Udland

Trump optrapper handelskrig - truer kinesere med ny told på 100 milliarder dollar

Den amerikanske præsident Donald Trump og den kinesiske ditto Xi Jinping. © Reuters Staff / Reuters / Scanpix Denmark

USA's præsident optrapper en handelsstrid med Kina med forslag om yderligere 100 milliarder dollar i told. Kina er klar til at svare igen.

Kina ønsker ingen handelskrig med USA, men kineserne "er ikke bange for at udkæmpe en". Det slår handelsministeriet i Beijing fast fredag.

- Hvis USA ignorerer modstanden fra Kina og det internationale samfund og insisterer på enegang og protektionisme, så vil Kina tage kampen op uagtet omkostningerne, skriver ministeriet.

Udmeldingen er en reaktion på, at den amerikanske præsident, Donald Trump, overvejer at pålægge told for yderligere 100 milliarder dollar på kinesiske varer.

Trump har nemlig torsdag givet handelsmyndigheden Office of the United States Trade Representative ordre til at undersøge muligheden for at indføre en række nye toldsatser på varer produceret i Kina og i så fald udpege, hvilke produkter der kan være tale om, skriver flere internationale nyhedsbureauer.

Med sit seneste udspil skærper Donald Trump dermed toldstriden endnu mere mellem verdens to største økonomier, og handlingen har affødt kritik internt blandt republikanerne - Donald Trumps egne partifæller, skriver CNN.

Trump: Kina lavede uretfærdig gengældelse

Donald Trumps ønske om at pålægge kineserne yderligere told er en reaktion på det, som Donald Trump i en udtalelse kalder ”Kinas uretfærdige gengældelse,” skriver CNN.

Med sin udtalelse henviser han til, at Kina svarede igen med at indføre told på over 120 amerikanske produkter, da Donald Trump i marts indførte toldsatser på stål og aluminium fra Kina og en række andre lande.

Det fik tirsdag i denne uge Donald Trump til at præsentere en liste omfattende over 1300 produkter fra Kina, der vil blive pålagt en straftold på 25 procent svarende til cirka 50 milliarder dollar. Og onsdag skød Kina så tilbage ved at varsle told på over 100 produkter fra USA for et tilsvarende beløb.

Den kinesiske regering lod tidligere på ugen vide, at den ville reagere med de samme foranstaltninger, som den blev mødt med fra USA i forhold til told på varer.

- Vi har sagt, at Kina ikke vil starte en handelskrig, men vi er ikke bange for en, og vi vil helt bestemt kæmpe til det sidste, hvis nogen insisterer på en krig, lød det fra talsmanden for den kinesiske udenrigsminister, skriver CNN.

Aktiemarkederne reagerer

De mange udspil har skabt frygt for en handelskrig og udløst nervøsitet på børser verden over. Torsdagens melding fra Donald Trump om mulig straftold for yderligere 100 milliarder dollar modtages således negativt på Wall Street.

Aktiefutures, der indikerer, hvordan de amerikanske børser vil udvikle sig fredag, faldt sent torsdag aften lokal tid med over en procent.

Investorer og økonomer frygter, at handelsstriden mellem USA og Kina kan svække den økonomiske vækst globalt.

Donald Trump har gentagne gange kritiseret ubalancen i samhandlen med Kina.

I 2017 havde Kina ifølge nyhedsbureauet Reuters et overskud på handlen med USA på 375 milliarder dollar. Trump kræver overskuddet nedbragt med 100 milliarder dollar.