Forgiftet spiondatter siger nej til hjælp fra Rusland - og til sin kusine

Angrebet med nervegift på Julia Skripal og hendes far i England har udløst storpolitisk krise.

Julia Skripal, der blev forgiftet sammen med sin far, den tidligere spion Sergej Skripal, i Salisbury i England i marts, takker nej til bistand fra sit hjemland, Rusland.

Det gør hun klart i en erklæring, der onsdag er blevet offentliggjort af britisk politi. 

Ruslands ambassade i Storbritannien har ellers tilbudt at hjælpe Julia Skripal. Men det afviser Julia Skripal imidlertid.

- I øjeblikket ønsker jeg ikke at benytte mig af deres tjeneste. Men hvis jeg ændrer mening, ved jeg, hvordan jeg kontakter dem, siger hun.

Lider fortsat af nervegiften

Den 33-årige Julia Skripal blev tirsdag udskrevet fra hospitalet efter behandlingen oven på giftangrebet den 4. marts. Hendes far er fortsat indlagt. Han er en tidligere russisk dobbeltspion, der i 2010 kom til Storbritannien i forbindelse med en spionudveksling.

I erklæringen siger Julia Skripal, at hendes far fortsat er meget syg, og at hun også selv fortsat lider under effekten af den nervegift, der blev brugt imod dem. Om hendes egen tilstand siger hun: 

- Det allervigtigste er, at jeg føler mig tryg og bedre dag for dag. Jeg er dog endnu ikke så stærk, at jeg kan give interviews til medierne. Det håber jeg, jeg en dag bliver i stand til. 

Giftangreb har udløst diplomatisk krise

Den britiske regering har anklaget Rusland for at stå bag nervegift-angrebet - hvilket Rusland klart har benægtet. Disputsen om, hvem der står bag angrebet, har siden udløst en diplomatisk krise mellem Vesten og Rusland. 

Vesten har udvist russiske diplomater for at vise, at det er uacceptabelt at begå sådanne angreb. 

Rusland har svaret igen med at udvise et tilsvarende antal diplomater fra vestlige ambassader i Rusland. 

- Min kusine skal ikke kontakte mig

Julia Skripals kusine, Viktoria Skripal, har udtrykt bekymring for sine to familiemedlemmer til russiske medier.

Blandt andet fordi kusinen ikke har tillid til de britiske myndigheder og på grund af anklagerne om, at Rusland skulle stå bag angrebet. 

- Hvad skulle Rusland få ud af det her angreb? At VM i fodbold skulle blive boykottet eller at Rusland skulle udsættes for nye sanktioner? Rusland ville få intet ud af angrebet, siger Viktoria Skripal ifølge New York Times

Derfor har hun udtrykt ønske om at besøge sin kusine i England, men Julia Skripal afviser i klare vendinger interessen fra familiemedlemmet i hjemlandet. 

- Jeg takker for min kusines bekymring og beder hende om ikke at besøge mig eller prøve at kontakte mig. Hendes holdninger og mistanker (til Storbritannien, red.) deler hverken jeg eller min far, siger Julia Skripal.

Fredag sagde det britiske indenrigsministerium, at det havde afvist en visumansøgning fra Viktoria Skripal.

Selv om Sergej Skripals tilstand fortsat er alvorlig, er den ikke længere kritisk. 

Hele Julia Skripals meddelelse kan læses her: