Udland

Læge sagsøgt for at gøre kvinde gravid med sin egen sæd

Ifølge familien har fertilitetslægen i over 30 år vidst besked om, at han i virkeligheden var far til deres datter.

En amerikansk kvinde fik sig en overraskelse, da hun modtog resultaterne af en dna-test, der skulle gøre hende klogere på sine forfædre.

Testen viste, at hendes dna ikke matchede den mand, hun altid havde troet var hendes far.

36-årige Kelli Rowlette troede først, der var tale om en fejl, indtil hun opdagede, at hendes dna i stedet matchede familiens tidligere læge.

Kelli Rowlette har nu sagsøgt lægen, Gerald Mortimer, for at have brugt sin egen sæd til at gøre hendes mor gravid under en fertilitetsbehandling i 1980’erne. Det skriver BBC.

Forældre fik fertilitetshjælp

Af søgsmålet fremgår det, at Kelli Rowlettes forældre, der siden er blevet skilt, aldrig havde talt med hende om, at de havde haft problemer med at få børn, før hun konfronterede dem med dna-resultatet.

I 1980’erne boede forældrene i Idaho Falls, men på grund af faderens dårlige sædkvalitet og problemer med moderens livmoder, tog de kontakt til en fertilitetslæge og fik hjælp til at blive kunstigt befrugtet med sperm fra såvel faderen som en donor.

Ifølge parret havde de givet lægen klare specifikationer på, hvem donoren skulle være. Men i tre måneder valgte fertilitetslægen tilsyneladende at inseminere moderen med sin egen sæd.

Familie: Læge kendte sandheden

Familien hævder i søgsmålet, at Gerald Mortimer udmærket var klar over, at han var far til Kelli Rowlette.

Ifølge BBC fremgår det i retsdokumenterne, at familien hævder, at lægen græd, da de for år tilbage informerede ham om, at de flyttede fra Idaho til Washington.

- Dr. Mortimer valgte på bedragerisk vis og fuldt bevidst at holde det skjult, at han havde brugt sit eget genetiske materiale i behandlingen, lyder det.

Flere læger afsløret i bedrageri

Sagen fra USA er ikke enestående. Der har de seneste år været flere lignende sager, hvor fertilitetslæger er blevet afsløret i at have benyttet egen sæd i behandling af deres patienter.

I 2016 erkendte en pensioneret fertilitetslæge i delstaten Indiana at have brugt sin egen sæd mindst 50 gange i stedet for den donorsæd, som hans patienter forventede at blive insemineret med.

På den måde var mindst otte kvinder blevet gravide.

Sidste år stod flere hollandske familier frem med mistanke om, at en nu afdød læge havde gjort det samme under behandlinger i 1980’erne i Holland.