Udland

Rusland advarer Storbritannien: - I leger med ilden

Torsdag indkaldte Rusland til et hastemøde i FN's Sikkerhedsråd for at diskutere giftangrebet på russisk eks-spion.

I snart en måned har Storbritannien hårdnakket påstået, at det er Rusland, der står bag giftangrebet på eks-spionen Sergej Skripal og hans datter Julia Skripal. 

Torsdag nåede krisen mellem de to lande nye højder, da Rusland indkaldte til hastemøde i FN's Sikkerhedsråd. Det skriver blandt andre nyhedsbureauerne Reuters og AP. 

For der blev ikke lagt fingre imellem, da Ruslands FN-ambassadør, Vassily Nebenzia, tog ordet på mødet.

- Storbritannien nægter at samarbejde med os under det påskud, at de ikke forhandler med kriminelle. En kriminel handling er begået på britisk territorium, muligvis en terrorhandling, og det er os og vores borgere, der er ofrene.

- Vi har sagt til vores britiske kolleger, at "I leger med ilden, og det vil I fortryde", lød det fra Vassily Nebenzia.

Russerne vil besøge eks-spions datter

Rusland nægter med andre ord fortsat at stå bag angrebet på Sergej og Julia Skripal. De to blev fundet bevidstløse på en bænk i den engelske by Salisbury den 4. marts. Det viste sig senere, at de var blevet eksponeret for den dødelige nervegift Novichok.

Mens Sergej Skripal fortsat er i kritisk tilstand, er hans datter vågnet og i bedring.

Derfor har Rusland også anmodet om at besøge Julia Skripal. En anmodning, som Rusland også efterlyste svar på under mødet i Sikkerhedsrådet.

- Vi har viderebragt det til Julia Skripal, og vi afventer hendes svar. Vi bliver først og fremmest nødt til at varetage frøken Skripals behov, lød forklaringen fra Storbritanniens FN-ambassadør, Karen Pierce, torsdag.

"Vi har intet at skjule"

Inden samlingen i FN's Sikkerhedråd udtalte Karen Pierce bekymring for Ruslands motiv for at indkalde til mødet.

Her påstod hun, at mødet kun var indkaldt, så russerne kunne vise deres "utilfredshed" med Organisationen for Forbud mod Kemiske Våbens igangværende undersøgelse af nervegiften. Russerne har fået afslag på at medvirke med egne forskere i undersøgelsen.

- Vi har intet at skjule. Så vi spørger bare: Hvad har russerne at frygte? lød det retoriske spørgsmål fra Karen Pierce.

En lang række vestlige lande - heriblandt Danmark, USA og Canada - støtter op om Storbritannien i sagen og har derfor valgt at udvise en stribe russiske diplomater. Rusland har svaret igen og udvist 160 vestlige diplomater.