Udland

Falske muslimer fylder i ungarsk valg - Danmark er skrækeksemplet

Valget er i gang i Ungarn. Her ses en falsk pjece, der er blevet husstandsomdelt. Uffe Dreesen / TV 2

Mystiske sedler og nærmest de helt fraværende flygtninge og indvandrere dominerer den ungarske leders valgkampagne.

Den socialistiske kandidat havde netop grebet mikrofonen i Marczibanyi-kulturcentrets store sal i Ungarn, da der pludselig opstod tumult.

- Tak, fordi de vil indføre sharia i deres distrikt, tak for det, også fra mine koner, lød det fra en megafon, mens tilhørerne, der var kommet for at høre om socialisternes og det lille grønne partis valgsamarbejde, højlydt gav deres irritation højlydt til kende.

- Vi håber, at dette fascistiske land under deres ledelse vil gå sammen vej som Sverige og Danmark, fortsatte stemmen med megafonen, inden han og hans ledsagere blev puffet ud af salen.

Den råbende stemme tilhørte en herre i arabisk klædedragt. Hans påståede ægtehustruer (ja, de var i flertal) var klædt i hijab-lignende brune kjoler, der ligesom megafon-holderen lignede noget, der var indkøbt i den nærmeste Spøg&Skæmt-butik.

Egentlig var hele den amatøragtige optræden mest til at grine af, hvis ikke det var for den omstændighed, at det lignede endnu et bevidst forsøg på at kompromittere oppositionen. Underforstået, hvis socialisterne & Co. kommer til magten ved søndagens valg, får muslimske fanatikere frit spil.

Danmark og Sverige var her tænkt som skrækeksempler.

Det er valgkamp på ungarsk. Eller valgkamp i Orban-land, der i parentes bemærket er nærmest støvsuget for indvandrere endsige flygtninge.

Alligevel er de nærmest hovedpersoner i Orban-regeringens valgkamp.

En falsk støtteannonce for lederen af det ungarske socialistparti. Afsenderen er en opdigtet islamisk forening

Lejlighed søges

På billedet ser man seks fornummede og bevæbnede herrer og en skægget fyr, der mest af alt ligner en af Osama bin Ladens håndgangne mænd:

- Vi søger bolig, køb eller leje i nærheden til Hussein bin Abdullah og hans familie, står der på løbesedlen, som er smidt ind i opgange i Budapest. På en anden løbeseddel ser man tekst, der angiveligt støtter socialistpartiets leder, under overskriften ”Islam er fredens religion, nu må det være nok med at puste til hadet”.

Underskriverne er en ikke-eksisterende islamisk, religiøs organisation. Telefonnumrene på bolig-søgeannoncerne hører hjemme i De forenede arabiske Emirater og er ligesom resten af løbesedlen totalt falske. Derimod står der ikke noget om, hvem der har bestilt, betalt eller trykt flyeren, som er blevet proppet ned i postkasserne i adskillige distrikter i hovedstaden.

Igen et eksempel på noget, der ligner en kampagne mod oppositionen i Ungarn, der ellers håber at have en reel chance den her gang for at vippe Orban af pinden.

- Du og jeg ville nok kunne gennemskue, at der er tale om et svindelnummer, men hvad med de ældre damer, som pludselig finder den slags i deres postkasse og tror, det er ramme alvor?, lyder det fra min ungarske tolk, der, når sandheden skal frem, nok ikke hører til Orban-segmentet.

Statsfjende nummer ét

Engang var han imod kommunisterne, engang var han imod de liberale, og nu har han fundet sig en ny modstander: flygtninge og indvandrere. Sådan lyder i korte træk historien om Ungarns stærke mand Viktor Orban, der lige nu har siddet ved magten i tre runder (dog afbrudt af en periode i opposition), og som åbenbart fungerer bedst, når han har en klar defineret modstander.

Han er blevet et idol for national-konservative kræfter over hele Europa, ikke mindst på grund af sin modstand mod EU's flygtningepolitik og det omstridte grænsehegn, som han har ladet opføre for at holde flygtninge ud af landet.

Ifølge Orban-regeringen trues Europa af en muslimsk invasion fra Afrika og Mellemøsten, og ministerpræsidenten fremhæver gerne sig selv og Ungarn som den sidste bastion i kampen for ”Det kristne Europa”. Og i den kamp lægger Orban og Co. ikke fingrene imellem.

Orban-regeringen beskylder den 87-årige Soros for at nære skumle planer om lade muslimer invadere Europa. Video: Jane Bruun Elkjær

Ifølge Orban-regeringen står oppositionen i ledtog med den ungarskfødte finansmand George Soros, der nærmest har fået status af statsfjende nummer et af Orban og hans partifæller.

De beskylder i ramme alvor den 87-årige Soros for at nære skumle planer om lade muslimer invadere Europa.

På en informationsvideo fra regeringen ser man flygtningene strømme ind over den ungarske grænse, mens speakerstemmen bekendtgør at ”ifølge George Soros så skal hegnet rives ned og flere millioner skal bringes til Europa fra Afrika og Mellemøsten, det er farligt”.

George Soros har adskillige gange afvist beskyldningerne som det rene vås, men ikke desto mindre fortsætter regeringens kampagne, som dermed også kvalificerer til Trump-udtrykket fake news.

Hvis man ikke har nogen fjender, må man selv opfinde dem, lyder devisen fra Orban-regeringen.

Nikab eller burka inden for 24 timer. Rabat for blå-øjede kvinder! Hvis oppositionen vinder, vil der være penge i den slags klædedragter, antyder ophævsmændene til denne falske annonce.

Den ungarske Putin

Når Viktor Orban og hans regering har været kollisionskurs med flere af deres EU-kolleger, skyldes det ikke bare modstanden mod planerne om en mere retfærdig fordeling af flygtningebyrden, men også den måde Viktor Orban har sat sig tungt på det ungarske samfund. Han har sørget for at placere sine trofaste allierede på strategiske poster, udhulet de demokratiske institutioner og normer, forvandlet de statslige medier til sit eget propagandaapparat, indledt et general-angreb på ikke-regeringskontrollerede organisationer og ikke mindst reformeret valgsystemet, så det belønner det stærkeste parti, regeringspartiet.

Ikke så sært at kritikere har døbt ham ”Den ungarske Putin”.

Mens den nationalkonservative regering i Poland har fået en EU-sag på halsen, har Viktor Orban foreløbig klaret frisag. Det siger noget om den ungarske regerings evne til at sno sig og ikke mindst om den omstændighed, at han stadig nyder stor opbakning i konservative kredse i Europa.

På hjemmefronten har han til gengæld skabt en stemning, hvor regeringsmodstandere bliver stemplet som statsfjender og udsat for retlige og bureaukratiske hurdler.

Frygten for den røde mikrofon

Hermed er vi fremme ved frygten for den røde mikrofon. TV 2-mikrofonen med den karakteriske røde skumgummidims med TV 2-logoet. Vores varemærke.

På det socialistiske vælgermøde i Marczibanyi-kulturcentret vil vi gerne tale med den lokale kvindelige spidskandat Ágnes Kunhalmi, når mødet er slut, men da vi nærmer os, vender hun ryggen til og går væk, da hun får øje på mikrofonen.

Jamen, vi vil gerne tale med hende, forklarer vi til hendes medarbejdere. Men svaret er nej. Først da vi beder vores tolk gå hen og forklare, at vi er fra dansk fjernsyn og ikke fra det ungarske, lykkes det at få lov at interviewe kandidaten.

Vi var havnet lige midt i den ophidsede front-krig mellem modstandere og tilhængere af Orban-regeringen. For Ungarn har nemlig også et TV 2, som ejes af en oligark, der står Viktor Orban nær, og hvis behandling af oppositionen nærmer sig en hetz.

Ungarsk TV 2 benytter sig oven i købet også af en rød mikrofon, hvor logoet til forveksling ligner vores danske.

- Dán TV, Dán TV (dansk tv, red.), råbte vores tolk forklarende, og først efter en del frem og tilbage, lykkedes det at få kandidat Kunhalmi til at vende om og indvilge i et interview.

Hun er meget undskyldende og giver hånd til hele holdet bagefter.

På TV 2 Ungarn har alle nyhedsværter og tv-stjerner i øvrigt netop fortalt, at de vil stemme på Viktor Orbans parti og opfordret seerne til at gøre det samme.

Det er valgkamp på ungarsk, eller rettere valgkamp i Orban-land.