Udland

Den kolde krig er tilbage, advarer FN's generalsekretær

FN's Sikkerhedsråd var samlet fredag for at diskutere konflikten med Syrien, der er eskaleret efter et formodet angreb med kemiske våben mod civile.

- Der er ingen militær løsning på denne konflikt. Den kolde krig er tilbage. 

Sådan lød det fra FN's generealsekretær Antonio Guterres under fredagens møde i FN's Sikkerhedsråd. Det skriver nyhedsbureauet AP. 

På mødet var rådets 15 medlemmer samlet for at diskutere konflikten i Syrien, der er eskaleret efter et formodet giftangreb i byen Douma sidste lørdag. Angrebet blev angiveligt udført af præsident Bashar al-Assads styrker og kostede flere end 40 mennesker livet.

Både USA, Storbritannien og Frankrig har udtalt, at de ikke vil acceptere brugen af kemiske våben i krigen. Landene har derfor besluttet at gribe ind mod Syrien. Klokken 3 natten til lørdag dansk tid indledte de tre lande et missilangreb mod syriske mål.

Rusland, som er det syriske regimes allierede, truer dog med, at et missilangreb kan starte en international krig. 

Og netop denne situation får FN's generealsekretær til at advare om en kold krig-situation. 

- De mekanismer og sikkerhedsforanstaltninger, der tidligere blev brugt til at håndtere en sådan risiko, eksisterer ikke længere, sagde Antonio Guterres under mødet og rådede medlemslandene til at "handle ansvarsfuldt under disse farlige omstændigheder."

Rusland: Storbritannien står bag angreb

På mødet påstod Rusland videre, at det er Storbritannien, der har iscenesat angrebet i Douma. En anklage, som briterne blankt afviser og kalder for "en grotesk, åbenlys løgn", skriver BBC

Forholdet mellem de to lande har været anspændt, siden den russiske eks-spion Sergej Skripal blev fundet forgiftet på en bænk i den engelske by Salisbury. Et attentat, som briterne påstår, at russerne står bag. 

Fredag insisterede Ruslands ambassadør Vassily Nebenzia fortsat på, at der ikke foreligger beviser for, at der blev brugt kemiske våben under angrebet i Douma. 

- Vi har grund til at tro, at det, der fandt sted, er en provokation foretaget af visse landes efterretningstjenester. Vi har advaret mod dette længe, sagde Vasily Nebenzya ifølge AP. 

Han ville dog ikke sætte navn på, hvilke lande efterretningstjenesterne kommer fra. 

USA vil ikke træffe beslutning i hast

Fra USA - med præsident Donald Trump i spidsen - har truslerne haglet ned over både Rusland og Syrien hele den forgange uge. 

Også inden mødet i FN's Sikkerhedsråd udtalte den amerikanske ambassadør, Nikki Haley, at det kan blive nødvendigt at handle. 

- Men man træffer ikke sådanne beslutninger i hast, lød det ifølge Reuters fra Nikki Haley. 

Hun udtalte samtidigt, at USA har beviser for, at det syriske regime har anvendt kemiske våben 50 gange i løbet af den syv år lange konflikt.