Udland

Zuckerberg undskyldte datalæk, men virkede mest presset under et hotel-spørgsmål

Det er umuligt ikke at begå fejl, sagde Mark Zuckerberg under tirsdagens høring.

I løbet af den timelange høring i det amerikanske senat tirsdag kom senatorerne og aftenens hovedperson, Facebook-stifteren Mark Zuckerberg, omkring en lang række emner, undskyldninger og løfter.

Illinois-senator Dick Durbin mente dog, at hele høringen kunne koges ned til spørgsmålet om, hvor meget hovedpersonen selv var tryg ved at dele.

- Hr. Zuckerberg, vil du være tryg ved at dele navnet på det hotel, du overnattede på i nat?

Efter flere sekunders stilhed svarede Mark Zuckerberg nej, og salen brød ud i latter. Han ville hverken dele navnet på hotellet eller navne på de personer, som han har sendt beskeder til i løbet af ugen. 

Zuckerbergs tøven har siden trukket stor opmærksomhed, fordi netop delingen af personlige oplysninger er omdrejningspunktet i Cambridge Analytica-sagen, som omhandler læk af op til 87 millioner brugeres data og har ført til, at Mark Zuckerberg tirsdag var til høring. 

Undskyldning mødt med skepsis

Forud for høringen har Facebook-stifteren på det sociale medie undskyldt for Cambridge Analytica-lækket, og den undskyldning kom også på bordet ved høringen.

- Det står nu klart, at vi ikke gjorde nok for at forhindre, at disse redskaber også blev brugt til at gøre skade. Det gælder i forhold til falske nyheder, udenlandsk indblanding i valg, hadtaler og i forhold til udviklere og databeskyttelse, lød det fra Mark Zuckerberg.

Undskyldningen gik dog ikke rent ind hos alle senatorerne.

Republikaneren John Thune påpegede, at det ikke er første gang, Facebook har måttet sige undskyld for ukloge beslutninger omhandlende personoplysninger. Han ville vide, hvordan den seneste undskyldning er anderledes.

- Jeg tror, det er umuligt at starte et selskab på sit kollegieværelse og lade det vokse sig stort, som det er nu, uden at begå fejl, svarede Mark Zuckerberg.

Samarbejder med Rusland-efterforsker

Under høringen kom det frem, at Facebook samarbejder med specialefterforskeren Rubert Mueller, som efterforsker Ruslands indblanding i det amerikanske præsidentvalg i 2016.

- Der findes folk i Rusland, hvis job er at misbruge vores systemer og andre internetsystemer. Det er et kapløb om at ruste sig bedst, siger Mark Zuckerberg og fortæller, at Facebook har fjernet tusinder af falske konti, hvoraf adskillige er blevet sporet til Rusland.

Siden 2016 har det været virksomhedens topprioritet at sikre, at brugere ikke udsættes for udenlandsk indblanding, som den man mener, fandt sted under den amerikanske valgkamp.

Høringen fortsætter onsdag

Onsdag skal Mark Zuckerberg igen i høring. Denne gang i Repræsentanternes Hus, som er større og har flere medlemmer.

- Samtlige medlemmer skal genvælges ved det kommende midtvejsvalg, så de har altså brug for at markere sig over for deres vælgere og gå i kødet på Facebook, siger TV 2s korrespondent i Washington, Jesper Steinmetz, og fortsætter:

- Mark Zuckerberg skal nok indstille sig på en dag to, som bliver rigtig, rigtig hed.

Facebook-aktien var steget med 4,5 procent, da børsen lukkede klokken 22 dansk tid, og har ifølge erhvervsmagasinet Forbes haft den bedste dag på aktiemarkedet siden 2016.

En god dag på børsen er en god dag for Mark Zuckerbergs formue, som i løbet af høringen blev øget med mere end 20 milliarder danske kroner.

Facebook er stadig en værdifuld forretning, hvis de får står styr på deres nuværende situation, mener Nina Movin, der er direktør ved virksomheden Otto Mønsted.