Udland

Dansk-iraker hjalp flygtninge - nu risikerer han fængsel på livstid

Under Anden Verdenskrig var det kriminelt at hjælpe jøder. Nu sker det samme, for folk der hjælper flygtninge, mener menneskerettighedsforekæmpere.

Europæiske lande forsøger at kriminalisere frivillige, der hjælper flygtninge og migranter, når de kommer til Europa, mener flere menneskerettighedsorganisationer. Et eksempel er dansk-irakiske Salam Aldeen, der lige nu risikerer fængsel på livstid, fordi de græske myndigheder mener, han er menneskesmugler.

Jeg har lært i Danmark, at man skal hjælpe mennesker i nød

Salam Aldeen, tiltalt for menneskesmugling

Hans danske advokat siger, at man ved at kriminalisere frivillige er på vej tilbage til situationen under Anden Verdenskrig, hvor romaer og jøder var jaget vildt. Og hjalp man dem, blev man selv straffet.

34-årige Salam Aldeen vender og drejer sig konstant. Han er hektisk. Og urolig. Om et øjeblik begynder en konference i den tyske hovedstad Berlin om kriminaliseringen af frivilligt humanitært arbejde. Aldeen er en af hovedtalerne. Han har temaet helt tæt på. I januar 2016 blev han arresteret af den græske kystvagt. Anklaget for at have smuglet mennesker. Fra at bruge sit liv på at redde mennesker i nød, kunne han nu se sig selv omtalt som forbryder.

- Jeg fattede ikke, hvad der skete. Min græske advokat sagde til mig: Du risikerer at komme i fængsel på livstid. Jeg var i chok. Og forstod ingenting. Vi havde jo bare forsøgt at hjælpe, fortæller Aldeen, mens han ryster sørgmodigt på hovedet.

Fremtidsdrømme knust

Nu er det lang tid siden den januarnat i 2016, hvor han blev smidt i fængsel. I over et år måtte han ikke forlade Grækenland, mens han ventede på sin retssag.

Mod en kaution på knap 100.000 kroner er Salam Aldeen i dag løsladt. Den 7. maj begynder hans retssag på Lesbos. Sammen med ham står tre spanske brandmænd og en anden dansker tiltalt.

De spanske brandmænds advokat kalder sagen fuldstændig grundløs. Og regner bestemt med, at alle vil blive frikendt.

Men Salam Aldeen er bange. Bange for at han ender i et græsk fængsel. Bange for at alle hans drømme for fremtiden vil blive knust.

- Jeg har lært i Danmark, at man skal hjælpe mennesker i nød, at det er en pligt og hvis man ikke gør det, så ryger man i fængsel. Og det er lige præcis, hvad jeg vi har gjort på Lesbos. Hvis ikke vi havde været dér, var der så mange, der var druknet, siger Salam Aldeen.

International kritik: Pervers brug af lovgivning

En række internationale organisationer er gået sammen om en konference, der skal sætte fokus på Salam Aldeens sag. Og om det principielle i, med loven i hånden at retsforfølge frivillige, der hjælper mennesker i nød.

Det er slet ikke i tråd med det menneskesyn, vi har i Danmark

Christian Dahlager, advokat

Den britiske menneskerettighedsorganisation Institute Of Race Relations har netop udgivet en rapport om dette emne. Og antallet af frivillige, der bliver retsforfulgt vokser, fortæller Frances Webber, der er medforfatter til rapporten.

- Hvad vi har set er er en pervers brug af lovgivningen. Et misbrug af lovene. Love som er skabt til at menneskesmuglere, bliver i stadig større grad brugt mod frivillige, der handler ud fra ren og skær medlidenhed.  Mennesker, der af anstændighed hjælper andre i nød, bliver forsøgt kriminaliseret af EU-lande, siger Frances Webber.

Frances Webber mener, at myndighederne forsøger at kriminalisere de frivilliges humanitære arbejde med et klart mål: At skræmme dem fra at hjælpe migranter. Målet er, siger hun, at holde migranter væk fra Europa. Og med den prioritet for øje, tager man mindre hensyn til basale menneskerettigheder og international lovgivning.

Og Frances Webber bakkes op af en anden jurist med speciale i immigration og menneskerettigheder, Robert Nestler, fra organisationen, Refugee Law Clinics Abroard.

- Der er en hel tydelig udvikling i gang. Hvor man over en længere periode er begyndt at retsforfølge frivillige, der forsøger at hjælpe flygtninge i nød. Salam Aldeens sag er et eksempel på det. Et eksempel, hvor der helt klart ikke er tale om menneskesmugling. Alligevel forsøger de græske myndigheder at retsforfølge ham. Man forsøger at skræmme NGO'er således, at de opgiver at hjælpe mennesker i nød af frygt for at blive dømt for menneskesmugling, siger Robert Nestler, jurist i Refugee Law Clinics Abroard.

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra de græske myndigheder. Og forholde dem kritikken fra internationale menneskerettighedsorganisationer. Vi har blandt andet kontaktet det græske justitsministerie og den græske ambassade i Danmark, men de ønsker ikke at kommentere sagen, før retssagen er slut.

Salam Aldeen fortæller, hvorfor han valgte at tage til Lesbos for at hjælpe flygtninge. Video: Anne Brandbjerg

Ret og pligt at hjælpe mennesker i nød

I Danmark tager Salam Aldeens advokat, Christian Dahlager, imod ham på sit kontor i det indre København. Han mener, sagen er principiel og handler om helt basale menneskerettigheder.

Hvis de vil smide mig i fængsel for at redde menneskeliv, må de gøre det

Salam Aldeen, tiltalt for menneskesmugling

International lovgivning foreskriver, at man skal hjælpe mennesker, der er i nød. I særdeleshed mennesker der risikerer at miste livet, hvis man ikke gør noget, forklarer Christian Dahlager og kalder anklagerne mod Salam Aldeen for groteske.

Han trækker tråde til Anden Verdenskrig. Det var kriminelt at hjælpe flygtninge. Og det samme er ved at ske igen.

- Flygtninge under Anden Verdenskrig – i særdeleshed jøder og romaer - havde ingen steder at være. Og man kriminaliserede hjælpen til dem. Og oven i det så vendte man det blinde øje til. Det er det samme, der er ved at ske i dag. Man kriminaliserer folk, der hjælper flygtninge, hjælper dem på havet. Det er et brud på international lovgivning. Og det er slet ikke i tråd med det menneskesyn, vi har i Danmark, siger Christian Dahlager fra Advokatselskabet Foldschack, Forchhammer, Dahlager & Barfod.

- Jeg fortryder intet

Ved konferencen er det Salam Aldeens tur til at tale. Med hæs og svag stemme gengiver han forløbet på den græske ø Lesbos, hvor han og andre frivillige var til stede, da flygtningekrisen var på sit højeste og tusindvis af flygtninge og migranter hver dag strømmede ind på de græske øer. Han fortæller om redningsaktioner, hvor det med nød og næppe lykkedes at redde små børn og babyer i land. Men også om de gange, hvor det mislykkedes med døden til følge.

- Jeg har set alt. Døde mennesker i vandkanten. Oplevet glæden ved at redde en baby i land, fortæller Salam Aldeen.

Salam Aldeen er bange og modløs, han frygter det værste: At alle hans fremtidsplaner skal blive knust af en dom, der sender ham bag tremmer i et græsk fængsel. Men han vil ikke ændre noget.

- Hvis de vil smide mig i fængsel for at redde menneskeliv, må de gøre det. Hvis det er kriminelt at redde mennesker i nød, så må de kalde mig kriminel. Men jeg er stolt af det, jeg har gjort, og jeg fortryder det ikke, siger Aldeen, mens han smiler genert over det, han siger.

Salam Aldeen har reddet flere menneskeliv, end han kan huske. Tusindvis. Men før han kom til Lesbos var han bare en ung mand med et almindeligt liv i Danmark. En ung mand, der i sin vildeste fantasi ikke kunne forestille sig, at han skulle blive anklaget som menneskesmugler på en græsk ferieø langt hjemmefra.