Sveriges konge afviser at have blandet sig i skandale om overgreb

To medlemmer af en svensk Nobel-institution er blevet fratrådt efter en skandale. Kongen har spillet en rolle - men der er uenighed om hvilken.

I Sverige er der lige nu modstridende oplysninger om, hvilken rolle kongen har spillet i en sexskandale i kulturinstitutionen Det Svenska Akademi, som blandt andet uddeler Nobelprisen i litteratur.

Sagen omhandler en mand, der anklages for at have forgrebet sig på kvinder gennem flere årtier, uden at nogen gjorde noget ved det.

Skandalen har netop kostet to kvinder deres job hos Det Svenska Akademi, selv om de ikke selv har krænket nogen.

Det drejer sig om digteren Katarina Frostenson og akademiets permanente sekretær, litteraturprofessoren Sara Danius.

Hovedpersonen i skandalen er Katarina Frostensons ægtemand, teatermanden Jean-Claude Arnault.

Han beskyldes for at have begået seksuelle overgreb mod kvinder med relation til akademiet.

Den 71-årige Jean-Claude Arnault drev sammen med sin hustru en eksklusiv, intellektuel klub i en kælder i Stockholm. Klubben Forum var gennem 30 år stedet, hvor den svenske kulturelite mødtes.

Forum har de seneste 10 år modtaget knap otte millioner svenske kroner i offentlig støtte, og Det Svenske Akademi har doneret store beløb til stedet, årligt mindst 125.000 svenske kroner.

Overgreb mod unge kvinder

Jean-Claude Arnault, som er fransk statsborger, anklages for at have udvalgt sine ofre, oftest helt unge kvinder, ved arrangementer i klubben. Og han skal angiveligt have begået overgreb i lejligheder i Stockholm og i Paris, som er ejet af Det Svenske Akademi.

Desuden anklages han for at have forulempet flere kvinder ved den årlige bogmesse i Gøteborg, hvor han har været vært ved ekstravagante fester i en suite på Park Hotel.

I efteråret 2017 stod over 20 kvinder frem og fortalte om, hvordan Jean-Claude Arnault havde forgrebet sig på dem, og siden har sagen skabt dyb splid og lammet arbejdet i Det Svenske Akademi.

Når man får sæde i akademiet, sker det gennem en kongelig udnævnelse. Medlemmer har indtil i tirsdags været valgt på livstid.

Uklarhed om, hvad kongen sagde

Men den praksis blev udfordret, da de to kvinder fratrådte tidligere på ugen - Katarina Frostenson på grund af sin ægtemand, og Sara Danius på grund af svigtende tillid til hende.

Beslutningen blev taget, efter at den midlertidige sekretær for Svenska Akademien, Anders Olsson, mødte kong Carl Gustav.

- Jeg vil ikke sige, at det var kongens råd, men det var samtalen med kongen, som førte frem til det her. Vi delte den samme analyse, fortalte Anders Olsson efterfølgende til Sveriges Radio.

Men det afviser det svenske kongehus.

- Kongen har ikke været delagtig i Sara Danius' afgang. Det stemmer overhovedet ikke. Kongen er ikke inde i og rører ikke ved akademiets interne problemer, fortæller hoffets pressechef til Expressen.

Ifølge avisens oplysninger blev den midlertidige sekretær Anders Olsson indkaldt til et møde med kongen, efter han havde fortalt, at kongen var indblandet i beslutningen.

Avisen skriver, at kongen angiveligt var meget oprørt over udsagnet.

Jean-Claude Arnault nægter sig skyldig i alle anklager.