Hval skyllet op pĂĄ land med 29 kilo plastik i maven

16x9
Kaskelothvalen er verdens største tandhval og findes i de fleste have over hele verden. Foto: © Murcia regional government / CARM

I hvalens fordøjelsessystem fandt man blandt andet en benzindunk.

I februar skyllede en død kaskelothval op pĂĄ den spanske kyst ved Murcia. Hvalen var en han, mĂĄlte 10 meter og vejede mere end seks tons. I maven havde den intet mindre end 29 kilo plastik.

Det konkluderer eksperterne, efter hvalen er blevet obduceret. Blandt de mange kilo plastik fandt de blandt andet plastikposer, rester af fiskenet og en benzindunk.

Hvalen døde, fordi dens fordøjelsessystem var blokeret af den store mængde plastik, den havde slugt. 

- Plastik i havene er en af de største trusler mod bevarelsen af dyreliv på verdensplan, da mange dyr er fanget i de store mængder affald eller indtager plastik, der ender med at koste dem livet, siger Consuelo Rosauro, generaldirektør for Murcias natur og miljø.

Billede af de 29 kilo plastikaffald, der blev fundet i hvalens fordøjelsessystem.
Billede af de 29 kilo plastikaffald, der blev fundet i hvalens fordøjelsessystem. Foto: Espacios Naturales Protegidos de la Región de Murcia

FN’s resolution om affald

Hvert år hældes mindst otte millioner ton plastik i verdenshavene. Det svarer ifølge Huffington Post til, at en skraldevogn tømmer hele sin last ud i havet én gang i minuttet.

I 2017 blev medlemslandene i FN’s Miljøforsamling enige om, at de ville sætte en stopper for den forurening.

Det skete gennem en resolution om havaffald, der blandt andet indebærer etableringen af en internationalt taskforce, der skal rådgive lande og industrier om, hvordan de tackler plastikforureningen.

Selvom aftalen ikke er juridisk bindende, sendte vedtagelsen et godt signal i verden, vurderede Torkel Gissel Nielsen, forsker pĂĄ Institut for Akvariske Ressourcer pĂĄ DTU, da aftalen blev vedtaget tilbage i 2017.

- Det er en god måde at gøre opmærksom på problemstillingen. Det ville selvfølgelig være fedt med en juridisk bindende aftale, men det her er en hensigtserklæring, og den har også en værdi, sagde han dengang til TV 2.

16 gange større end forventet

Men plastikforureningen har siden vist sig at være et markant større problem, end man først har anslået.

I Stillehavet flyder en ø af affald rundt, der består af flere billioner stykker plastik og strækker sig over et areal, der er mere end dobbelt så stort som Frankrig.

Affaldsøen er hele 16 gange større, end hvad man hidtil havde troet, og mængden af plastikaffald i oceanerne vil blive tredoblet i løbet af et årti, viser en rapport fra det britiske videnskabsministerium, der blev offentliggjort i marts. 

Microplastik i drikkevand

De 29 kilo ren plastikaffald, der blev fundet i hvalens mave, er én ting. Men havene flyder også med mikroplastik, som øjet ikke umiddelbart ser.

Claudia Sick, biolog og projektleder i den danske miljøorganisation Plastic Change, fortæller til TV 2, at de mikroskopiske fibre også kan sætte sig fast i havdyrenes organer og skabe en barriere i dyrenes mave- og tarmsystemer.

Forskere fra State University i New York kunne i marts 2018 afsløre, at de havde fundet stykker af mikroplastik i mere end 90 procent af de flasker, de havde undersøgt.

I gennemsnit fandt de 325 plastpartikler for hver liter vand, men i nogle tilfælde var tallet markant højere. I en enkelt flaske Nestlé Pure Life fandt de hele 10.000 stykker mikroplast per liter.