Udland

Orbán jubler over historisk sejr ved ungarsk parlamentsvalg

Det ungarske regeringsparti vil ifølge det foreløbige valgresultat få to tredjedeles flertal i parlamentet.

Ungarns premierminister, Viktor Orbán, sikrede sig ved søndagens parlamentsvalg en ny periode i spidsen for landet.

Samtidig tyder alt på, at hans parti får to tredjedele af sæderne i parlamentet.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

- Vi har vundet. Ungarn har vundet en stor sejr, jublede Viktor Orbán i nat foran en stor mængde tilhængere ved Donau-floden i Budapest.

- Vi har en stor kamp bag os. Vi har vundet en stor sejr og givet os selv muligheden for at forsvare Ungarn, tilføjede premierministeren.

Stram indvandringspolitik

Det er ved tredje valg i træk, at Viktor Orbán sikrer sig posten som premierminister i landet.

Han er gået til valg på budskaber om en stram indvandringspolitik. Han har kaldt sig selv beskytter af Ungarns kristne kultur og modstander af muslimsk indvandring i Europa.

Med 93 procent af stemmerne optalt ser det ud til, at Orbáns parti, Fidesz, får 133 af parlamentets 199 sæder.

Kan med rette flertal ændre landets forfatning

De to tredjedeles flertal vil give regeringspartiet magt til selv at ændre landets forfatning - det kan blive værdifuldt på den længere bane, mener lektor i Østeuropastudier ved Aarhus Universitet Peter Bugge.

- Det kan blive et nødvendigt magtmiddel på længere sigt, hvis den ungarske økonomi skulle begynde at fungere dårligt. Og hvis Orbán og Fidesz skulle komme i krise, så er det nyttigt at have værktøjerne til at kunne sikre sig endnu en valgperiode om fire år, siger han til TV 2.

Han mener, at valget kan styrke Orbán udadtil i Europa.

- Det her har givet ham et styrket mandat, og han vil formentlig med større legitimitet kunne gå ud og søge alliancepartnere i EU i sin kritik af en liberal indvandringspolitik. Sagen er dog, at spørgsmålet om indvandring et stykke hen ad vejen har været et kunstigt problem, for der er simpelthen ikke nogen indvandrere, der truer Ungarns grænser, siger Peter Bugge.

Højere valgdeltagelse end i 2014

Ifølge landets valgkommission har valgdeltagelsen nået 69,26 procent, hvilket er noget højere end ved det sidste valg i 2014, hvor valgdeltagelsen var på 61,7 procent.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Den høje valgdeltagelse skulle ifølge iagttagere øge sandsynligheden for, at Fidesz blev svækket. Men det har tilsyneladende ikke været tilfældet.

Orbán mener, at den høje valgdeltagelse gør al tvivl om hans opbakning til skamme.

Vil holde migranter ude

Det nationalkonservative parti, som Orbán står i spidsen for, har siden flygtninge- og migrantkrisen i Europa i 2015 gjort det til en mærkesag at sikre landets grænser og holde migranter ude. Det har også været det helt store tema i valgkampen.

Orbán har opført et pigtrådshegn ved grænsen mod syd. Han har advaret om, at Ungarn risikerer at blive et "migrantland som Frankrig eller Belgien", og at kvinder og piger vil blive "jagtet", hvis migranter får lov til at slå sig ned i landet.

Kritikere mener desuden, at Orbán og hans regering underminerer retssystemet, pressefriheden og udnytter sit massive flertal til at lave tvivlsomme ændringer af forfatningen.

Støtterne ser ham omvendt som en garant for ungarske værdier, og så peger de i øvrigt på, at økonomien under Orbán er kommet i omdrejninger.

Han har været premierminister i Ungarn siden 2010 og sad også på posten mellem 1998 og 2002.