Udland

Løkke støtter angreb på Syrien – men Danmark skal ikke deltage

Frankrigs præsident Emmanuel Macron siger, at Frankrig har beviser for, at der blev brugt giftgas ved et angreb mod den syriske by Douma.

Hvis USA vælger at angribe Syrien, bliver det ikke med assistance fra danske tropper. 

Det slog statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fast ved et pressemøde i Berlin torsdag. 

- Det er klart, at Danmark ikke skal deltage i det her, siger statsministeren om et muligt dansk bidrag i Syrien.

Han understreger dog, at Danmark fordømmer angrebet i den syriske by Douma, hvor Syriens regering er mistænkt for at have brugt giftgas mod sin egen befolkning.

- Kemiske våben er totalt no-go mod sin egen befolkning. Det kan vi jo ikke sidde og se på, siger han.

Meldingen fra Lars Løkke Rasmussen kommer i kølvandet på, at den amerikanske præsident Donald Trump onsdag varslede et missilangreb mod Syrien. Frankrig og Storbritannien har begge meldt positivt tilbage på et eventuelt USA-ledet angreb mod Syrien. 

Tysklands kansler Angela Merkel har afvist tysk deltagelse, men understreger, at hun støtter de tre Nato-allierede stormagter, hvis de gennemfører et angreb.

Angela Merkel giver sin støtte til USA og Frankrig Video: Carl-Emil Søe

- Et angreb skal være gennemtænkt

Lars Løkke Rasmussen udtrykte også sin tilfredshed med det tætte samarbejde mellem Frankrig, Storbritannien og USA. Samtidig replicerede han, at kemiske våben er en "rød linje i forhold til Syrien". 

- Brug af giftgasser mod sin egen befolkning er langt ud over alle grænser, og det kan man ikke bare sidde at se passivt på. Det er nødt til at have en konsekvens, siger han.

- Det skal selvfølgelig være gennemtænkt, afmålt og fokuseret, og det har jeg også tillid til, at det bliver. Derfor er jeg også tilfreds med, at det her ser ud, som om det ikke kun koordineres igennem Trump, men altså igennem tre allierede, siger han.

- Danmarks position er helt klar. Vi kan ikke se et fremtidigt Syrien med Assad i spidsen, lyder det fra Lars Løkke Rasmussen. 

Macron: Vi har beviser for, at det var et kemisk angreb

Rusland har kaldt mistanken om et eventuelt giftgasangreb mod den syriske by Douma for "fake news". 

Det er dog ikke noget, der har gjort indtryk på Frankrigs præsident, Emmanuel Macron.

Han siger, at "vi har beviser for, at kemiske våben blev anvendt af Syriens regering", og han vil ikke tillade en eskalerende konflikt i regionen.

- Vi har beviser for, at kemiske våben - i hvert fald klor - blev anvendt, og at det var regimet omkring Bashar al-Assad, som stod bag, siger Macron i et interview med den franske tv-station TF1.

Macron tilføjer, at han vil svare igen "på et tidspunkt, som vi vælger - når vi mener, at det vil være mest nyttigt og mest effektivt."

Mindst 60 blev dræbt ved lørdagens angreb, og hundreder har ifølge verdenssundhedsorganisationen WHO haft symptomer på at være blevet kemisk forgiftet.