneste gæster. De eneste i den ene restaurant, de eneste i billardrummet, de eneste, der går tur i skoven, de eneste til morgenmadsbuffeten.

Ligesom alt andet i Nordkorea er hotellet ejet af regimet.

Selvom der er udpræget fattigdom og til tider fødevaremangel i Nordkorea, bygges der flere og flere luksushoteller som dette.

Derefter står de fuldt funktionsdygtige hoteller ofte næsten tomme tilbage, men med flere hundrede ansatte - klar til at tage imod gæster, der nok aldrig kommer.