Udland

Ungarn før søndagens valg: Det er Orban - eller kaos

Ungarerne er splittede før søndagens valg. Men efter flygtningestrømmene i 2015 er premierminister Orban for mange afgørende for landets sikkerhed.

Ungarerne skal søndag afgøre, om premierminister Viktor Orban efter to embedsperioder skal have lov at sidde ved magten én gang mere.

Og i dagene før valget er opbakningen stor til den omstridte politiker, der har holdt Ungarn - og politiske modstandere - i stram snor siden parlamentsvalget i 2010.

Det opdagede TV 2s korrespondent Uffe Dreesen, da han tog til vælgermøde i byen Berettyóújfalu tæt ved grænsen til Rumænien.

- Europa skal nok blive stolte af premierminister Orban, som i tide har advaret EU og det europæiske folk om, at vi skal passe på vores europæiske identitet, siger byens borgmester, Imre Karacs, til TV 2.

Ungarns sikkerhed er på spil

Som mange andre ungarere mener han, at EU-landene burde stoppe med at kritisere den omstridte premierminister Viktor Orban - som for alvor lagde sig ud med EU i forbindelse med flygtningekrisen i Europa - og i stedet være taknemmelige for Orban-regeringens resolutte "nej" til flygtninge og indvandrere.

Det er også budskabet fra dagens æresgæst; udenrigsminister Péter Szijjártó.

- Vi må ikke havne i en situation, hvor vi ungarer ikke kan sige, hvem vi vil leve sammen med her i landet, siger han med stor kraft i stemmen fra talerstolen.

I ministerens øjne er der masser af skrækeksempler fra Vesteuropa.

- Hvordan kan det være, at vi i det kristne Europa skal fjerne vores egne religiøse symboler, som vi har haft i årtusinder, bare fordi der er kommet en hær af migranter fra andre kulturer, som føler sig generet af dem?, spørger han retorisk.

Derfor mener han, at Ungarn - eller rettere Orban-regeringen - er den sidste bastion i kampen for Europa, og at et af de afgørende slag er kampen mod den tvungne fordeling af flygtninge i EU.

- Det er Ungarns sikkerhed på sigt, der er på spil, siger Péter Szijjártó.

Grænsehegn med strøm i

Ungarn er EU's ydre grænse i Schengensamarbejdet, som er årsagen til, at man som dansker kan rejse i det meste af Europa uden at vise pas. 

Det samme kan man som asylmodtager, men selve ansøgningen om asyl skal ske i det første EU-land, man lander i - for eksempel Ungarn.

Derfor satte Ungarn i sensommeren 2015 gang i opførelsen af flere hegn mod Serbien - et af dem med strøm i, efter at 140.000 flygtninge og indvandrere allerede var rejst fra Serbien og videre ind i EU-landet Ungarn.  

Mange af dem flygtede fra konflikterne i Syrien, Irak og Afghanistan, og da flygtningekrisen toppede i sommeren 2015, rejser over 10.000 flygtninge og migranter ind over Ungarns grænser hver dag.

EU-Kommisionen langede selvfølgelig straks ud efter Ungarns regering og kritiserede dens hegn, men den slags preller af på mange ungarer.

Selv om der også er en stor skare, der er fortørnede over Orbans stramme greb om presse og civilsamfund, og som ikke mener, at hegn er svaret på flygtningekrisen.

Men se seneste meningsmålinger peger ikke desto mindre på, at Orban og hans parti Fidesz står til at få et absolut flertal i Ungarns parlament, skriver Washington Post og Reuters.

Det er Orban eller kaos

At flygtninge og indvandrere udgør en fare for landets sikkerhed er et punkt, som mange af fremmødte ungarer ved vælgermødet i byen Berettyóújfalu er rørende enige i.

- Det handler ikke om partiet, mennesket eller folks uddannelse. Det handler om at kunne leve i fred og ro, siger Ilona Budai, der er pensioneret børnehavepædagog, til TV 2.

- Jeg siger det, fordi jeg det seneste år har fået to børnebørn, understreger hun.

Derfor er søndagens valg et skæbnevalg for mange ungarer.

Med regeringens ord ønsker oppositionen nemlig at åbne grænsehegnet og opgive modstanden mod EU's tvungne flygtningekvoter. Det er med andre ord Orban eller kaos.

- Sandheden er, at de otte år ikke er nok, siger en anden af byens borgere, Anita Szöllôsi, til TV 2.

- Det har bare været opvarmningen.