Politikerne går hårdt efter Mark Zuckerberg, der afslører personligt læk af data

Amerikanske politikere går hårdt til Facebookstifteren, men flere roser også Mark Zuckerberg for frivilligt at besvare kongresmedlemmernes spørgsmål.

Mens der var bred enighed om, at det var en velforberedt Facebookstifter Mark Zuckerberg, der tirsdag måtte stå skoleret foran kongresmedlemmer i det amerikanske senat, så var det en anderledes anspændt Mark Zuckerberg, der onsdag blev heglet igennem af kongresmedlemmer i Repræsentanternes Hus.

Stop med at undskylde og lav ændringerne

Catherine Cortez Masto

Det skriver den amerikanske avis The Washington Post.

Mark Zuckerberg svarede på spørgsmål fra både demokrater og republikanere fra klokken 16-21 dansk tid om skandalen, hvor op mod 87 millioner Facebook-brugeres personlige data kan være lækket til det amerikanske analysebureau Cambridge Analytica. Og Facebook-stifteren var flere gange presset.

Således indledte Mark Zuckerberg onsdagens høring med at undskylde, ligesom det var tilfældet med tirsdagens høring i Senatet, men det gad ét kongresmedlem ikke længere høre på.

- Mr. Zuckerberg. Du har beklaget. Jeg værdsætter undskyldningerne, men stop med at undskylde og lav ændringerne, lød det fra den demokratiske senator Catherine Cortez Masto fra Nevada.

Du kan læse TV 2s liveopdatering fra tirsdagens høring her - og onsdagens liveopdatering her.

Mark Zuckerbergs egne oplysninger blev lækket

Under hans mange svar kom det blandt andet frem, at oplysninger fra Facebookstifterens egen profil er blandt de op mod 87 millioner personlige data, der er blevet lækket.

Mark Zuckerberg erkendte samtidig, at Facebook indsamler data, selvom brugeren er logget af mediet. Ifølge Mark Zuckerberg sker det af sikkerheds- og reklamehensyn. Samtidig noterede Facebookstifteren, at Google også indsamler data, når brugerne af Googles tjeneste er logget af. 

Flere angreb Mark Zuckerberg

Hvert kongresmedlem, der er til stede under høringen, har fire minutter til at stille sit spørgsmål, og tidsbegrænsningen har Mark Zuckerberg indtil videre fået at føle flere gange med både hårde og kontante spørgsmål samt afbrydelser, hvis hans svar har været for lange – eller hvis han svarede undvigende.

Jeg vil takke dig for at være her. Jeg har hørt tonen, og den har været hård og aggressiv

Chris Collins

Det gælder blandt andet republikaneren Anna Eshoo, der flere gange under sin spørgetid angreb Mark Zuckerberg for at undlade at forklare virksomhedens praksis for dataindsamling for brugerne i ”et klart og tilgængeligt sprog.”

Senator Frank Pallone fra New Jersey pressede også i sine spørgsmål Facebooks chef, for ville han love at minimere indsamlingen af brugernes data? Dette spørgsmål var, ifølge Mark Zuckerberg, for kompliceret til at svare ja eller nej på. Svaret skuffede Mark Pallone, der undrede sig over, at Zuckerberg ikke kunne give et enkelt og klart svar - noget som han i øvrigt fik at vide flere gange undervejs i høringen.

Flere roste Mark Zuckerberg

Et andet kongresmedlem fra Tennessee sammenlignede Facebook med 'The Truman Show', der er en film fra 90'erne om en person, der ikke ved, at han bliver overvåget af det omkringliggende samfund. Zuckerberg understregede, at det er brugernes selv, der ejer deres indhold – og ikke Facebook.

Flere kongresmedlemmer roste dog også Mark Zuckerberg for frivilligt at møde op, for hans svar og hans måde at opføre sig på under høringen. Ligeledes fik han tak for at være stifter af et af de største selskaber i verden. Det gjaldt blandt andet Markwayne Mullin fra Oklahoma, der samtidig lovede Facebookstifteren tid til at give sine svar.

Også Chris Collins fra New York roste Mark Zuckerberg.

- Jeg vil takke dig for at være her. Jeg har hørt tonen, og den har været hård og aggressiv, lød det fra Chris Collins, der samtidig mente, at Zuckerberg var oprigtig og ærlig, og samtidig lykønskede han ham for at gøre et godt stykke arbejde under høringen.

54 stiller spørgsmål

Høringen er Mark Zuckerbergs anden på to dage i den amerikanske kongres. Tirsdag besvarede han spørgsmål i Senatet i næsten fem timer. Høringen medførte ingen nye løfter fra Zuckerberg om at ændre måden, hvorpå det sociale medie driver virksomhed.

Dagens høring foregår i den amerikanske komite for energi og handel, der er et at de ældste stående udvalg i det andet kammer i kongressen i USA, Repræsentanternes Hus.

I alt 54 medlemmer af Repræsentanternes Hus har fået mulighed for at stille spørgsmål.