Udland

USA vil indføre nye sanktioner, mens Assad er 'i højt humør'

Ny sanktionsrunde handler om Ruslands manglende vilje til at gøre noget ved Syriens brug af kemiske våben mod landets egen befolkning, siger USA.

USA vil indføre nye sanktioner mod Rusland, siger landets FN-ambassadør Nikki Haley i et interview på mediet CBS. Det sker blot en uge efter landets seneste sanktioner mod Rusland.

Mandag vil USA's finansminister, Steven Mnuchin, præsentere en mere konkret liste over de russiske virksomheder og sektorer, der skal udsættes for sanktioner. Begrundelsen er Ruslands støtte til præsident Bashar al-Assads regime i Syrien.

- De vil rette sig direkte mod ethvert slags selskab, som handler med udstyr, der har relation til Assad og brugen af kemiske våben, lyder det fra Nikki Haley.

Amerikanerne vil blive i Syrien

Den nye runde sanktioner kommer lige i kølvandet af de sanktioner, som USA indførte for en uge siden mod en række højtstående rigmænd og politikere i Rusland. Den runde blev begrundet med forgiftningen af en russisk eksspion og hans datter i Salisbury i England i begyndelsen af marts.

Mandagens sanktionsrunde handler om Ruslands manglende vilje til at gøre noget ved det syriske regimes brug af kemiske våben mod landets egen befolkning, siger Nikki Haley. USA, Frankrig og Storbritannien affyrede tidligt lørdag 103 raketter mod tre anlæg i Syrien, der skal have været brugt til at udvikle kemiske våben.

I interviewet med CBS fortæller Haley også, at USA ikke er på vej til at trække landets styrke på omtrent 2000 mand ud af Syrien. 

- Vi skal være meget opmærksomme på det faktum, at vi ikke kan tillade selv den mindste brug af kemiske våben, siger Nikki Haley.

Ifølge Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, så var USA ellers klar til at trække sine styrker ud af Syrien for lidt over en uge siden.

- For ti dage siden ville Donald Trump trække USA ud af Syrien. Vi overbeviste ham til at blive, siger han til franske BFM. 

Assad er "i højt humør"

I Syrien har præsident Bashar al-Assad haft travlt med at sende et signal til omverdenen om, at lørdagens missilangreb var uden betydning. 

På russisk og syrisk tv kunne man ifølge Washington Post se en storsmilende al-Assad mødes med russiske politikere. Her fejrede de også en sejr for Assads styrker i Douma, hvor der ifølge flere vestlige lande blev anvendt kemiske våben under Assad-regimets kampe med oprørsgrupper.

Organisationen for Forbud mod Kemiske Våben er i gang med at undersøge området i Douma for at fastslå, om der blev gjort brug af kemiske angreb.

- Præsident Assad var absolut i højt humør. Han er ved godt mod, siger Natalija Komarova, som er guvernør i den russiske Khanty-Mansijsk region til nyhedsbureauet Interfax.

På mødet hyldede Assad også de russiske missiler, som ifølge Rusland skød 71 af de 103 amerikanske, franske og britiske missiler ned. USA's forsvarsministerium siger, at den udlægning ikke passer

Efter lørdagens angreb har Frankrig, Storbritannien og USA også indledt en diplomatisk kampagne i FN, hvor de tre lande med en resolution vil iværksætte en undersøgelse af den syriske regerings beholdning af kemiske våben. Derudover lægger udkastet til resolutionen også op til nye fredsforhandlinger og mulighed for at evakuere civilbefolkningen i krigshærgede områder af landet, skriver The Guardian