Udland

Syv dræbt og 150 såret under nye sammenstød i Gaza

Mindst 28 palæstinensere er blevet dræbt og mere end 1500 såret, siden urolighederne begyndte i sidste uge.

Nye sammenstød mellem palæstinensiske demonstranter og israelske soldater er brudt ud langs grænsen mellem Gaza og Israel.

Dem der løber frem, de bliver skudt af de israelske skarpskytter, der ligger oppe på nogle sandtoppe, som israelerne har bygget til formålet

Allan Sørensen, Mellemøstkorrespondent, Weekendavisen

Syv palæstinensere er blevet skudt og dræbt, og op imod 150 er blevet såret under fredagens uroligheder, oplyser palæstinensiske sundhedsmyndigheder.

Et israelsk luftangreb kostede torsdag en palæstinenser livet. Samme dag døde en anden palæstinenser, der blev såret under sidste uges uroligheder.

Det bringer det samlede dødstal op på mindst 28.

Stenkast og skarpe skud

Sort røg fra afbrændte bildæk hænger fredag i luften og forstyrrer udsynet for de israelske skarpskytter, imens demonstranterne kaster sten over grænsemuren for at ramme israelske soldater på den anden side.

Som modsvar har israelske soldater skudt med skarpt mod demonstranterne.

- Dem der løber frem, de bliver skudt af de israelske skarpskytter, der ligger oppe på nogle sandtoppe, som israelerne har bygget til formålet. Og det er derfor, at antallet af sårede er så forholdsvist højt og også antallet af døde er steget, siger Weekendavisens mellemøstkorrespondent Allan Sørensen fra Gazastriben.

Israel har gjort det klart, at taktikken med at skyde mod demonstranter, der nærmer sig grænsen, er uændret.

70-året for oprettelsen af staten Israel

Israelske myndigheder hævder, at den palæstinensiske gruppe Hamas, der optræder på USA's terrorliste, forsøger at angribe israelerne under påskud af at afholde demonstrationer.

Israel er nødt til at opretholde sine forpligtelser i henhold til internationale menneskerettigheder og humanitær lov

Tayé-Brook Zerihoun, FN-chef for politiske anliggender 

Sidste fredag fandt den første af en række varslede demonstrationer sted.

Mindst 17 palæstinensere - heriblandt flere børn - blev dræbt og over 1400 såret den dag. Det oplyser sundhedsministeriet i Gaza ifølge nyhedsbureauet AFP.

Med demonstrationerne kræver palæstinenserne, at folk, som blev fordrevet fra deres hjem ved Israels oprettelse i 1948, skal kunne vende tilbage.

De israelske myndigheder har været forberedt på protesterne, som er planlagt til at vare indtil den 14. maj. Den dato forventer USA at åbne en ny ambassade i Jerusalem. Dagen markerer også 70-året for oprettelsen af staten Israel.

- Israel vil fejre det med bravour, og så tror jeg, at man på den palæstinensiske side har tænkt, hvad skal vi stille op over for det? Og der er Hamas så kommet med idéen, at man skal forsøge at sætte fokus på fordrivelsen af palæstinensere dengang i 1948, fortæller Allan Sørensen. 

Kritik fra FN

En række lande samt FN har rettet en skarp kritik af de israelske soldaters handlinger og kræver dem nu undersøgt.

- Israel er nødt til at opretholde sine forpligtelser i henhold til internationale menneskerettigheder og humanitær lov. Dødbringende magt må kun anvendes som sidste udvej, sagde FN's chef for politiske anliggender, Tayé-Brook Zerihoun, under et møde i Sikkerhedsrådet sidste fredag.

- Ethvert dødsfald vil blive grundigt undersøgt af myndighederne, sagde han ifølge flere nyhedsbureauer.